“FashionRevolution”: έρχεται στην Αλεξανδρούπολη

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 28 Απριλίου, 2017 11:00

“FashionRevolution”: έρχεται στην Αλεξανδρούπολη

Η Αλεξανδρούπολη όπως και ΑθήναΘεσσαλονίκη και Λέσβος συμμετέχουν στην παγκόσμια πρωτοβουλία Fashionrevolution: Ποιος έφτιαξε τα ρούχα μου; #whomademyclothes.
Το FashionRevolution γεννήθηκε μέσα από τα ερείπια του εργοστασίου ειδών ένδυσης της Rana Plaza στο Μπαγκλαντές: στις 24 Απριλίου 2013, μια ημέρα μετά την εμφάνιση ρηγμάτων στους πρώτους ορόφους των εγκαταστάσεων, το κτηριακό συγκρότημα κατέρρευσε προκαλώντας τον θάνατο 1.134 και τον τραυματισμό 2.500 ανθρώπων.
Έτσι γεννήθηκε η Επανάσταση της Μόδας (Fashion Revolution). Το κίνημα του Fashion Revolution Day δημιουργήθηκε με σκοπό την μεταρρύθμιση της αλυσίδας παραγωγής της μόδας. Στόχος του είναι η διαφάνεια στην τροφοδοτική αλυσίδα παραγωγής της μόδας.
 "FashionRevolution": έρχεται στην Αλεξανδρούπολη
Σήμερα, το Fashionrevolution: Ποιος έφτιαξε τα ρούχα μου; #whomademyclothes πραγματοποιείται σε 95 χώρες με τη συμμετοχή σχεδιαστών, brands, ακαδημαϊκών, συγγραφέων, επιχειρηματιών και πολιτικών προσωπικοτήτων από όλο τον κόσμο. Κάθε χρόνο, από τις 24 έως τις 30 Απριλίου, πραγματοποιούνται  ενημερωτικές δράσεις, workshops, καλλιτεχνικές παρεμβάσεις και ανοιχτές συζητήσεις. Το κοινό έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί για ζητήματα όπως οι εργασιακές συνθήκες και οι απολαβές των ανθρώπων που φτιάχνουν τα ρούχα μας, η παιδική εργασία, η μόλυνση του περιβάλλοντος και η βιώσιμη μόδα.
Φέτος οργανώνονται δράσεις σε διάφορες ελληνικές πόλεις για την εβδομάδα επανάστασης της μόδας. Αθήνα, Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλονίκη και Λέσβος συμμετέχουν στην παγκόσμια πρωτοβουλία.
Το αναλυτικό πρόγραμμα για την Αλεξανδρούπολη:
Παρασκευή 29 Απριλίου
  • Προβολή ταινίας, «Slowing down fast fashion», του Alex James.
    Ώρα έναρξης: 20:30.
    Είσοδος ελεύθερη.

"FashionRevolution": έρχεται στην Αλεξανδρούπολη

Σάββατο 29 Απριλίου


  • “Βάλε χρώμα” Εργαστήρι επεξεργασίας χρώματος και ενδυμάτων.
Το Μουσείο Τέχνης του Μεταξιού παρουσιάζει τεχνικές βαφής για νέους. Σκοπός του εργαστηρίου είναι να τονώσει και να εμπνεύσει τους νέους να εκτιμήσουν την αξία των παλαιών/φθαρμένων αντικειμένων και να τους μυήσει σε τεχνικές ανακύκλωσής τους. Ταυτόχρονα, τους ευαισθητοποιεί στη διαδικασία κατασκευής ενδυμάτων και σε θεμιτές εμπορικές πρακτικές. Οι συμμετέχοντες θα δοκιμάσουν διαφορετικούς τρόπους βαφής και στη συνέχεια θα μετατρέψουν ένα παλιό βαμβακερό κομμάτι (μπλουζάκι, σορτς, κάλτσες κλπ.) σε καινούριο ένδυμα.
–    Το μόνο που χρειάζονται είναι ένα παλιό μπλουζάκι.Επιμέλεια εργαστηρίου: Nic Jennings, Μουσείο Τέχνης Μεταξιού
Διάρκεια: 2 ώρες,
Ώρα έναρξης: 12:00
Ηλικίες: Για παιδιά από 8 ετών και άνω
Περιορισμένος αριθμός θέσεων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

  • Swap it, don’t shop it!

Κάθε ρούχο συνδέεται με μια προσωπική μας ιστορία. Ελάτε λοιπόν να ανταλλάξουμε και να μοιραστούμε τις ιστορίες μας. Κάθε επισκέπτης μπορεί να φέρει από 1 έως 5 κομμάτια από την ντουλάπα του, ρούχα ή/και αξεσουάρ, και να τα ανταλλάξει με αυτά που επιθυμεί. Τα ρούχα θα πρέπει να είναι καθαρά και σε καλή κατάσταση.

Κυριακή 30 Απριλίου

  • Street Performance “Unique”, μια ακτιβιστική performance δρόμου με 5 ερασιτέχνες ερμηνεύτριες.

Στην πλατεία του Φάρου οι ερμηνεύτριες εξιστορούν την εξέλιξη του γυναικείου ενδύματος τα τελευταία 100 χρόνια. Εμφανίζονται φορώντας ένα ιδιαίτερο κομμάτι από περασμένες δεκαετίες.  Μια ενδυματολογική χρονογραμμή με κεντρικό άξονα το χαρακτήρα και την μοναδικότητα της κάθε εποχής, σε σχέση με την έκφραση της μόδας, την δημιουργικότητα αλλά και την ποιότητα στην κατασκευή.
Όταν  φτάσει η σειρά του παρόντος εκεί τα πράγματα αλλάζουν.
Σιγά σιγά μεταμορφώνονται  όλες οι ερμηνεύτριες σε κλώνοι.
Πάνω στο μπλουζάκι σε όλους του κλώνους αναγράφονται μηνύματα όπως:
You are unique, You are special, You are the only one,
You are original
One of a kind
Στόχος της performance είναι να δώσει ένα μήνυμα στο κοινό σε σχέση με την μαζική παραγωγή και κατανάλωση ενδυμάτων με έμμεσες συνδέσεις στις συνθήκες κατασκευής και δημιουργίας τους. Στο βωμό της “φτηνής” μόδας τι ακριβώς θυσιάζεται;

Τα αυθεντικά ρούχα εποχής που χρησιμοποιήθηκαν στην αποτελούν μέρος της προσωπικής συλλογής της Αγγελικής Γιαννακίδου.
Οργάνωση: Βαλεντίνα Σωκράτους, ΕΜΘ
Ώρα: 12:00 μεσημέρι.
Τοποθεσία: Φάρος Αλεξανδρούπολης.
Ερμηνεύτριες: Σέρμπου Ναίς, Θωμαίδου Ελισάβετ-Γαλήνη,Φαρμακίδου Μαρία,Παλατσούδη Κατερίνα Γεωργία, Τσομπανούδη Ειρήνη.

e-mail επικοινωνίας: [email protected]
#fashrevgr #fashrev #whomademyclothes

Μάθετε περισσότερα στο:http://fashionrevolution.org/country/greece/

"FashionRevolution": έρχεται στην Αλεξανδρούπολη

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 28 Απριλίου, 2017 11:00

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV