Αυτόκλητος εκλογολόγος – Με αίσιο τέλος (;;;)

Συντάκτης Χάρης Κανταρίδης 6 Νοεμβρίου, 2018 09:07

Αυτόκλητος εκλογολόγος – Με αίσιο τέλος (;;;)

Μια ιστορία σαν παραμύθι, με happy end (;), βγαλμένη από τις χίλιες και μία νύχτες!

Σαν βγαίνει η κάλπη το πρωί
Γλυκά σαν ξημερώνει
Κι όταν ακούω εκλογές
Το στήθος μου ματώνει (ρεμπέτικο)


Συγνώμη αν καθυστέρησα, απλά μάζευα πληροφορίες….

Έχουμε λοιπόν σήμερα τη Νέα Δημοκρατία και τον περιφερειακό προεκλογικό πυρετό.

Είναι γνωστό το γεγονός πως το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κατέχει την τελευταία πενταετία τα πρωτεία στην περιφέρεια ΑΜΘ. Αυτό είχε καταστεί δυνατό μετά τη συσπείρωση των προηγούμενων εκλογών και έχει δείξει τη δύναμη της ΝΔ στην περιοχή.

Μια περιφέρεια, λοιπόν, που κεντρικά θεωρούνταν από τις “σίγουρες”, βάλθηκαν όλοι μα όλοι, να την κάνουν αμφίβολη.

Από τη μία οι βιαστικές επιλογές της κεντρικής διοίκησης του κόμματος να δώσει το χρίσμα στον κύριο Μέτιο, από την άλλη οι φιλοδοξίες των στελεχών που προσδοκούσαν να είναι εκείνοι οι “εκλεκτοί” και αγνοήθηκαν.

Έτσι φτάσαμε στην ανακοίνωση της υποψηφιότητας του κυρίου Πέτροβιτς και στην αναμονή (για 18 Νοεμβρίου λένε) εκείνης του κυρίου Τοψίδη.

Για να προσπαθήσουμε, όμως, να αναλύσουμε το ξετυλιγμένο κουβάρι των πρόσφατων γεγονότων και να τολμήσουμε μία πρόβλεψη.

Δεν ξέρω πόσους ξάφνιασε η ανακοίνωση της προτίμησης του κ. Μέτιου από τη Ν.Δ. αλλά σίγουρα ήταν βιαστική. Το κόμμα είχε διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι θα στηρίξει τους εκλεγμένους στις περιφέρειες που κατέχει.

Ως εδώ όλα καλά, αλλά και όλα λάθος.

Ο κ. Μέτιος είναι μεν ο περιφερειάρχης της Α.Μ.Θ. αλλά δεν είναι αυτός που άμεσα ψηφίστηκε από τους πολίτες. Ανέλαβε τη θέση αυτή μετά από το θάνατο του ψηφισμένου κ. Παυλίδη.

Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα αλλά και τα επιχειρήματα των υπολοίπων.

Αυτά είναι σαφή: Από την ώρα που δεν είναι ο εκλεγμένος, δεν πρέπει να είναι και ο εκλεκτός. Τουλάχιστον όχι χωρίς κάποιες διαδικασίες, αξιολογήσεις, συνομιλίες κ.λ.π.

Αφού – επίσημα πλέον – ο νυν περιφερειάρχης έχει το Ο.Κ. από το κόμμα, αλλά η υποψηφιότητά του δεν συσπειρώνει τα στελέχη με πρώτους τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες του, μήπως δεν έπρεπε να βιαστούν;

Γιατί λοιπόν η Ν.Δ. δεν εξέτασε επαρκώς το θέμα;
Γιατί στελέχη της (και μάλιστα ο αντιπρόεδρος κ. Γεωργιάδης) βιάστηκαν να φωτογραφηθούν και να υπερθεματίσουν;
Γιατί μίλησαν για διαγραφές;

Δύο εξηγήσεις μπορεί να υπάρχουν. Είτε θέλησαν να δημιουργήσουν τετελεσμένο με την προσδοκία ότι όλοι θα συσπειρωθούν μπροστά και στο – πολύ πιθανό – ενδεχόμενο της νίκης στις Εθνικές εκλογές, είτε δεν υπολόγισαν σωστά το μέχρι που μπορεί να το φτάσουν οι υπόλοιποι!

Τώρα – μια που δεν μπορούν και δε θέλουν να πάρουν πίσω την υποστήριξη στο πρόσωπο του κ. Μέτιου – πρέπει να βρουν ένα τρόπο για να αποφύγουν τις διαγραφές, γιατί τότε θα ανοίξουν πληγές και θα τεθεί σε κίνδυνο η επιτυχία της διεκδίκησης της περιφέρειας. Ο καλύτερος τρόπος είναι το να μη μιλάνε για χρίσμα και να επιμείνουν στην στήριξη. Έτσι μπορούν να αποφύγουν το σκόπελο των διαγραφών!

Συνεπώς και το “Ανεξάρτητος, προερχόμενος από τη Ν.Δ” βολικό είναι σε περίπτωση νίκης κάποιου εκ των κυρίων Πέτροβοτς, Τοψίδη.

Στα άλλα κόμματα κάνουν πάρτι για το απροσδόκητο “πεδίο δόξης λαμπρό” που ανοίγεται μπροστά τους, με την πολυδιάσπαση του δεξιού χώρου. Καλό θα είναι βέβαια να μη βιάζονται γιατί – άντε λέμε – ότι ένας τους εξασφαλίζει το πέρασμα στη δεύτερη Κυριακή, όμως δεν κερδίζουν κιόλας!

Εγώ λοιπόν προβλέπω ότι οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. θα συσπειρωθούν στο δεύτερο γύρο, στο πρόσωπο που θα περάσει και θα προέρχεται από το χώρο της, αδιαφορώντας για τις “κόντρες” μεταξύ των επί κεφαλής του κάθε συνδυασμού!

Μένει μόνο το να περάσει κάποιος από τους τρεις! Οι πληγές που ανοίγουν με τις εκλογές μεταξύ των εμπλεκομένων – μου έλεγε ένας παλιός πολιτικός – κρατάνε ένα χρόνο.

Κοντή μνήμη;
Παραδοχή των γεγονότων;
Νέα σχέδια και συμμαχίες;
Ποιος ξέρει; Το γεγονός όμως το έχω παρατηρήσει και ο ίδιος.

Για μια ακόμα φορά θα πω ότι είναι νωρίς ακόμα και οι προβλέψεις παρακινδυνευμένες. Όμως απ ότι φαίνεται, τα σχήματα θα είναι αυτά και ο καιρός θα δείξει.

Αυτά, επιγραμματικά προς το παρόν.

Εμείς εδώ,
Θα τα λέμε…..
Κανταρίδης Χάρης


Συντάκτης Χάρης Κανταρίδης 6 Νοεμβρίου, 2018 09:07

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV