Συντονισμό στις νησίδες του Έβρου ζητά η Ελλάδα από την Τουρκία

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 4 Ιουνίου, 2023 19:23

Συντονισμό στις νησίδες του Έβρου ζητά η Ελλάδα από την Τουρκία

Με τίτλο “Εξελίξεις στον Έβρο” η Ελληνική Κυβέρνηση από το Γραφείο Τύπου του υπηρεσιακού Πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά αναφέρει σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε στα ΜΜΕ πριν λίγη ώρα, απόγευμα Κυριακής 4 Ιουνίου 2023, τα εξής:

Οι ελληνικές αρχές προβαίνουν στις αναγκαίες ενέργειες ώστε, με σεβασμό στο εθνικό, ενωσιακό και το διεθνές δίκαιο, να αποτραπεί κάθε αντικανονική είσοδος αλλοδαπού στη χώρα.


Τις τελευταίες ημέρες, η χαμηλή στάθμη των υδάτων του ποταμού Έβρου ευνοεί την παράνομη διέλευση μεταναστών, με χρησιμοποίηση νησίδων που εμπίπτουν και στην ελληνική και την τουρκική επικράτεια. Σε μια τέτοια νησίδα, ογδόντα περίπου μετανάστες κατέληξαν στο ελληνικό τμήμα. 

Η ελληνική κυβέρνηση έχει απευθυνθεί στην τουρκική κυβέρνηση, που ορκίστηκε χθες, για τον συντονισμό των συνοριακών αρχών και την αποτροπή παράνομων διελεύσεων.

Είναι προφανές ότι η έντονη κινητικότητα προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο το τελευταίο διάστημα έχει θορυβήσει την Ελληνική Κυβέρνηση και οδήγησε το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού να εκδώσει ανακοίνωση προς τους πολίτες, κάτι που δεν συνηθίζεται για το συγκεκριμένο θέμα. Συνήθως είτε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είτε η Ελληνική Αστυνομία εκδίδουν σχετικές ανακοινώσεις, παρότι αυτό περιέργως δεν συνέβη από καμία πλευρά για τα 135 περίπου άτομα που εντοπίστηκαν την Πέμπτη κοντά στη Βύσσα, μέσα στο Ελληνικό έδαφος και όχι σε νησίδα.

Το μήνυμα, πάντως, που φαίνεται να θέλει να περάσει η Ελληνική πλευρά, προφανώς απευθύνεται και στην Ευρώπη, καθώς και στις διάφορες Οργανώσεις και τα ΜΜΕ, ώστε να προλάβει τυχόν άστοχες αντιδράσεις έχοντας το κακό παράδειγμα με τη μεγάλη διάσταση που πήρε ανάλογο περιστατικό τον περασμένο Αύγουστο.

Το σίγουρο είναι πως τις τελευταίες ημέρες υπάρχει έντονη κινητικότητα στα ελληνοτουρκικά σύνορα, με έγκυρες πηγές να αναφέρουν στο Ράδιο Έβρος πως καταφθάνουν καθημερινά 4-5 ειδοποιήσεις από πολλές διαφορετικές πλευρές με επαναλαμβανόμενα και ενίοτε αντιφατικά mail προς τις ελληνικές αρχές για ομάδες δεκάδων ανθρώπων σε διάφορα σημεία κατά μήκος του ποταμού, τα οποία όμως στις περισσότερες φορές δεν υφίστανται και απασχολούν άσκοπα τις δυνάμεις των συνοριοφυλάκων επί πολλές ώρες χωρίς αποτέλεσμα.

___
Φωτογραφία: ΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΜΑΣ, από τη χθεσινή επιχείρηση των αρχών στα Μαράσια Ορεστιάδας


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 4 Ιουνίου, 2023 19:23

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV