Αντάμωμα Τριγωνιωτών στην Πλάτη = Επιτυχία

Συντάκτης Χάρης Κανταρίδης 3 Ιουλίου, 2022 11:16

Αντάμωμα Τριγωνιωτών στην Πλάτη = Επιτυχία

Ήμουν και γω στην Πλάτη (για να θυμηθούμε ένα μοτότου παρελθόντος).

Κάπως έτσι θα λένε από σήμερα, όσοι το χθεσινό βράδυ (2/7/2022), βρέθηκαν στην πλατεία του χωριού, στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος ΤριγωνιωτώνΑλεξανδρούπολης με τη υποστήριξη και χρηματοδότηση της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. Χορηγός επικοινωνίας ήταν το Ράδιο Έβρος και αυτό αποτέλεσε το δεύτερο λόγο που ήμουν εκεί. Ο πρώτος ήταν και παραμένει η καταγωγή!

Υπό τους ήχους του συγκροτήματος ¨Ακριτικός Ήχος¨ και με ένα πολύ εύγευστο κέτερινγκ, όλα έδειχναν ότι η βραδιά θα εξελισσόταν περίφημα.

Έτσι και έγινε!

Ακόμα και τα κουνούπια ήταν ευγενικά και έκαναν την εμφάνισή τους μόνο για μισή ώρα.

Οι παρουσίες θεσμικών παραγόντων πολλές! 

Στην ατμόσφαιρα κυριαρχούσαν δύο αρώματα. Το άρωμα από τα αντικουνουπικά και το άρωμα εκλογών.

Παρόντες οι τρείς κυβερνητικοί Βουλευτές του Νομού, κύριοι Δημοσχάκης, Δερμεντζόπουλος και Κελέτσης, οι αντιπεριφερειάρχες κύριοι Πέτροβοτς και Δελησταμάτης, ο εντεταλμένος σύμβουλος τουρισμού και πρώην αντιπεριφερειάρχης κ. Τσώνης και ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Βενετίδης.

Μετά τον πρόλογο από την κ. Τσακαλδινη (μέλος του Δ.Σ του Συλλόγου), ακολούθησε η απόδοση τιμητικής πλακέτας στον Πρόεδρο του χωριού κ. Καραπατσιά, για τη φιλοξενία και την βοήθεια στη διοργάνωση.

Στη συνέχεια, ορισμένοι από τους παρόντες εκλεγμένους απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς. Συγκινητική η αναφορά του κ. Κελέτση στις διακοπές που έκανε στην Πλάτη το 1982, καλεσμένος από συμμαθητή του και στα παιδικά μας, πρώτα κολυμβητικά βήματα, στον ποταμό Άρδα. Θυμίζουμε ότι ¨ τω καιρώ εκείνω¨, η περιοχή έσφυζε από ζωή!

Η βραδιά φορτίστηκε συναισθηματικά, όταν ο δημοσιογράφος κ. Παπαθανάκης μίλησε για τα 100 χρόνια ύπαρξης που συμπληρώνει φέτος το χωριό, καθώς οι κάτοικοί του αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον τόπο διαμονής τους (το ορεινό χωριό Μπάρα) και να εγκατασταθούν στο σημερινό. Ζωντανή ιστορία – είπε – είναι γιαγιά Αθηνά Κανταρίδου (γιαγιά μου και στα 101 της χρόνια πλέον), την οποία επισκέφτηκε πριν την εκδήλωση. Είναι, βέβαια, ο τελευταίος εν ζωή κάτοικος που συμμετείχε σε εκείνη τη μετεγκατάσταση.

Ο κ. Παπαθανάκης έκανε μια σύντομη αναφορά – δεν επέτρεπε και πολλά ο περιορισμένος χρόνος – στις προοπτικές τουριστικής προβολής και ανάπτυξης του Τριγώνου.

Υπέροχα τα δύο χορευτικά (ένα από τη Ροδόπη και ένα του Συλλόγου Τριγωνιωτών), που παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς, ντυμένοι με τοπικές ενδυμασίες. Τους οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ και ένα μπράβο, για την αρτιότητα αλλά και την αντοχή τους στις συνθήκες καύσωνα. Το παρακείμενο θερμόμετρο έδειχνε 26 βαθμούς ακόμα και στις 11  το βράδυ!

Δε μπορούμε να μην αναφέρω τις χορευτικές ικανότητες του κ. Δημοσχάκη, όταν άρχισε το ελεύθερο πρόγραμμα για τους πολίτες!

Τα σχεδόν 1.500 άτομα που παραβρέθηκαν, έφυγαν σίγουρα ικανοποιημένα, αφού η εκδήλωση κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Άλλωστε δεν υπήρχε κίνδυνος όχλησης, αφού οι ελάχιστοι εναπομείναντες – παρά τις συγκινητικές προσπάθειες τις πολιτείας και των τοπικών παραγόντων για τη συγκράτηση του πληθυσμού της υπαίθρου – και ως επί το πλείστον υπέργηροι κάτοικοι του χωριού, έχουν ούτως ή άλλως προβλήματα ακοής! 

Σε ό,τι αφορά στο προεκλογικό άρωμα, είναι σίγουροπως όσοι ήταν εκεί, φαντάστηκαν αυτό το υπέροχο κοινό σε μια προεκλογική τους ομιλία!

Εντύπωση και σχόλια από τους παραβρισκόμενους προκάλεσε η απουσία εκπροσώπων της δημοτικής αρχής (εντοπίσαμε μόνο τον αντιδήμαρχο κ. Αργυριάδη και μάλλον ιδιωτικά).

Βέβαια υπήρχε και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Παπαδόπουλος με τη σύζυγό του, όμως θα μπω στον πειρασμό να πω ότι εκπροσωπούσε τον εαυτό του, μια που γίνεται πολύς λόγος για τα επόμενα αυτοδιοικητικάτου βήματα.

Το παρών έδωσε και ο προσφάτως παραιτηθείς δημοτικός σύμβουλος κ. Καζαλτζής, που όπως έχει δηλώσει, θα διεκδικήσει και πάλι την ψήφο των πολιτών με την παράταξή του.

Πολλές οι επαφές στο περιθώριο της εκδήλωσης και το καλοκαίρι προαλείφεται θερμό!

Ευχές να το απολαύσετε!


Συντάκτης Χάρης Κανταρίδης 3 Ιουλίου, 2022 11:16

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV