Υπό επιτήρηση η Ελλάδα για το μεταναστευτικό

Συντάκτης Νewsroom 7 Νοεμβρίου, 2011 09:08


Σε κίνδυνο θέτουν την παραμονή της χώρας στη ζώνη Σένγκεν σοβαρές καθυστερήσεις στην υλοποίηση του σχεδίου δράσης για την παράνομη μετανάστευση και η κατάρρευση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό. Αποκαλυπτικές της δυσπιστίας με την οποία οι εταίροι αντιμετωπίζουν την ικανότητα της Ελλάδας να ασκήσει αποτελεσματικό έλεγχο στα σύνορά της είναι αιφνιδιαστικές επισκέψεις Ευρωπαίων αξιωματούχων στη χώρα.


Ενδεικτικό της κρίσης εμπιστοσύνης που πλήττει τις σχέσεις Ελλάδας – Ε. Ε. είναι το γεγονός ότι κατ’ εντολήν της αρμόδιας επιτρόπου κ. Σεσίλια Μάλμστρομ, στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πραγματοποίησαν αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Ελλάδα στις αρχές της περασμένης εβδομάδας.

Την Τετάρτη, επιθεώρηση σε κέντρα κράτησης του Εβρου πραγματοποίησε ο Ολλανδός υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Gerd Leers, προκειμένου, όπως δήλωσε, «να δούμε την περιοχή, στην οποία έρχονται πάρα πολλοί μετανάστες και τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η υποδοχή τους».

Πληροφορίες της «Καθημερινής» αναφέρουν επίσης ότι η ελληνική αντιπροσωπεία δέχτηκε στο Λουξεμβούργο κριτική, καθώς σε Σερβία και Ουγγαρία συλλαμβάνονται το τελευταίο διάστημα Αφγανοί και Πακιστανοί παράνομοι μετανάστες προερχόμενοι από την Ελλάδα. Πρόκειται για παλαιό «δρομολόγιο» που ενεργοποιήθηκε, σύμφωνα με αρμοδίους αξιωματικούς.

Στελέχη των αρμοδίων υπηρεσιών διατείνονται ότι δεν έχει επιδεινωθεί η θέση της Ελλάδας μεταξύ των χωρών της ζώνης Σένγκεν, παραδέχονται, ωστόσο, ότι «σε κάθε ευκαιρία οι εταίροι μάς εγκαλούν για τις καθυστερήσεις στη χωροθέτηση νέων κέντρων υποδοχής».

Στο θέμα αναφέρθηκε δημοσίως ο κ. Χρ. Παπουτσής, παραδεχόμενος ότι η Ελλάδα βρίσκεται υπό επιτήρηση για τη συμμετοχή της στη ζώνη Σένγκεν και ότι δέχεται κριτική για καθυστερήσεις στη υλοποίηση του action plan για την παράνομη μετανάστευση.


Πράγματι, πέραν της ίδρυσης υπηρεσίας Ασύλου και της βελτίωσης του ρυθμού που εξετάζονται οι φάκελοι των αιτούντων άσυλο, σημαντική καθυστέρηση παρατηρείται στη χωροθέτηση κέντρων πρώτης υποδοχής και κράτησης και την ανακατασκευή των ήδη υπαρχόντων.

Γίνεται προσπάθεια να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την κατασκευή κέντρου, σε έκταση 20 στρεμμάτων, στο Φυλάκιο Εβρου. Έχει αποφασιστεί, το Δημόσιο να μην προχωρήσει στην ανέγερση αλλά την αγορά λυόμενων κτισμάτων. Εχει ήδη εγκριθεί η εκταμίευση ποσού 844.000 ευρώ από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων.

Από την Καθημερινή

 


Συντάκτης Νewsroom 7 Νοεμβρίου, 2011 09:08

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV