Αυτό το Σαββατοκύριακο: Ξενάγηση στο Λαογραφικό Μουσείο Διδυμοτείχου

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 29 Απριλίου, 2017 10:00

Αυτό το Σαββατοκύριακο: Ξενάγηση στο Λαογραφικό Μουσείο Διδυμοτείχου

Το radioevros.gr σας προτείνει έναν προορισμό για αυτό το Σαββατοκύριακο με σκοπό να δείτε και να γνωρίσετε τα πιο ωραία, αξιόλογα, γνωστά αλλά και άγνωστα μέρη του νομού Έβρου! Ακόμη σας κρατάει ενημερωμένους για εκδηλώσεις και δράσεις που θα πραγματοποιηθούν αυτό το Σαββατοκύριακο:

Το Λαογραφικό Μουσείο Διδυμοτείχου


Ένα παράθυρο που σε οδηγεί και σε ταξιδεύει στο Διδυμότειχο του τότε, που τόσο μοιάζει αλλά και τόσο διαφέρει με το σήμερα είναι το Λαογραφικό Μουσείο Διδυμοτείχου. Ένας χώρος που υμνεί την ιστορία και την παράδοση και αποτελεί υπέροχο κομμάτι της πλούσιας ιστορίας του Διδυμοτείχου. Αντικείμενα της καθημερινής ζωής από την εποχή που ζωντάνευαν και ζούσαν στα χέρια των ανθρώπων τώρα λένε την μοναδική τους ιστορία στους επισκέπτες του Λαογραφικού Μουσείου. Ιστορικά εκθέματα, μοναδικά αντικείμενα, πολύ ιστορία. Τι άλλο θα βρείτε στο Λαογραφικό Μουσείο Διδυμοτείχου; Ανθρώπους ακούραστους, με πολύ μεράκι και αγάπη, που κρατάνε ενεργό ρόλο στην συνέχιση όλων αυτών που αντιπροσώπευε και αντιπροσωπεύει το Λαογραφικό Μουσείο. Μόνο τις καλύτερες εντυπώσεις μπορεί να σας αφήσει το Λαογραφικό Μουσείο Διδυμοτείχου!

15390681_10154637318048382_4967076821759228386_n

Τι είναι το Λαογραφικό Μουσείο Διδυμοτείχου;

Το Λαογραφικό Μουσείο Διδυμοτείχου μπορούμε να πούμε πως αποτελεί πόνημα και έργο δασκάλων “που τους ένωνε η αγάπη για τον τόπο τους, τις παραδόσεις και το λαϊκό πολιτισμό του” και το οποίο μετρά ήδη πάνω από 50 χρόνια από το 1965 που υπήρξε η αρχική ιδέα της ίδρυσης του μουσείου έως και σήμερα.

Η ιδέα της ίδρυσης του Λαογραφικού Μουσείου προήλθε το 1965 από τον επιθεωρητή της εκπαιδευτικής περιφέρειας Διδυμοτείχου και Σουφλίου κ. Νικόλαο Μανεσιώτη, ο οποίος παρακίνησε τους δασκάλους και νηπιαγωγούς της περιοχής για την συλλογή αντικειμένων λαϊκού πολιτισμού και έτσι γεννήθηκε ο αρχικός πυρήνας του Μουσείου με 123 συλλογές λαογραφικής ύλης και αντικειμένων. Το Λαογραφικό Μουσείο στεγάστηκε στο 2ο Δημοτικό σχολείο Διδυμοτείχου και τα εγκαίνιά του πραγματοποιήθηκαν στις 29 Ιουνίου 1967. Κατόπιν το 1973 ιδρύεται από δασκάλους και νηπιαγωγούς της περιοχής του Διδυμοτείχου ο «Μορφωτικός Σύλλογος Λαογραφικό Μουσείο Διδυμοτείχου». Από τότε έως και σήμερα, τα διοικητικά συμβούλια του συλλόγου αποτελούνταν πάντα από δασκάλους και νηπιαγωγούς.

16003327_10154767889218382_4962802936107402902_n

Στην συνέχεια το Λαογραφικό Μουσείο βρήκε μόνιμη στέγη στο νεοκλασικό κτίριο Χατζηρβασάνη, το οποίο χρονολογείται περί το 1905. Το υπέροχο αυτό τετραώροφο οίκημα στη γωνία Βατάτζη και Κολοκοτρώνη είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν τόσο σαν οικία όσο και ως κατάστημα, βιοτεχνία αλλά και τράπεζα. Το 1975 αγοράστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και παραχωρήθηκε στον Μορφωτικό Σύλλογο Λαογραφικό Μουσείο Διδυμοτείχου. Εγκαινιάστηκε στις 22 Μαΐου 1983 και μέχρι και σήμερα στεγάζει τον πλούτο των εκθεμάτων του Λαογραφικού Μουσείου Διδυμοτείχου.

Το Λαογραφικό Μουσείο Διδυμοτείχου σήμερα αριθμεί πάνω από 2.500 αντικείμενα και εκθέματα και όλα προέρχονται από δωρεές. Η περιήγηση στο Λαογραφικό Μουσείο αποτελεί μια βόλτα στην ιστορία του Διδυμοτείχου από τον 4ο αιώνα μέχρι και τα νεότερα χρόνια καθώς κάθε αντικείμενο «εκμυστηρεύεται» την δική του ιστορία στον επισκέπτη.

Λαογραφικό Μουσείο Διδυμοτείχου

Τι μπορείτε να δείτε και να κάνετε στο Λαογραφικό Μουσείο Διδυμοτείχου;

Ξεκινώντας από το ισόγειο ο επισκέπτης μπορεί να δει τα παλαιότερα χρονολογικά εκθέματα του Μουσείου: δύο μαρμάρινα αναθηματικά ανάγλυφα που χρονολογούνται στο τέλος του 4ου αιώνα με παράσταση του «Θράκα Ιππέα», την κατεξοχήν θεότητα των Θρακών οι οποίοι τον τιμούσαν ως θεό του κυνηγιού και φύλακα των ψυχών. Στον ίδιο όροφο θα βρεί:

  • εκκλησιαστικά είδη όπως εικόνες, σκεύη, καντήλες, σταυροί
  • αντικείμενα που συνδέονται με τον γάμο στη Θράκη όπως φούντες του αρραβώνα, το μπαϊράκι της πομπής του γάμου, διάφορα μουσικά όργανα καθώς και την θρακιώτικη γκάιντα, αλλά και δυο νυφικές γυναικείες ενδυμασίες από την Δυτική και Ανατολική Θράκη
  • το «θρακιώτικο σπίτι» με έκθεση παραδοσιακών στολών και υφαντά από τους Μάρηδες και τα εννιά χωριά της Κεσσάνης Ανατολικής Θράκης αλλά και την επίπλωση και την διακόσμηση ενός παραδοσιακού θρακιώτικου σπιτιού
  • Αντικείμενα καθημερινής χρήσης όπως σίδερα με κάρβουνο, γουδιά, σταμνιά και πολλά ακόμα απαραίτητα της παλιότερης καθημερινότητας αντικείμενα
  • Μεγάλη συλλογή από κοσμήματα και νομίσματα

Λαογραφικό Μουσείο Διδυμοτείχου

Αξιοσημείωτη είναι και η ενότητα που είναι αφιερωμένη στην πολυπολιτισμικότητα που διέκρινε πάντα το Διδυμότειχο. Σε αυτήν εκτίθενται αντικείμενα που δώρισαν στο Μουσείο Αρμένιοι, Εβραίοι και Μουσουλμάνοι οι οποίοι μαζί με τους Χριστιανούς συνυπήρχαν πάντοτε αρμονικά στο Διδυμότειχο. Εδώ θα δείτε αντικείμενα της κοινότητας των Αρμενίων, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η επίσημη εμπορική αρμένικη ενδυμασία από το Γερεβάν της Αρμενίας, αντικείμενα της κοινότητας των Εβραίων όπως το κόκκινο περίτεχνο μεταξωτό πανί ηλικίας 150 ετών που τοποθετούνταν στον τοίχο πάνω από το προσκεφάλι της λεχώνας και τέλος αντικείμενα όπως το κοράνι της κοινότητας των Μουσουλμάνων.

Λαογραφικό Μουσείο Διδυμοτείχου

Άλλες ενότητες που ξεχωρίζουν στο Λαογραφικό Μουσείο:

  • Γεωργία από το όργωμα στο ψωμί, με γεωργικά εργαλεία καιοικοσυσκευή για το ζύμωμα του ψωμιού
  • Κτηνοτροφία, με τα ανάλογα χρηστικά αντικείμενα αλλά και την Σαρακατσάνικη στολή της Θράκης
  • Κλωστοϋφαντουργία, με τα στάδια επεξεργασίας του μαλλιού, από το γνέσιμο μέχρι της ύφανση στον αργαλειό
  • Καλαθοπλεκτική
  • Το παλιό σχολείο, μια συλλογή αντικειμένων που αναπαριστούν την παλιά τάξη

Αρκετά από τα εκθέματα, εκ των οποίων τα περισσότερα εκτίθενται στο υπόγειο, εξιστορούν τα παλιότερα επαγγέλματα, που δεν υπάρχουν πια. Μερικά από αυτά:

  • Σιδηρουργείο
  • Τυπογραφείο
  • Βαφείο
  • Μπακάλικο
  • Παραδοσιακός αποστακτήρας για την παρασκευή της ρακής
  • Σησαμελαιοτριβείο (γιαχανάς), εργαστήριο παραγωγής σησαμέλαιου
  • Διάφορα εργαλεία των παραδοσιακών τεχνιτών της περιοχής: ξυλουργού, σιδερά, τσαγκάρη, βαφέα ρούχων και υφαντικών ινών

11.58.14-2

Αξιόλογο είναι και το αρχειακό υλικό που διαθέτει το Μουσείο, τα οποίο προέρχεται από δωρεές και περιλαμβάνει προγράμματα θεάτρου, προγράμματα εξετάσεων από τα εκπαιδευτήρια του Ζαππείου της Αδριανούπολης (1882) και διάφορα άλλα έντυπα και χειρόγραφα.

Στο Λαογραφικό Μουσείο διοργανώνονται κατά καιρούς, με την βοήθεια των εθελοντών του Μουσείου, διάφορες δράσεις εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα οι οποίες απευθύνονται κυρίως σε παιδιά, χωρίς βέβαια να λείπουν και οι δραστηριότητες για ενηλίκους, με αρκετά μεγάλη συμμετοχή παιδιών αλλά και ενηλίκων. Το Λαογραφικό Μουσείο συμμετέχει ενεργά και σε όλες τις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Διδυμοτείχου. Κάθε Παρασκευή και Σάββατο το Μουσείο είναι ανοιχτό και πραγματοποιούνται ξεναγήσεις. Στο χώρο του Μουσείου λειτουργεί και πωλητήριο με διάφορα αναμνηστικά και όχι μόνο.

Ώρες λειτουργίας Μουσείου: Παρασκευή 17:00-20:00, Σάββατο 11:00 – 14:00, Κυριακές το Μουσείο ανοίγει κατόπιν συνεννόησης.

Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Λαογραφικού Μουσείου: https://laografikodidym.wordpress.com/

Αυτό το Σαββατοκύριακο επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο Διδυμοτείχου! 

*Ευχαριστούμε θερμά την πρόεδρο του Λαογραφικού Μουσείου Διδυμοτείχου κυρία Χρυσούλα Τσιακιράκη-Κυρούδη για τις πολύτιμες πληροφορίες και το υλικό που μας παρείχε απλόχερα σχετικά με το Λαογραφικό Μουσείο καθώς και τις εθελόντριες του Μουσείου Ευδοξία Πάπαρη και Χρύσα Ζαφειροπούλου για την πολύτιμη συμβολή και την βοήθεια τους. 

Τι άλλο συμβαίνει στον Έβρο αυτό το Σαββατοκύριακο;

Σάββατο 29 Απριλίου

Κυριακή 30 Απριλίου

Για εκδηλώσεις, δράσεις αλλά και για ό,τι συμβαίνει στον Έβρο όλες τις μέρες της εβδομάδας δείτε την Ατζέντα του radioevros.gr!


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 29 Απριλίου, 2017 10:00

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV