Στελέχωση του Κέντρου Εξωτικών Νοσημάτων Ορεστιάδας ανακοίνωσε ο Τσιρώνης

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 12 Μαΐου, 2017 10:12

Στελέχωση του Κέντρου Εξωτικών Νοσημάτων Ορεστιάδας ανακοίνωσε ο Τσιρώνης

Στελεχώνεται, μέχρι τέλος καλοκαιριού, με κτηνιατρικό προσωπικό το Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων, που εδρεύει στην Ορεστιάδα, το οποίο παραμένει τα τελευταία χρόνια κλειστό, με στόχο να αντιμετωπιστεί η κατάσταση με την εισαγωγή ζωονόσων από την γειτονική Τουρκία.

Αυτό ανακοίνωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιάννης Τσιρώνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Βουλευτή Έβρου της ΝΔ, Αναστασίου Δημοσχάκη. Το κέντρο διαθέτει όλη την υλικοτεχνική υποδομή, ακόμα και οχήματα, για να γίνονται οι έλεγχοι από τους κτηνιάτρους. Το Διασυνοριακό Κτηνιατρικό Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων είχε ιδρυθεί στην Κάτω Οινόη Ορεστιάδας με κονδύλια από το Interreg III Ελλάδα – Βουλγαρία 2000 – 2006, με πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Έβρου και με συγχρηματοδότηση 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Ο βουλευτής της ΝΔ στην ερώτησή του διαμαρτυρόταν για την εξαίρεση του Έβρου και της Σαμοθράκης από την έκτακτη ενίσχυση σε παραγωγούς γάλακτος σε νησιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω μεταναστευτικών ροών.


«Με το «να σπείρουμε» ένα μέτρο με μία έννοια υποτιθέμενης δικαιοσύνης και, επειδή είναι ένα συγκεκριμένο μέτρο, με το να το «απλώσουμε» σε πάρα πολλούς δικαιούχους, απλώς μειώνουμε πάρα πολύ τη στήριξη αυτών των ανθρώπων», απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός.

Και πρόσθεσε: «Σας ενημερώνω, ότι το Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων θα λειτουργήσει άμεσα, γιατί το εντάξαμε στο Πρόγραμμα -το οποίο μάλιστα έτυχε να το έχω και μαζί μου αυτή τη στιγμή- των Εξωτικών Νοσημάτων της ευλογιάς, του αφθώδους πυρετού, της πανώλης και της οζώδους δερματίτιδας, το οποίο πρόγραμμα περιέχει μέσα και ανθρώπους για να λειτουργήσει το Διασυνοριακό Κέντρο, αλλά περιέχει και όλη την υλικοτεχνική υποδομή, ακόμα και οχήματα για να γίνονται οι έλεγχοι, έξτρα έλεγχοι από έξτρα κτηνιάτρους. Είναι πρόγραμμα για το οποίο δώσαμε μάχη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι εκτός των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Τον Μάρτιο του 2017 εγκρίθηκε».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε για τα γεωθερμικά πεδία της περιοχής και τα προβλήματα της σηροτροφίας. «Ξεκινάμε τώρα, σύντομα, το πεδίο της Τραϊανούπολης. Ξέρετε επίσης πάρα πολύ καλά ότι υπάρχει το αναπηνιστήριο στο Σουφλί, το οποίο ουδέποτε λειτούργησε. Πήραμε 1.900.000 ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι έτοιμο εργοστάσιο από το 2001, το οποίο επισκέφθηκα προ ημερών. Και είχαμε σύσκεψη προ ημερών ακριβώς για να ξεκολλήσει άμεσα αυτό το έργο. Αντιλαμβάνεστε τι τεράστια σημασία έχει επιτέλους να λειτουργήσει στην Ελλάδα ένα αναπηνιστήριο. Έχουμε ένα χρυσάφι που λέγεται μετάξι και δεν μπορούμε να το αξιοποιήσουμε», τόνισε.

Θυμίζουμε ότι στις 4/5/2017, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη παρουσία του Αν. Υπουργού κ. Γιάννη Τσιρώνη, με φορείς που ασχολούνται με τον θέμα της σηροτροφίας προκειμένου να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα της σηροτροφίας στη περιοχή του Έβρου και να εκπονηθεί ένα δομημένο σχέδιο θεσμικών παρεμβάσεων που θα συντελέσει στην ανάπτυξη του κλάδου. Κατά την σύσκεψη αποφασίστηκε η δημιουργία ομάδας εργασίας για όλες τις παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν προκειμένου να αναπτυχθεί η σηροτροφία στη περιοχή του Έβρου.

Πηγή: ΑγρόΤυπος


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 12 Μαΐου, 2017 10:12

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV