25 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

Συντάκτης Ιουλία Νιχωρίτη 25 Νοεμβρίου, 2018 09:57

25 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

Η 25η Νοεμβρίου αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως η ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, υπενθυμίζοντας ότι δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση.

Τον Δεκέμβριο του 1991 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε να ανακηρύξει την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των γυναικών.

Όμως η συγκεκριμένη ημέρα είχε ήδη καθιερωθεί από το 1960, όταν γυναικείες οργανώσεις θέλησαν να τιμήσουν τη μνήμη των τριών αδελφών Μιραμπάλ, οι οποίες ήταν πολιτικές αγωνίστριες που βασανίστηκαν, ξυλοκοπήθηκαν και στραγγαλίστηκαν μέχρι θανάτου, κατ’ εντολήν του δικτάτορα Τρουχίλο, στις 25 Νοεμβρίου 1960, στη Δομινικανή Δημοκρατία.

Ο όρος “βία κατά των γυναικών” περιλαμβάνει κάθε πράξη βίας που στηρίζεται στο φύλο και έχει ως αποτέλεσμα την σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική βία για τις γυναίκες. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται σε όλες τις κοινωνικές τάξεις, τους πολιτισμούς και τις θρησκείες.

Παραδείγματα βίας αποτελούν ο βιασμός, η σεξουαλική κακοποίηση ή παρενόχληση, ο  ακρωτηριασμός γεννητικών οργάνων αλλά και η σωματεμπορία (trafficking).

Η Τηλεφωνική Γραμμή κατά της βίας των γυναικών 15900 δέχεται κλήσεις από γυναίκες που έχουν υποστεί σωματική κακοποίηση, ψυχολογική, συναισθηματική, λεκτική ή και οικονομική. Γυναίκες που έχουν υποστεί βιασμό ή απόπειρα βιασμού, που έχουν υπάρξει θύματα πορνείας ή trafficking, καθώς  και σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, σε κοινωνικό χώρο ή στην οικογένεια.
Στην Τηλεφωνική Γραμμή μπορούν να απευθύνονται πολίτες και φορείς, προκειμένου να πληροφορηθούν για θέματα σχετικά µε την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.

Είναι πολύ σημαντικό τα θύματα να σπάσουν τη σιωπή τους και να βοηθηθούν.

 

Διαβάστε επίσης: Ενημερωτική εκστρατεία με τίτλο “ΚΙΧ” στην Αλεξανδρούπολη.


Συντάκτης Ιουλία Νιχωρίτη 25 Νοεμβρίου, 2018 09:57

Συνεντεύξεις

Μουρμούρια

Δημοφιλή άρθρα

NALMPANTIS200

Ράδιο Έβρος TV