Συγκρατημένη αισιοδοξία στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Συντάκτης Γιάννης Βαβαλικούδης 2 Απριλίου, 2020 23:40

Συγκρατημένη αισιοδοξία στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Αισιοδοξία από τον αριθμό αποσωλήνωσης ασθενών – Μόλις 2 ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ του ΠΓΝΑ.

Συγκινητική συνέντευξη παρέθεσε απόψε το βράδυ στο ThrakiNet ο διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης Δρ Ιωάννης Πνευματικός για την κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο καθηγητής μίλησε για το οργανόγραμμα και το πρωτόκολλο με το οποίο αντιμετωπίζει το νοσοκομείο τα περιστατικά του κορονοϊου και έδωσε μια αχτίδα ελπίδας λέγοντας πως όλο και περισσότεροι ασθενείς εξέρχονται αποσωληνωμένοι από τη Μονάδα Εντατικής θεραπείας σπάζοντας “ρεκόρ” σε εθνικό επίπεδο. Μετέφερε την εικόνα που επικρατεί σήμερα στις ειδικές μονάδες του νοσοκομείου λέγοντας πως τα πράγματα έχουν καταλαγιάσει λιγάκι καθώς το μεγάλο κύμα της προηγούμενης εβδομάδας με περιστατικά από την Ξάνθη έχει ατονήσει.

Τα τμήματα που εξετάζουν τα κρούσματα του κορονοϊού στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης είναι η Ειδική Παθολογική Μονάδα η οποία νοσηλεύει ύποπτα και ήπια κρούσματα, η Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων που νοσηλεύει τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε θάλαμο αρνητικής πίεσης τα οποία δεν είναι διασωληνωμένα και η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας η οποία νοσηλεύει τα διασωληνωμένα και πολύ βαριά περιστατικά.

Τα υπόλοιπα νοσοκομεία της Περιφέρειας μπορούν να υποδέχονται ύποπτα κρούσματα αλλά το νοσοκομείο αναφοράς είναι το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, τα ύποπτα περιστατικά μπορεί να προσέλθουν στα περιφερειακά νοσοκομεία όπως της Ξάνθης,της Κομοτηνής, της Καβάλας και του Διδυμοτείχου αλλά αν υπάρξει οριστική εργαστηριακή επιβεβαίωση τότε αυτά μεταφέρονται στο νοσοκομείο αναφοράς που είναι το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και ταξινομούνται στις τρεις σε κλινικές ανάλογα με την βαρύτητα τους.

Η σημερινή κατάσταση στις 3 μονάδες του ΠΓΝΑ για τα περιστατικά COVID-19.

Σήμερα ,όπως είπε ο καθηγητής, υπάρχει ύφεση και στα τρία τμήματα του νοσοκομείου που νοσηλεύουν περιστατικά με COVID-19.Στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονται 3 περιστατικά εκ των οποίων 1 εξήλθε και αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 2 βαριά περιστατικά.
Η Ειδική Παθολογική Μονάδα νοσηλεύει 10 ύποπτα-ήπια κρούσματα και η Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων 4. Συνολικά νοσηλεύονται 16 περιστατικά τα δύο εκ των οποίων είναι τα πολύ βαριά που νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας

Συνολικά στην Μονάδα Εντατικής όλες αυτές τις ημέρες νοσηλεύτηκαν 11 περιστατικά ,κατέληξαν τα 4, ενώ εξήλθαν και αποσωληνώθηκαν 3 περιστατικά. Σημειώνεται πως σε όλη τη χώρα έχουν αποσωληνωθεί 9 ασθενείς.

Η χώρα αντιμετωπίζει αξιέπαινα την πανδημία

Ο Δρ Ιωάννης Πνευματικός σχολιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο η χώρα αντιμετωπίζει την πανδημία ανέφερε “ότι έχει βοηθήσει η ελεγμένη ροή των περιστατικών σε εθνικό επίπεδο, επειδή η πολιτεία φαίνεται να έλαβε αποφασιστικά μέτρα σε σύγκριση με άλλες χώρες, φαίνεται ότι δεν υπήρξε ανεξέλεγκτη ροή  περιστατικών για να συμβεί αυτή η κατάρρευση  του συστήματος υγείας κάτι το οποίο συνέβη στην Ιταλία και στην Ισπανία.” και συμπλήρωσε πως αν υπήρχε ανεξέλεγκτη ροή περιστατικών θα λύγιζε το σύστημα υγείας καθώς δεν θα επαρκούσαν τα κρεβάτια της εντατικής και θα φτάναμε σε σημείο Βατερλώ που συνέβει στην Ιταλία και Ισπανία όπου διαθέτουν τριπλάσια κρεβάτια εντατικής θεραπείας σε αναλογία πληθυσμού σε σχέση με την Ελλάδα.


Συντάκτης Γιάννης Βαβαλικούδης 2 Απριλίου, 2020 23:40

Συνεντεύξεις

Δημοφιλή άρθρα

NALMPANTIS200

Ράδιο Έβρος TV