53 εκ. € για τη διερεύνηση των γεωθερμικών πεδίων του Έβρου

Συντάκτης Νewsroom 23 Ιουνίου, 2011 08:10

Στην κοινοπραξία Τέρνα Ενεργειακή –ΙΤΑ καταλήγει τελικά η παραχώρηση των τεσσάρων γεωθερμικών περιοχών σε Έβρο, Νέστο, Σαμοθράκη και Χίο, η οποία προκηρύχθηκε τον περασμένο Νοέμβριο από το ΥΠΕΚΑ. Οι ερευνητικές επενδύσεις που θα πραγματοποιήσει η κοινοπραξία υπολογίζονται περίπου σε 190 εκατομμυρίων ευρώ.


Ο διαγωνισμός αφορούσε την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας στις τέσσερις εντοπισμένες γεωθερμικές περιοχές, με στόχο την έρευνα κατ΄αρχήν και στη συνέχεια την εκμετάλλευσή τους είτε για την παροχή θερμού νερού για διάφορες χρήσεις (θερμοκήπια, ιχθυοκαλλιέργειες, τηλεθέρμανση κλπ), είτε για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, εφ΄όσον από την έρευνα προκύψουν ρευστά υψηλής θερμοκρασίας.

Η κοινοπραξία Τέρνα Ενεργειακή – ΙΤΑ προκρίθηκε επειδή το ερευνητικό πρόγραμμα που πρότεινε αγγίζει τα 190 εκατομμύρια ευρώ και για τις 4 περιοχές (71 εκατομμύρια Νέστος, 53 εκατ. Έβρος, 31 εκατ. Χίος, 33 εκατ. Σαμοθράκη).

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τέρνα Ενεργειακή, κ. Μανώλη Μαραγκουδάκη, τα ποσά αυτά αντιστοιχούν στην ανάπτυξη μίας ολοκληρωμένης έρευνας, η οποία θα ξεκινήσει με προκαταρκτικές γεωλογικές και σεισμικές έρευνες και με ρηχές γεωτρήσεις (έως και 300 μέτρα). Εφ΄όσον δε τα στοιχεία από τη φάση αυτή των ερευνών είναι ενθαρρυντικά, θα ακολουθήσουν οι βαθιές γεωτρήσεις έως και 3.000 μέτρα, προκειμένου να βρεθεί υγρό με θερμοκρασίες άνω των 200 βαθμών Κελσίου, το οποίο θα επιτρέψει την τροφοδοσία μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

Ο αριθμός των μονάδων που μπορούν να στηριχθούν, και η ισχύς της κάθε μίας, θα εξαρτηθεί από τις θερμοκρασίες και την ποσότητα των υγρών που θα βρεθούν σε κάθε πεδίο ξεχωριστά. Ας σημειωθεί ότι κάθε περιοχή διαθέτει διαφορετικό αριθμό γεωθερμικών πεδίων, τα οποία ανέρχονται συνολικά σε 11.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ακόμη και αν δεν βρεθούν πεδία υψηλής ενθαλπίας για ηλεκτροπαραγωγή, κάτι που είναι μάλλον απίθανο με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, η εκμετάλλευση των υγρών χαμηλής θερμοκρασίας, θα αξιοποιηθεί για την θέρμανση θερμοκηπίων, τη χρήση σε ξηραντήρια αγροτικών προϊόντων, αφαλάτωση, τηλεθέρμανση κτιρίων κλπ.

Η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των αναδόχων, αναμένεται μέχρι το τέλος του καλοκαιριού και η έναρξη των εργασιών μέχρι το τέλος του χρόνου.

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, κατέθεσαν φακέλους με προτάσεις για τις τέσσερις περιοχές οι εταιρείες ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Αιολική Κορυφάου (ENEL Green Power Hellas) και η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή-ΙΤΑ. Για Σαμοθράκη, Έβρο και Χίο η εταιρεία Hellenic Geothermal (καναδική), για Έβρο και Νέστο η OR Power13 (Ισραήλ-ΗΠΑ) και η Energean Oil and Gas (η εταιρεία που εκμεταλλεύεται τα πετρέλαια του Πρίνου) μόνο για το Νέστο.

Πηγή: econews

 


Συντάκτης Νewsroom 23 Ιουνίου, 2011 08:10

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV