Τι είπε ο πρόεδρος της ΕΒΖ στον δήμαρχο Ορεστιάδας για το μέλλον της βιομηχανίας

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 6 Σεπτεμβρίου, 2018 18:21

Τι είπε ο πρόεδρος της ΕΒΖ στον δήμαρχο Ορεστιάδας για το μέλλον της βιομηχανίας

Επίσκεψη στην Ορεστιάδα πραγματοποίησε την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος της Ελληνικής βιομηχανίας ζάχαρης Νίκος Παπαϊωάννου.

Μετά τη συνάντηση στο εργοστάσιο Ορεστιάδας με τους ιθύνοντες και τους εργαζόμενους, ο κ. Παπαϊωάννου συναντήθηκε το μεσημέρι και με το Δήμαρχο Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη. Στην συνέχεια κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου ο κ. Μαυρίδης προχώρησε σε ενημέρωση του σώματος σχετικά με όσα λέχθηκαν την πολύωρη συνάντηση με τον πρόεδρο της EBZ.

Ο κ. Μαυρίδης ανέφερε ότι έθεσε όλα τα θέματα που αφορούν όλους όσους εμπλέκονται άμεσα με το εργοστάσιο ζάχαρης στην περιοχή (καλλιεργητές, εργαζόμενους) και ότι υπήρξε μία πλήρης ενημέρωση κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης όπως οι οικονομικές εξυπηρετήσεις των υποχρεώσεων της EBZ προς τους καλλιεργητές όπως στο θέμα των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με την Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών, τι θα συμβεί με τον πτωχευτικό κώδικα αλλά και για τα ασυγκόμιστα τεύτλα της προηγούμενης καλλιεργητικής περιόδου.


  • Έγινε ξεκάθαρο ότι δεν έχει γίνει η ένταξη της ΕΒΖ στον πτωχευτικό κώδικα, αλλά υπάρχει μια προεργασία ένταξης με συγκεκριμένες δεσμεύσεις, υποχρεώσεις και δικαιώματα ώστε να μπορεί η εταιρία να κινεί τους λογαριασμούς που είχαν δεσμευτεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, και για αυτό η εταιρία δεν μπορούσε να πραγματοποιήσει κινήσεις προς τους ανθρώπους ή τις εταιρείες που είχε υποχρεώσεις.
  • Η δέσμευση είναι ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με την Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών και ότι υπάρχει η πρόθεση (όπως την ανέφερε ο δήμαρχος καθώς εξήγησε ότι είναι επιφυλακτικός για τον όρο “δέσμευση”) για την αποζημίωση των καλλιεργητών που είχαν ασυγκόμιστα τεύτλα.
  • Μέχρι το Μάρτιο, που αναμένεται να προχωρήσει και η εξαγορά της ΕΒΖ υπάρχει η δέσμευση ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στις μισθοδοσίες των εργαζομένων.
  • Σχετικά με την φετινή καλλιεργητική περίοδο, με βάση τα δεδομένα που ισχύουν αυτή την στιγμή και όχι το πλάνο της εταιρείας που πρόκειται να εξαγοράσει την ΕΒΖ, το πιθανότερο είναι να μην λειτουργήσει το εργοστάσιο της Ορεστιάδας. Στο πλάνο της εταιρείας που έχει προκριθεί για την εξαγορά, προβλέπεται η λειτουργία των εργοστασίων Πλατέως και Ορεστιάδας.
  • Για το θέμα των εργαζομένων που τέθηκε από τον κ. Μαυρίδη, υπάρχει μόνο η διαβεβαίωση αυτή την στιγμή ότι θα παραμείνουν ως εργαζόμενοι της ΕΒΖ ωστόσο δεν είναι σίγουρο τι πρόκειται να γίνει μετά την εξαγορά. Υπήρχε η πρόταση από την πλευρά των εργαζομένων να απορροφηθούν σε υπηρεσίες των ΟΤΑ αλλά αυτή την στιγμή όπως εξήγησε ο κ. Μαυρίδης δεν θεωρείται αυτό δυνατόν.
  • Τέλος συζητήθηκε εκτεταμένα για ένα θέμα που υπάρχει προβληματισμός, όπως είπε ο κ. Μαυρίδης σχετικά με τα χρέη της εταιρείας.

Ο δήμαρχος Ορεστιάδας έκλεισε λέγοντας πως επιθυμία τους είναι να υπάρχει μια ενιαία γραμμή ως δημοτικό συμβούλιο Ορεστιάδας για εξελίξεις που θα θωρακίσουν την ΕΒΖ και θα εξασφαλίζει θέσεις εργασίας και εισοδήματα στην τοπική κοινωνία: “Θέλουμε την ΕΒΖ, θέλουμε τον εκσυγχρονισμό της, θέλουμε την διατήρηση της τευτλοκαλλιέργειας στον τόπο μας”.


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 6 Σεπτεμβρίου, 2018 18:21

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV