Απαγόρευση εισαγωγής χοιρινού κρέατος από την Βουλγαρία

Συντάκτης Νewsroom 30 Ιουλίου, 2019 12:51

Απαγόρευση εισαγωγής χοιρινού κρέατος από την Βουλγαρία

Τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποφευχθεί η διάδοση του νοσήματος της αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ΑΠΧ) στις ελληνικές μονάδες εκτροφής χοίρων.

Η Ελλάδα έχει απαγορεύσει την εισαγωγή χοιρινού κρέατος από την Βουλγαρία, δήλωσε η υπουργός Γεωργίας της Βουλγαρίας, κατά την ενημέρωση επιτροπής του Κοινοβουλίου για το θέμα της αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ΑΠΧ).

Σύμφωνα με την υπουργό, οι έλεγχοι στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα θα ενταθούν και οι αποσκευές όσων μπαίνουν στην Ελλάδα θα ελέγχονται ώστε να διασφαλιστεί πως δεν μεταφέρουν χοιρινό κρέας.


Βουλγαρικά μέσα αναφέρουν πως στο συνοριακό πέρασμα της Μακάζα – Νυμφαίας έχει τοποθετηθεί εξοπλισμός απολύμανσης των οχημάτων σε μια προσπάθεια ελέγχου της ασθένειας που προσβάλλει μόνο χοίρους και αγριόχοιρους.

Σύμφωνα με τη βουλγαρική υπηρεσία ελέγχου τροφίμων, 21 κρούσματα της ΑΠΧ είχαν αναφερθεί μέχρι και την Πέμπτη 25-07-2019 και η θανάτωση των ζώων που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια είναι μονόδρομος,

Η Ευρωπαία επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων έχει εκφράσει την απογοήτευσή της για τη διαχείριση της κρίσης από τις βουλγαρικές αρχές.

Σημειώνεται πως το 80% του κρέατος που καταναλώνεται στη γειτονική χώρα είναι χοιρινό.

Χθες και κατά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης δήλωσε πως λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποφευχθεί η διάδοση του νοσήματος της στις ελληνικές μονάδες εκτροφής χοίρων.

Μέτρα πρόληψης κατά της Αφρικανικής Πανώλης Χοίρων μπορείτε να διαβάσετε πατώντας εδώ

Στους ιδιοκτήτες των συστηματικών και οικόσιτων εκμεταλλεύσεων χοίρων, συστήνεται να εφαρμόζουν συνεχώς τα ακόλουθα μέτρα βιοπροφύλαξης:

-Την κλινική εξέταση, σε τακτά χρονικά διαστήματα, από τις αρμόδιες κτηνιατρικές Αρχές της Περιφέρειας, όλων των χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων, με ιδιαίτερο βάρος σε όσες βρίσκονται πλησίον των ελληνοβουλγαρικών και ελληνοτουρκικών συνόρων.

-Τη μετακίνηση χοίρων (για σφαγή, αναπαραγωγή ή πάχυνση), μόνο με τα επίσημα κτηνιατρικά έγγραφα.

-Τη δημιουργία χώρου απομόνωσης για τα νεοεισαχθέντα ζώα, στις εκμεταλλεύσεις.

-Τη διενέργεια τακτικού καθαρισμού και απολύμανσης των χώρων της εκμετάλλευσης και των οχημάτων που εισέρχονται ή εξέρχονται απ’ αυτήν.

-Τη δημιουργία ή λειτουργία (εφόσον υπάρχουν) τάφρων απολύμανσης, με τη χρήση του κατάλληλου απολυμαντικού στην είσοδο της εκμετάλλευσης και στην είσοδο των εγκαταστάσεων όπου διαβιούν οι χοίροι.

-Την καταπολέμηση τρωκτικών, εντόμων και παρασίτων, στην εκμετάλλευση.

-Την απαγόρευση εισόδου στην εκμετάλλευση ατόμων ξένων προς αυτήν, ιδιαίτερα κυνηγών και αυτών που έχουν χοιρινά.

Ως προς τη συμβολή των κυνηγών στη λήψη μέτρων προφύλαξης διάδοσης της νόσου η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της ΠΑΜΘ συνιστά:

-Να ενημερώνουν άμεσα τις αρμόδιες κτηνιατρικές Αρχές σε κάθε περίπτωση που εντοπίσουν, μεγάλο αριθμό ασθενών, νεκρών ή τραυματισμένων αγριόχοιρων στο δάσος ή στο οδικό δίκτυο ή αγριόχοιρους με ασυνήθιστη συμπεριφορά (υπνηλία, μειωμένη αντίδραση σε ερεθίσματα).

Επίσης στη διάρκεια του κυνηγιού:

-Απαγορεύεται η απόρριψη στο περιβάλλον υπολειμμάτων θηραμάτων αγριόχοιρων.

-Ο χώρος αφαίρεσης των σπλάχνων των θηραμάτων δεν πρέπει να επιτρέπει την πρόσβαση των κυνηγετικών σκύλων, ενώ τα σπλάχνα και εντόσθια να απορρίπτονται μόνο αφού χλωριωθούν και δεν χρησιμοποιούνται ποτέ ως ζωοτροφή.

– Το θήραμα και το κρέας του τοποθετείται σε αποθηκευτικό χώρο όπου τα άλλα ζώα δεν έχουν πρόσβαση.

-Ο εξοπλισμός, τα υποδήματα και το όχημα που χρησιμοποιήθηκαν στο κυνήγι απολυμαίνονται επί τόπου μετά το τέλος του κυνηγιού, ενώ ο ιματισμός οδηγείται απευθείας για καθαρισμό και απολύμανση.

-Απαγορεύεται η μετακίνηση θηραμάτων αγριόχοιρων σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας κρέατος καθώς και σε εκμεταλλεύσεις χοιρινών.


Συντάκτης Νewsroom 30 Ιουλίου, 2019 12:51

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV