26 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμιες Ημέρες με μοναδική σπουδαιότητα

Συντάκτης Ιουλία Νιχωρίτη 26 Σεπτεμβρίου, 2018 14:12

26 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμιες Ημέρες με μοναδική σπουδαιότητα

Η 26η Σεπτεμβρίου γιορτάζει μέσω των πολλών Παγκόσμιων Ημερών που την έχουν επιλέξει ως ημέρα εορτασμού τους! Δείτε παρακάτω τις Παγκόσμιες Ημέρες που τιμώνται σήμερα.

 

Διεθνής ημέρα για την ολική κατάργησή των πυρηνικών όπλων.

πυρηνικά όπλα, Χειροσίμα

Η Διεθνής ημέρα για την ολική κατάργησή των πυρηνικών όπλων καθιερώθηκε με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, τον Δεκέμβριο του 2013, και έκτοτε λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στις 26 Σεπτεμβρίου.

Μία από τις κύριες προτεραιότητες του ΟΗΕ, από το 1946, είναι η ολοσχερής εξάλειψη των πυρηνικών όπλων. Παρά τις πολυετείς προσπάθειες του Διεθνούς οργανισμού και την υπογραφή διεθνών συνθηκών, περισσότερο από τον μισό πληθυσμό της γης ζει σε χώρες που κατέχουν πυρηνικά όπλα. Υπολογίζεται ότι 14.500 πυρηνικά όπλα θα βρίσκονται στα οπλοστάσια των χωρών αυτών.

Το ζήτημα της εξάλειψης των πυρηνικών όπλων βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή των ενεργειών του ΟΗΕ και η Διεθνής Ημέρα για την ολική κατάργηση των πυρηνικών όπλων στοχεύει στην ενημέρωση του Διεθνούς κοινής γνώμης για την επείγουσα ανάγκη του πυρηνικού αφοπλισμού και του οφέλους που θα προκύψει και από την ανθρωπότητα.

Ευρωπαϊκή ημέρα γλωσσών.

ευρωπαική ημέρα γλωσσών

Η 26η Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε ως ευρωπαϊκή ημέρα γλωσσών το 2001,  με πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην Ευρώπη σήμερα ομιλούνται διακόσιες γλώσσες και διάλεκτοι. Η πιο διαδεδομένη γλώσσα μεταξύ των Ευρωπαίων είναι είναι τα αγγλικά.

Ένας στους δύο Έλληνες είναι ικανός να συνεννοηθεί σε τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα,  ποσοστό το οποίο συμπίπτει με τον κοινοτικό μέσο όρο. Το 44% των Ελλήνων έχει ως δεύτερη γλώσσα,  μετά τη μητρική, τα αγγλικά.

Παγκόσμια ημέρα αντισύλληψης.

παγκόσμια ημέρα αντισύλληψης

Η 26η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα αντισύλληψης,  αφιερωμένη στο δικαίωμα της γυναίκας για τη στιγμή που θα αποφασίσει να αποκτήσει παιδί, αποφεύγοντας κάποια πιθανή ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη με όλες τις δυσάρεστες συνέπειες, που ακολουθούν και ειδικότερα την έκτρωση.

Η απελευθέρωση της γυναίκας,  η φιλελευθεροποίηση των σεξουαλικών σχέσεων,  η μάστιγα του AIDS και τα δημογραφικά στοιχεία,  είναι μερικές από τις παραμέτρους που δημιουργούν νέα δεδομένα και απαιτήσεις για την ανάγκη λήψης αντισυλληπτικών μέτρων.

Στη χώρα μας,  ο δείκτης γονιμότητας παραμένει χαμηλός,  ενώ σε υψηλά επίπεδα κινείται ο αριθμός των εκτρώσεων.  Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια λόγω της συχνότερης χρήσης προφυλακτικού έχει μειωθεί κατά 25%, κάθε χρόνο καταγράφονται 150.000 εκτρώσεις.

Σήμερα σε όλη την Ευρώπη πλην της Ελλάδος η πλέον δημοφιλής και ασφαλής μέθοδος αντισύλληψης είναι το αντισυλληπτικό δισκίο. Είναι η μέθοδος που προσφέρει σχεδόν πλήρη αντισυλληπτική προστασία και θεωρείται ως ένα από τα πλέον αυστηρά επιστημονικά ελεγμένα φάρμακα στον κόσμο.

Τουλάχιστον 585 χιλιάδες γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, ενώ οι μισοί από αυτούς τους θανάτους θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν υπήρχαν διαθέσιμες και επαρκείς υπηρεσίες με μέσα αντισύλληψης .

Παγκόσμια ημέρα γάλακτος στα σχολεία.

γάλα

Γιορτάζεται την τελευταία Τετάρτη του Σεπτεμβρίου με πρωτοβουλία του  FAO, οργανισμού του ΟΗΕ για τη Γεωργία και τα τρόφιμα.

Στόχος της ημέρας είναι να επισημάνει τη διατροφική αξία του γάλακτος για τις νεαρές ηλικίες και την ωφέλεια που προκύπτει για την υγεία των νεαρών παιδιών από τα σχολικά προγράμματα παροχής γάλακτος.

Παγκόσμια ημέρα περιβαλλοντικής υγείας.

Παγκόσμια ημέρα περιβαλλοντικής υγείας

Η 26 Σεπτεμβρίου έχει οριστεί από το 2011 ως παγκόσμια ημέρα περιβαλλοντικής υγείας, με Πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας περιβαλλοντικής υγείας (IFEH),  με στόχο τη διάδοση της γνώσης για την περιβαλλοντική υγεία και την συνεργασία μεταξύ των κρατών για τη βελτίωση της περιβαλλοντικής κατάστασης του πλανήτη μας.

Η υγεία του ανθρώπου, δηλαδή η κατάσταση πλήρους σωματικής πνευματικής ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας του ατόμου συνδέεται άμεσα με το περιβάλλον και την προστασία του. Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί προστασία της υγείας του ανθρώπου, καθώς επηρεάζεται σημαντικά από την περιβαλλοντική ανθρώπινη δραστηριότητα στο φυσικό περιβάλλον.  Η σχέση που συνδέει το περιβάλλον με την υγεία είναι στενή και πολύπλοκη. Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. το 23% των θανάτων παγκοσμίως μπορούν να αποδοθούν σε περιβαλλοντικούς παράγοντες. Ειδικότερα όσον αφορά τα παιδιά ηλικίας 0 έως 14 ετών το ποσοστό των θανάτων που αποδίδονται στο περιβάλλον είναι 34%.

Θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβαλλοντικής Υγείας είναι “Η Παγκόσμια Διατροφική Ασφάλεια και Βιώσιμη Ανάπτυξη”.

Πηγή: sansimera.gr


Συντάκτης Ιουλία Νιχωρίτη 26 Σεπτεμβρίου, 2018 14:12

Συνεντεύξεις

Δημοφιλή άρθρα

NALMPANTIS200

Ράδιο Έβρος TV