Κίνδυνος από τα ανοιχτά αναχώματα στον Ερυθροπόταμο

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 13 Οκτωβρίου, 2021 12:29

Κίνδυνος από τα ανοιχτά αναχώματα στον Ερυθροπόταμο

Καμία παρέμβαση δεν έχει γίνει μετά από τις καταστροφές του περασμένου χειμώνα στην κοίτη του Ερυθροποτάμου, αφήνοντας ανοιχτά περίπου 25 σημεία κατά το μήκος του ποταμού και εκτεθειμένους για μία ακόμη φορά τους κατοίκους της περιοχής σε πλημμυρικά φαινόμενα και καταστροφές.

Δυστυχώς τα αναχώματα είναι ακόμα ανοιχτά. Δυστυχώς πάλι θα μπει μέσα στις καλλιέργειες το νερό, πάλι θα έχουμε προβλήματα“…

Με αυτή τη δήλωσή του ο δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιαννογλου προειδοποιεί τους κατοίκους της κοιλάδας του Ερυθροποτάμου να προσέχουν, να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις του δήμου για να παραμείνουν ασφαλείς. Ο δήμαρχος Διδυμοτείχου μίλησε σήμερα το πρωί στο Ράδιο Έβρος και στην εκπομπή Εβροσκόπιο, περιγράφοντας μία δραματική κατάσταση που παραμένει χρόνια τώρα χωρίς να βελτιώνεται. “Με καθαρισμό της κοίτης του ποταμού και ένα φράγμα στο Δέρειο, θα λυνόνταν το πρόβλημα για πάντα“, είπε, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για την αδράνεια της ΠΑΜΘ και του Υπουργείου, διότι “είναι κάτι που συμβαίνει τόσα πολλά χρόνια και ποτέ δεν δόθηκε μια σοβαρή λύση“.

Ευελπιστούσαμε ότι επειδή ο Έβρος είχε κηρυχθεί όλος ο νομός σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, θα είχαν επισπευσθεί οι διαδικασίες, αλλά δεν έγινε τίποτα“, είπε, ωστόσο ως ένα μικρό βήμα προκειμένου να βελτιωθεί σημαντικά η κατάσταση – στο μακρινό μέλλον όμως – αναγνώρισε την πίστωση 2.000.000 ευρώ από το Υπουργείο για την τεχνική μελέτη σχετικά με την κατασκευή φράγματος στο Μ. Δέρειο. Ευθύνες βαρύνουν πολλές πλευρές, ακόμα και υπηρεσιακούς παράγοντες, εκτός από τις πολιτικές ευθύνες, σύμφωνα με τον κ. Χατζηγιάννογλου, ο οποίος περιέγραψε και μια δυσλειτουργική γραφειοκρατική διαδικασία που αποτελεί τροχοπέδη στις άμεσες παρεμβάσεις. “Θεωρούσαμε ότι θα γίνονταν οι εργασίες με απευθείας αναθέσεις, αφού ο νομός κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης“, είπε “αλλά δεν υπήρξε άμεση χρηματοδότηση από το κράτος (σ.σ. περίπου 8.000.000 ευρώ υπολογίστηκε το ποσό για τους καθαρισμούς της κοίτης και την επιδιόρθωση των αναχωμάτων) και προχώρησαν στις χρονοβόρες διαδικασίες με διαγωνισμούς, αναδόχους κλπ“.

Παρακολουθείτε τις ανακοινώσεις – Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών

Οι έντονες βροχοπτώσεις ξεκίνησαν, τα ποτάμια στον Έβρο «φουσκώνουν», οι κάτοικοι των παραποτάμιων περιοχών ανησυχούν για τα αναχώματα, αφού σε 20-25 σημεία, όπως ανέφερε ο κ. Χατζηγιάννογλου παραμένουν “ανοιχτά” και είναι βέβαιο πως θα έχουμε και πάλι πλημμυρικά φαινόμενα. Ο δήμαρχος Διδυμοτείχου ζήτησε επαγρύπνηση, να παρακολουθούν οι πολίτες τις ανακοινώσεις του Δήμου και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων υπηρεσιών, προκειμένου να μην επαναληφθούν οι μεγάλες περσινές καταστροφές και κυρίως να μη θρηνήσουμε και πάλι ανθρώπινες ζωές. 

Ακούστε αναλυτικά >> ΕΔΩ <<


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 13 Οκτωβρίου, 2021 12:29

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV