Παρουσίαση του βιβλίου “Φορεσιές της Θράκης” στο Διδυμότειχο

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 20 Απριλίου, 2017 12:47

Παρουσίαση του βιβλίου “Φορεσιές της Θράκης” στο Διδυμότειχο

Ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Διδυμοτείχου “Το Κάστρο” παρουσιάζει το νέο του βιβλίο “Φορεσιές της Θράκης” σε επιμέλεια Γιώργου Τοπαλίδη.

Η παρουσίαση θα γίνει την Δευτέρα 24 Απριλίου 2017 και ώρα 20:00 στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Διδυμοτείχου.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν: ο ερευνητής Δημήτρης Βραχιόλογλου και ο δημοσιογράφος Σταύρος Παπαθανάκης.


Λίγα λόγια για το βιβλίο “Φορεσιές της Θράκης”:

Το βιβλίο του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου Διδυμοτείχου “Το Κάστρο” με τίτλο “Φορεσιές της Θράκης” επιμελήθηκε ο κ. Γιώργος Τοπαλίδης. Κυκλοφόρησε την Κυριακή 26 Μαρτίου, και αποτελείται από δυο τόμους.

Ο 1ος τόμος περιλαμβάνει ενδυμασίες Μάρηδων, Πετρωτών, Σουφλίου, Κοσλουτζάς-Ορούμικιοϊ, Σαρακατσάνων Θράκης, Βύσσας, Διδυμοτείχου, Χαριούπολης, Μοναστηρακίου (Ντερέκιοΐ) Ανατολικής Θράκης, αρβανιτόφωνων χωριών νοτιοανατολικής Θράκης και Κεσσάνης, και τέλος Συδίου (Σιαχίνκιο) Ανατολικής Θράκης.

Ο 2ος τόμος περιλαμβάνει ενδυμασίες Μακράς Γέφυρας Ανατολικής Θράκης, Μεγάλου Ζαλουφίου, Μεταξάδων, Μανδρίτσας Βόρειας Θράκης, Γκαγκαβούζηδων, Ορτακτσί Ανατολικής Θράκης, Ορτάκιοϊ Βόρειας Θράκης, Σαμοθράκης, Γρατινής Ροδόπης, παραλίων Μ. Ασίας – Προποντίδας, Καβακλίου Βόρειας Θράκης, από το Κωστί βορειοανατολικής Θράκης, και τέλος από Μπάνα & Αίμωνα Βόρειας Θράκης.

Οι κόποι και η έρευνα δεκαετιών αποτυπώθηκαν στους δύο τόμους του βιβλίου “Οι φορεσιές της Θράκης”, που επιμελήθηκε ο εμπνευστής, ιδρυτικό μέλος και χοροδιδάσκαλος του συλλόγου, Γιώργος Τοπαλίδης. Πολυετής και εμπεριστατωμένη έρευνα για την παραδοσιακή φορεσιά, κοπιαστική προσωπική εργασία για τη δημιουργία μιας μοναδικής στο είδος της προσωπικής συλλογής με ανυπολόγιστο οικονομικό τίμημα, συλλογική εργασία για την φωτογραφική αποτύπωση των λεπτομερειών της κάθε φορεσιάς και ατέλειωτες ώρες για τη συγγραφή των κειμένων και το αρμονικό δέσιμο όλου του ερευνητικού και φωτογραφικού υλικού είναι τα συστατικά των δύο τόμων αυτού του βιβλίου.

“Ευελπιστούμε να συντελέσει ώστε όλοι να γνωρίσουν ένα πολύ όμορφο κομμάτι της Θράκης μας, την παραδοσιακή φορεσιά της! Η φορεσιά μαζί με άλλα εθιμικά και καλλιτεχνικά στοιχεία συνθέτει τον πολιτισμό μιας περιοχής και ο πολιτισμός αυτής αποτελεί κομμάτι της ιστορίας της…

«Λαός που δεν γνωρίζει το παρελθόν του δεν μπορεί να οικοδομήσει το μέλλον του»
«Όποιος ξεχνά το παρελθόν του, το μέλλον του συνήθως είναι αόριστο και ασταθές»
«Μην ξεχνάς την αρχή σου, για να μην πεθάνει η ψυχή σου»”

17992153_1864425710441201_9111602019898845491_n

 

 

 

 


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 20 Απριλίου, 2017 12:47

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV