Εκδηλώσεις και δράσεις για το “Έτος Στέφανου Καραθεοδωρή”

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 5 Ιανουαρίου, 2017 10:21

Εκδηλώσεις και δράσεις για το “Έτος Στέφανου Καραθεοδωρή”

Για τις δράσεις και τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στα πλαίσια του «έτους Στέφανου Καραθεοδωρή», με τη συνεργασία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, μίλησε ο Δήμαρχος Ορεστιάδας κ. Βασίλης Μαυρίδης στο ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ και στη Σούλα Καπετανίδου.

Δύο μεγάλες εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν  στην Κωνσταντινούπολη και στην Ορεστιάδα το Μάιο και το Σεπτέμβριο αντίστοιχα, ανακοίνωσε ο κ. Μαυρίδης με αφορμή την επίσκεψή του στο Φανάρι. Η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το πρώτο Σαββατοκύριακο του Μαΐου, στις 6 και 7 Μαΐου, στην Κωνσταντινούπολη (συγκεκριμένα στο Νιχώρι), όπου θα λάβουν χώρα ομιλίες, φωτογραφική έκθεση με αρχειακό υλικό, συναυλία και διάφορα χορευτικά ενώ θα γίνουν και αποκαλυπτήρια προτομής.

Η δεύτερη εκδήλωση, που θα αποτελεί και κορύφωση των συνολικών δράσεων και εκδηλώσεων του “έτους Στέφανου Καραθεοδωρή”, θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 23, 24 και 25 Σεπτεμβρίου στην Ορεστιάδα. Για αυτό το τριήμερο των εκδηλώσεων ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα βρεθεί στην περιοχή της Ορεστιάδας. Ο κ. Μαυρίδης είπε χαρακτηριστικά:  “Με την παρουσία του Παναγιωτάτου δίνουμε μια πραγματική διάσταση στην οντότητα που λέγεται Στέφανος Καραθεοδωρής και δεν το περιορίζουμε στα ασφυκτικά τοπικά γεωγραφικά πλαίσια της Βύσσας και της Ορεστιάδας. Θέλουμε να αναδείξουμε την παγκόσμια μορφή που είχε ο Καραθεοδωρής και με τις εκδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη, που θα αποτελέσουν πόλο έλξης και για Τούρκους και για ξένους συμμετέχοντες, θα δώσουμε την πραγματική διάσταση της μεγάλης αυτής προσωπικότητας.”


Ο δήμαρχος επίσης μίλησε για το μουσείο Ν. Βύσσας, το οποίο όπως δήλωσε έχει ήδη εγκατασταθεί στο πέτρινο δημοτικό σχολείο Βύσσας, ενώ υπάρχει μελέτη για την πλήρη ανακαίνισή του με τις σχετικές διαδικασίες να αρχίζουν άμεσα. Τα εγκαίνια του Μουσείου θα γίνουν από τον ίδιο τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο το Σεπτέμβριο που θα βρίσκεται στην περιοχή στο πλαίσιο των εκδηλώσεων.

Ο κ. Μαυρίδης επίσης εκμυστηρεύτηκε ότι ήδη οι προσπάθειες και οι εκδηλώσεις αυτές έχουν τεράστια ανταπόκριση, τόσο από τους απόγονους του Καραθεοδωρή, αλλά και από πολλούς πολίτες και συλλόγους οι οποίοι έχουν αγκαλιάσει αυτήν την προσπάθεια και θέλουν να συμμετέχουν ως διοργανωτές.

Τέλος ο Δήμαρχος μίλησε για την άψογη συνεργασία με τον Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ.κ. Δαμασκηνό, και τον ευχαρίστησε θερμά «γιατί άνοιξε αυτόν τον δρόμο με πολύ καλά αποτελέσματα».

Πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί συνολικά το ετήσιο πρόγραμμα για τις δράσεις και τις εκδηλώσεις για το «Έτος Στέφανου Καραθεοδωρή».


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 5 Ιανουαρίου, 2017 10:21

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV