Η επίσκεψη της υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά στην Θράκη

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 28 Απριλίου, 2017 11:51

Η επίσκεψη της υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά στην Θράκη

Πρώτη φορά στα χρονικά πραγματοποιεί επίσκεψη Υπουργός Τουρισμού στην Θράκη – Μαρίνα σε Αλεξανδρούπολη, yachting σε Σαμοθράκη και city-break σε Ξάνθη στην ατζέντα Κουντουρά

Δεν έκρυψαν την ικανοποίησή τους οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και του τουριστικού κλάδου της Θράκης από την επίσκεψη της Υπουργού Τουρισμού, Έλενας Κουντουρά στην περιοχή. Η επίσκεψη αυτή ήταν η πρώτη επίσημη στα χρονικά που πραγματοποίησε Υπουργός Τουρισμού στην Θράκη, σηματοδοτώντας το δυναμικό άνοιγμα του τουρισμού στην τοπική οικονομία.
Σύμφωνα με στελέχη του Υπουργείου Τουρισμού, η επίσκεψη της Ε.Κουντουρά είχε και συμβολικό χαρακτήρα, καθώς στους σχεδιασμούς του Υπουργείου η Θράκη αποτελεί δυναμικά ανερχόμενο ελληνικό προορισμό. Μάλιστα κάποιοι δεν δίστασαν να εκφράσουν την έκπληξή τους για την αδιαφορία των τοπικών φορέων στο παρελθόν, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων σχετικά με την ανάπτυξη του κλάδου στην περιοχή.
Η γειτνίαση με μεγάλες αγορές όπως η Σόφια, το Βουκουρέστι και η Κωνσταντινούπολη δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για εκτίναξη της τουριστικής κίνησης, αρχής γενομένης από φέτος, και κατ’επέκταση των τουριστικών επενδύσεων, μιας και η περιοχή της Θράκης (Ξάνθη, Θρακική Ριβιέρα, Αλεξανδρούπολη, Δέλτα Έβρου, Σαμοθράκη) διαθέτει όλες τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να γίνει all season προορισμό.
Στην τοποθέτησή τους οι φορείς εξήραν το έργο του Υπουργείου Τουρισμού και την υποστήριξη στην προώθηση και προβολή στο εξωτερικό της Περιφέρειας ΑΜΘ,  ενώ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για πρόσφατες ενέργειες αναπτυξιακού χαρακτήρα, όπως  η ταχεία αναγνώριση των ιαματικών πηγών στην περιοχή. Εξερχόμενος της σύσκεψης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κώστας Χατζηκωνσταντίνου, αναγνώρισε την ειλικρίνεια της κυρίας Κουντουρά, η οποία δεν δίστασε να πει και μερικά «όχι» στα αιτήματα που τέθηκαν υπόψη της, ενώ η επίσκεψή της, είναι η πρώτη επίσκεψη Υπουργού Τουρισμού στην περιοχή.
«Τα έσοδα που αποφέρει ο τουρισμός στην περιοχή μας, μετά βίας φτάνουν στο 2-3% του ΑΕΠ, την ώρα που σε άλλες περιοχές αυτό το ποσοστό είναι κατά πολύ υψηλότερο», ανέφερε ο κύριος Χατζηκωνσταντίνου για να πει ότι οι φορείς ζήτησαν τη συνδρομή της Υπουργού προκειμένου αυτό το ποσοστό να αυξηθεί. Οι στόχοι που τέθηκαν από κοινού με την Υπουργό είναι τόσο μακροπρόθεσμοι, όσο και βραχυπρόθεσμοι, αφού η συζήτηση κινήθηκε από τη δημιουργία μαρίνας στην Αλεξανδρούπολη και τη δημιουργία τελωνείου στη Σαμοθράκη προκειμένου να εξυπηρετούνται γιωτ από το εξωτερικό, μέχρι τις δυσλειτουργίες που παρατηρούνται στα τελωνεία των Κήπων και των Καστανεών, που πρέπει να διευθετηθούν το συντομότερο δυνατό, ενόψει μάλιστα και της φετινής τουριστικής περιόδου.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε στις δηλώσεις του και ο Κώστας Χατζημιχαήλ, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης, σχολιάζοντας ότι παρουσίασε στην Υπουργό τον σχεδιασμό ώστε η Αλεξανδρούπολη να γίνει τουριστικός προορισμός «city break» (τουρισμός του Σαββατοκύριακου). Αυτό είναι κάτι που ούτως ή άλλως συμβαίνει στην περιοχή με τους Τούρκους τουρίστες που την κατακλύζουν τα Σαββατοκύριακα, ωστόσο μία πιο συντονισμένη προσπάθεια, θα απέφερε σίγουρα καλύτερα αποτελέσματα. Παράλληλα συμφωνήθηκε να γίνουν ενέργειες, ώστε το 2018 να αναχθεί σε «Έτος Τουρισμού» για την Αλεξανδρούπολη.
Η ίδια η Υπουργός χαρακτήρισε τη συνάντηση εποικοδομητική, ευχαρίστησε τους τοπικούς φορείς για την ενημέρωση που της παρείχαν και ανακοίνωσε τη σύσταση ομάδων εργασίας αποτελούμενων τόσο από ανθρώπους του Υπουργείου Τουρισμού, όσο και από ανθρώπους των τοπικών φορέων, οι οποίες θα εργαστούν πάνω στα ζητήματα που τέθηκαν στο τραπέζι της συζήτησης.
Η κυρία Κουντουρά, σημείωσε ωστόσο ότι η ίδια εκπροσωπεί το Υπουργείο Τουρισμού και μόνο, για να ξεκαθαρίσει ότι ορισμένα ζητήματα άπτονται και αρμοδιοτήτων άλλων Υπουργείων, για τα οποία δεν μπορεί να δεσμευτεί. Ανέφερε, εν τούτοις, ότι ο Τουρισμός και η ανάπτυξή του αποτελούν γενικό πρόταγμα της κυβέρνησης, οπότε η συνέργεια των υπουργείων στις όποιες υποθέσεις μπορεί να θεωρηθεί και δεδομένη.
Στην Αλεξανδρούπολη, η Υπουργός  επισκέφθηκε το Δημόσιο ΙΕΚ Τουρισμού στην Αλεξανδρούπολη, όπου ενημερώθηκε από την Διευθύντρια κα Μαρίνα Μπελτσίδου  για τη λειτουργία της Σχολής και συνομίλησε με τους σπουδαστές.

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 28 Απριλίου, 2017 11:51

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV