Αλεξανδρούπολη: Διεθνές συνέδριο με θέμα «Μετακινήσεις πληθυσμών, 1900-1951: ο κόσμος και η Θράκη»

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 12 Οκτωβρίου, 2023 10:36

Αλεξανδρούπολη: Διεθνές συνέδριο με θέμα «Μετακινήσεις πληθυσμών, 1900-1951: ο κόσμος και η Θράκη»

Διεθνές συνέδριο με θέμα «Μετακινήσεις πληθυσμών, 1900-1951: ο κόσμος και η Θράκη / Population Movements, 1900-1951: the world and Thrace»

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία διοργανώνει από κοινού με το Δήμο Αλεξανδρούπολης, το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης (σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Π2) και το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης διεθνές συνέδριο με θέμα «Μετακινήσεις πληθυσμών, 1900-1951: ο κόσμος και η Θράκη / Population Movements, 1900-1951: the world and Thrace», στις 20 και 21 Οκτωβρίου 2023 στον συνεδριακό χώρο Avdira 2 στο ξενοδοχείο ASTIR*EGNATIA HOTEL στην Αλεξανδρούπολη. 

Το συνέδριο θα εξετάσει τις μεγάλες πληθυσμιακές μετακινήσεις στην υφήλιο από τις αρχές του αιώνα έως την υπογραφή της Σύμβασης του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες το 1951. Θα αναλυθούν οι μηχανισμοί που καθόρισαν, σε διεθνές επίπεδο, τις μετακινήσεις, είτε αυτές ήταν συμφωνημένες είτε όχι. Θα παρουσιαστούν ειδικότερες μελέτες που αφορούν σε διάφορες περιοχές, ενώ τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου η εξέταση θα εστιάσει στην ίδια τη Θράκη. Στόχος είναι να εμπλουτιστεί ο επίκαιρος ακαδημαϊκός διάλογος και η έρευνα γύρω από τις μετακινήσεις των μεταναστευτικών και προσφυγικών πληθυσμών.


Επιστημονική επιτροπή συνεδρίου:

Πρόεδρος: Ευάνθης Χατζηβασιλείου, καθηγητής, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών / γενικός γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία
Μέλη:    Αγγελική Γιαννακίδου, πρόεδρος, Εθνολογικό Μουσείο Θράκης 
Ιωάννα Γουλάπτση, ειδική σύμβουλος επικοινωνίας, Δήμος Αλεξανδρούπολης 
Παναγιώτης Καλαντζής, επικεφαλής ομάδας δράσης, Ινστιτούτο Π2 Πρόοδος στην Πράξη, 
Κωνσταντίνος Φίλης, πρόεδρος, Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης/ εκτελεστικός διευθυντής, Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών

Συνεδριακός χώρος  Avdira 2
ASTIR*EGNATIA ALEXANDROUPOLIS GRECOTEL HOTEL
Πάρκο Εγνατίας,
Αλεξανδρούπολη, Θράκη

Γλώσσα συνεδρίου: ελληνικά/ αγγλικά με ταυτόχρονη διερμηνεία 

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Η θεματική του Συνεδρίου εμπλουτίζεται με παράλληλες εκδηλώσεις (21 και 22 Οκτωβρίου):

  • Έκθεση με τίτλο «ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ»!… Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του  ᾽22» στα πλαίσια  των εκδηλώσεων μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθουν στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης το Σάββατο 21 Οκτωβρίου στις 19:00

  •  Προβολή ντοκιμαντέρ «Από τις δύο πλευρές του Αιγαίου, διωγμός και ανταλλαγή πληθυσμών Τουρκία – Ελλάδα, 1922 – 1924», σε σενάριο και σκηνοθεσία της Μαρίας Ηλιού, την Κυριακή 22 Οκτωβρίου,  στις 13.30μμ, στον συνεδριακό χώρο Avdira 2 στο ξενοδοχείο ASTIR*EGNATIA HOTEL στην Αλεξανδρούπολη.
O Τρανός Χορός της Κυριακής του Θωμά (αντίπασχα) έξω από την Εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Μαλακοπή, Απρίλιος 1920. Αρχείο Θεάτρου Ελληνικών Χορών «Δόρα Στράτου»

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 12 Οκτωβρίου, 2023 10:36

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV