Τροποποιήθηκε απόφαση του ΥΠΑΑΤ για τη διαδικασία υποβολής της Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας

Συντάκτης Νewsroom 12 Μαΐου, 2011 08:53

Υπεγράφη την Παρασκευή (06/05/2011) από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Σκανδαλίδη, τροποποιητική απόφαση της υπ αριθμ. 309891/21-12-2010 Κ.Υ.Α. που αφορά την διαδικασία υποβολής της Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας / Εκτροφής και τον καθορισμό της ασφαλιζόμενης αξίας και της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς φυτικού και ζωικού κεφαλαίου.


Με την τροποποιητική αυτή απόφαση επέρχονται ορισμένες ευνοϊκές αλλαγές για τους παραγωγούς, οι σημαντικότερες των οποίων είναι οι ακόλουθες:

  • Απαλλάσσονται από την καταβολή ασφαλιστικής εισφοράς οι μικροπαραγωγοί εφόσον η συνολική ασφαλιστική εισφορά που τους αναλογεί δεν υπερβαίνει τα 20 ευρώ. Σε περίπτωση που η εισφορά έχει καταβληθεί επιστρέφεται στο λογαριασμό που έχει δηλώσει ο παραγωγός στο σχετικό έντυπο της Ενιαίας Δήλωσης / Καλλιέργειας Εκτροφής (προσθήκη παραγράφου 5 στο άρθρο 6της ΚΥΑ 309891/2010).
    • Παρέχεται στον παραγωγό η δυνατότητα να αυξομειώνει την ασφαλιζόμενη αξία της παραγωγής του σε ένα εύρος ποσοστού +/- 20% από τις ορισθείσες στην αρχική απόφαση μέσες ποσότητες παραγωγής σε επίπεδο νομού και συνεπώς να διαμορφώνει αντίστοιχα και την ασφαλιστική εισφορά που του αναλογεί. Η αύξηση ή η μείωση της ασφαλιζόμενης αξίας της φυτικής παραγωγής κατανέμεται ισομερώς στο σύνολο των αγροτεμαχίων του ασφαλισμένου (προσθήκη παραγράφου 4 στο άρθρο 5 της ΚΥΑ 309891/2010).
    • Παρέχεται επίσης η ευχέρεια στους παραγωγούς να καταβάλλουν την ασφαλιστική εισφορά σε μηνιαίες δόσεις. Ο αριθμός των δόσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 4, και το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε δόση δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 200 ευρώ. Η πρώτη δόση καταβάλλεται με την έγκριση της σχετικής αίτησης, ενώ η τελευταία δεν θα μπορεί να καταβληθεί πέραν του Νοεμβρίου 2011. Στην περίπτωση που ο παραγωγός εξουσιοδοτήσει τον ΕΛ.Γ.Α. να παρακρατήσει την οφειλόμενη ασφαλιστική εισφορά του από απαίτησή του από το Δημόσιο, και η απαίτηση αυτή του καταβληθεί τμηματικά, τότε και η αντίστοιχη εισφορά του ΕΛ.Γ.Α. θα παρακρατηθεί τμηματικά και αναλογικά (προσθήκη παραγράφου 4 στο άρθρο 6 της ΚΥΑ 309891/2010).

 

 


Συντάκτης Νewsroom 12 Μαΐου, 2011 08:53

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV