Ανοίγει ο δρόμος για την παγκόσμια αναγνώριση της Γενοκτονίας των Θρακών

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 21 Απριλίου, 2023 10:11

Ανοίγει ο δρόμος για την παγκόσμια αναγνώριση της Γενοκτονίας των Θρακών

Το ερχόμενο Σάββατο 22 Απριλίου στην Θεσσαλονίκη και στο Βελίδειο Συνεδριακό Κέντρο θα πραγματοποιηθεί μία μουσικοχορευτική παράσταση με υψηλό συμβολισμό που διοργανώνουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων και η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας

Παράλληλα στην ίδια εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί επίσημα η αδελφοποίηση των τριών Ομοσπονδιών που “εκπροσωπούν” τις τρεις περιοχές με πληθυσμούς που υπέστησαν γενοκτονίες: την Θράκη, τον Πόντο και την Μικρά Ασία. Στόχος είναι να διεκδικήσουν από κοινού την παγκόσμια αναγνώριση των γενοκτονιών των πληθυσμών αυτών ως “Γενοκτονία των Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής”.

Όπως εξήγησε στο ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ και στην εκπομπή “Εντός τόπου και χρόνου” μιλώντας με αφορμή την επέτειο της Γενοκτονίας των Θρακών, ο πρόεδρος της ΠΟΘΣ Αριστείδης Χρυσόπουλος, για να διεκδικηθεί η αναγνώριση μιας γενοκτονίας και σε παγκόσμιο επίπεδο προϋποθέτει ο αριθμός των θυμάτων να ξεπερνά τις 700.000 με 800.000, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Με αυτόν τον τρόπο Πόντιοι, Μικρασιάτες και Θράκες ενωμένοι θα διεκδικήσουν από κοινού στα παγκόσμια fora την αναγνώριση της “Γενοκτονίας των Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής”.


Ακόμα ο κ. Χρυσόπουλος εξήγησε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό ήταν και η αναγνώριση του “Μαύρου Πάσχα των Θρακών” από την Ελληνική Πολιτεία που πραγματοποιήθηκε πέρσι, παρά το γεγονός ότι δεν περιλήφθηκε ο όρος “γενοκτονία”, άνοιξε πλέον ο δρόμος και περισσότερες διεκδικήσεις, ακόμα και για την συμπερίληψη του διωγμού των Θρακών στα σχολικά βιβλία ιστορίας.

Στην εκδήλωση του Σαββάτου θα παρουσιαστούν δρώμενα και έθιμα και των τριών περιοχών και φυσικά οι 1500 χορευτές και μουσικοί που θα συμμετάσχουν θα τραγουδήσουν και θα χορέψουν μελωδίες από την Θράκη, τον Πόντο και την Μικρά Ασία ενώ θα αποτελεί την έναρξη για περισσότερες από κοινού δράσεις και εκδηλώσεις των τριών Ομοσπονδιών.

Η ανακοίνωση της ΠΟΘΣ για την εκδήλωση της τελετής αδελφοποίησης:

Θράκη, Πόντος, Μικρά Ασία…

3 περιοχές της Ελλάδας, μια κοινή ιστορία με διωγμούς, αίμα, ξεριζωμό σε διαφορετικές χρονικές στιγμές…

Από τη Θράκη ξεκινούν πειραματικά οι θηριωδίες, στέφονται με επιτυχία και μετά επεκτείνονται στον Πόντο για να καταλήξουν στη Μικρά Ασία…

Κοινή μοίρα ενώνει τους πρόσφυγες των περιοχών αυτών που αποφασίζουν να τη σφραγίσουν με μια τελετή αδελφοποίησης που θα λάβει χώρα το Σάββατο 22 Απριλίου στο Βελίδειο Συνεδριακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων και η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας ενώνουν τις τύχες τους και θέτουν τα θεμέλια για μελλοντικές διεκδικήσεις και κατακτήσεις…

1.500.000 ψυχές ζητούν δικαίωση…

Σας περιμένουμε να σχηματίσουμε χορευτικά και μουσικά το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μας…

Χορός και μουσική τα πανάρχαια τελετουργικά στοιχεία του πολιτισμού μας, ενώνουν…


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 21 Απριλίου, 2023 10:11

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV