Κολοκύθα: Η υπερτροφή του Φθινοπώρου

Συντάκτης Νewsroom 13 Οκτωβρίου, 2021 17:55

Κολοκύθα: Η υπερτροφή του Φθινοπώρου

Η κολοκύθα αποτελεί το απόλυτο φθινοπωρινό λαχανικό. Είναι μια υγιεινή τροφή που προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία μας.

Είναι πλούσια πηγή βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και άλλων θρεπτικών συστατικών. Είτε πρόκειται για τη σάρκα ή τους σπόρους της, η κολοκύθα μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία μας.


Αποτελεί τον πρωταγωνιστή του Halloween που γιορτάζεται σε πολλές χώρες, αλλά και νοστιμότατο υλικό για πίτες, σούπες και άλλες συνταγές.

Σύμφωνα με τους διαιτολόγους τα διατροφικά της οφέλη της κολοκύθας είναι αναυπολόγιστα.Περιέχει υψηλό ποσοστό καροτενοειδών, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και άλλων λοιμώξεων.

Την ίδια στιγμή η κολοκύθα, είναι πλούσια σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη ουσίες που προστατεύουν τα μάτια και αποτρέπουν το σχηματισμό καταρράκτη.

Σας χορταίνει γρήγορα

Οι σπόροι της κολοκύθας περιέχουν περίπου 1.7 γραμμάρια φυτικών ινών ανά 28 γραμμάρια. Η κολοκύθα σε πουρέ έχει μόνο 59 θερμίδες το φλιτζάνι και 5 γραμμάρια φυτικές ίνες. Αυτές είναι που σας δίνουν το αίσθημα του κορεσμού, ελέγχουν την πείνα και σε κάνουν να τρως λιγότερο.

Μειώνει την πίεση

Οι σπόροι της κολοκύθας είναι γεμάτοι φυτοοιστρογόνα, που προλαμβάνουν την υπέρταση. Όταν οι ερευνητές τα έδωσαν σε αρουραίους, ανακάλυψαν ότι τους βοήθησε να ελαττώσουν την πίεση στο αίμα μέσα σε μόλις 12 εβδομάδες.

Καλύτερος ύπνος

Η τρυπτοφάνη είναι το αμινοξύ που βοηθά τον οργανισμό στη δημιουργία σεροτονίνης, η οποία είναι υπεύθυνη για τη χαλάρωση και την καλή διάθεση.

Καλή για την επιδερμίδα

Η υψηλή ποσότητα βιταμίνης Α, C και Ε καθώς και ο ψευδάργυρος στην κολοκύθα, την καθιστούν μια εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να έχουν ένα υγιές και λαμπερό δέρμα. Καταναλώστε ένα φλιτζάνι σπόρους κολοκύθας την ημέρα για την πρόληψη της εμφάνισης ρυτίδων και για να κρατάτε το δέρμα σας ενυδατωμένο.

Προστατεύει τον προστάτη

Η κολοκύθα είναι πλούσια σε Β καροτίνη και άλλα αντιοξειδωτικά με ιδιότητες που καταπολεμούν τον καρκίνο. Ερευνητές από την Ταιβάν ανακάλυψαν ότι οι σπόροι της κολοκύθας είναι αρκετά ωφέλιμοι για τους άντρες. ¼ φλιτζάνι περιλαμβάνει 2,75 mg ψευδάργυρου που συμβάλει στη σεξουαλική υγεία των ανδρών.

Αποτελεί ελιξίριο ομορφιάς

Η υψηλή ποσότητα βιταμίνης Α, C και Ε καθώς και ο ψευδάργυρος την καθιστούν μια εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να έχουν ένα υγιές και λαμπερό δέρμα. Αρκεί η κατανάλωση ενός φλιτζανιού σπόρους κολοκύθας την ημέρα για την πρόληψη των ρυτίδων και για την ενυδάτωση της επιδερμίδας.

Αντιφλεγμονώδη δράση

Η Βήτα καροτίνη που βρίσκεται στους σπόρους και τη σάρκα της κολοκύθας, έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η τακτική κατανάλωση κολοκύθας, μπορεί να προστατεύσει από φλεγμονή στις αρθρώσεις και αρθρίτιδα. Οι κολοκύθες παρέχουν άμεση ανακούφιση στη φλεγμονή, χωρίς τις επιβλαβείς παρενέργειες των αντιφλεγμονωδών φαρμάκων

Πηγή: livestrong.com


Συντάκτης Νewsroom 13 Οκτωβρίου, 2021 17:55

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV