Η Αυτόνομη Κίνηση Πολιτών Ορεστιάδας για τον προϋπολογισμό

Συντάκτης Νewsroom 14 Νοεμβρίου, 2019 10:55

Η Αυτόνομη Κίνηση Πολιτών Ορεστιάδας για τον προϋπολογισμό

Τους λόγους της αποχώρησης από την διαδικάσια ψήφισης του προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2020 εκθέτει η Αυτόνομη Κίνηση Πολιτών Δήμου Ορεστιάδας “Είναι στο Χέρι Μας”:

Στην πρόσφατη (Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2019) ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ορεστιάδας για τον προϋπολογισμό του δήμου Ορεστιάδας για το 2020, ο επικεφαλής και οι δημοτικοί σύμβουλοι της Αυτόνομης Κίνησης Πολιτών “Είναι στο χέρι μας”, αφού συμμετείχαν με τοποθετήσεις στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, αναδεικνύοντας το διαχειριστικό, ελλειμματικό για τις ανάγκες των δημοτών και χωρίς προοπτική χαρακτήρα του, αποχώρησαν στη διαδικασία της ψηφοφορίας.

Όπως διευκρίνισε στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της παράταξης, Σάκης Παπανδρέου, η αποχώρηση ήταν μια πολιτική πράξη αντίδρασης στην πρόβλεψη του νόμου για την “κυβερνησιμότητα” των δήμων, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται σε όσους διαφωνούν με τον προϋπολογισμό ενός δήμου να πουν “όχι” και να τον καταψηφίσουν. Είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου: “Η σημερινή συζήτηση θα μπορούσε να αποτελεί ύμνο για την δημοκρατία και δυστυχώς σήμερα μιλάμε για την κατάλυση της δημοκρατίας.
Πέρα από το ότι δεν μπορεί να γίνει κανένας ουσιαστικός διάλογος για τον προϋπολογισμό στερούν από τις παρατάξεις και τους συμβούλους το δικαίωμα της διαφωνίας και της καταψήφισης. Στερούν το δικαίωμα να μην συμφωνούμε με τον προγραμματισμό της δημοτικής αρχής, τις προτεραιότητες και τους στόχους της. Μας απαγορεύουν να πούμε «Όχι» στον προϋπολογισμό. Είναι αυτό δημοκρατικό; Βοηθά στο διάλογο; Για εμάς ο νόμος αυτός είναι αντιδημοκρατικός, αυταρχικός και ακραία δημαρχοκεντρικός. Σεβόμενοι το δημοτικό συμβούλιο και τις απόψεις όλων των συνάδελφων θα παρακολουθήσουμε τις τοποθετήσεις τους και την απάντηση του δημάρχου. Αλλά αρνούμαστε να νομιμοποιήσουμε μια τόσο αντιδημοκρατική διαδικασία και θα αποχωρήσουμε από τη διαδικασία της ψηφοφορίας”.


Η ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ορεστιάδας για τον προϋπολογισμό, έδειξε και απέδειξε πως η Αυτόνομη Κίνηση Πολιτών “Είναι στο χέρι μας”, αποτελεί εκείνη την πολιτική αυτοδιοικητική δύναμη που θα “σηκώσει το βάρος” της αντιπολίτευσης στη διάρκεια της τρέχουσας δημοτικής περιόδου, μη επιτρέποντας να δημιουργηθεί “αντιπολιτευτικό κενό”, αντίστοιχο της προηγούμενης θητείας του κ. Μαυρίδη όπου η συντριπτική πλειοψηφία των συμβούλων που είχαν εκλεγεί με την παράταξη μείζονος μειοψηφίας του κ. Μουζά συνωστίζονταν έξω από την πόρτα του δημάρχου για να εξασφαλίσουν μια θέση στο επόμενο ψηφοδέλτιο. Με απόλυτη υπευθυνότητα και σθένος θα υπερασπιστούμε τον κοινωνικό, δημόσιο, αναπτυξιακό χαρακτήρα που θεωρούμε πως πρέπει να έχει ο δήμος, με ενεργό ρόλο των πολιτών. Η Αυτόνομη Κίνηση Πολιτών “Είναι στο χέρι μας” δεν θα βαφτίζει το “κρέας – ψάρι”, ούτε θα “διαφωνεί- συμφωνώντας” και υπερψηφίζοντας προϋπολογισμούς και  τροποποιήσεις προϋπολογισμών που προκύπτουν λόγω πολιτικής- διοικητικής ανεπάρκειας. Χωρίς λαϊκισμούς και κραυγές θα καταθέτουμε τις προτάσεις μας, θα λέμε την άποψή μας, θα παράξουμε υπεύθυνη και ουσιαστική αντιπολίτευση. Οι θέσεις μας ήταν, είναι και θα είναι ξεκάθαρες


Συντάκτης Νewsroom 14 Νοεμβρίου, 2019 10:55

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV