Τρίτο ταξίδι για το «Τρένο του Πολιτισμού» στον Έβρο

Συντάκτης Νewsroom 10 Ιουνίου, 2010 14:47

Το τρίτο καλοκαιρινό ταξίδι του στο χώρο της τέχνης ξεκινά από την Αλεξανδρούπολη, αύριο Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010, το “Τρένο του Πολιτισμού” με “μηχανοδηγό” τη Νομαρχία Έβρου.
Το Τρένο του Πολιτισμού, που φέτος οι εκδηλώσεις του είναι αφιερωμένες στους αγώνες των Special Olympics, που θα γίνουν το 2011 στη χώρα μας, θα ταξιδεύει από πόλη σε πόλη μεταφέροντας περισσότερες από 200 πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες σε κάθε σταθμό, δημιουργώντας με τις πλούσιες και ποιοτικές εκδηλώσεις του πολιτιστικό γεγονός για κάθε περιοχή.



Πρώτος σταθμός είναι Αλεξανδρούπολη στον οποίο θα γίνει αύριο στις 8.30 το βράδυ η υποδοχή του τρένου και η έναρξη των φετινών εκδηλώσεων.
“Στη δύσκολη περίοδο που ζούμε ο πολιτισμός παραμένει μια σταθερή αξία. Θέλω να πιστεύω ότι στον Έβρο το πολιτιστικό επίπεδο βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο. Το Τρένο του Πολιτισμού, ένα σπουδαίο έργο της Νομαρχίας Έβρου που αφορά όλο το νομό, συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση. Με την προσπάθεια αυτή της Νομαρχίας Έβρου φέτος ένωσε τις δυνάμεις της και η Υπερνομαρχία Ροδόπης-Έβρου . Συνεργαστήκαμε με τους δήμους και τους πολιτιστικούς φορείς, καταγράψαμε τις προτάσεις τους και μέσα από μεγάλη διεργασία διαμορφώθηκε το φετινό πρόγραμμα.” είπε ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης- Έβρου κ. Γεώργιος Μηνόπουλος στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που δόθηκε το πρωί στη Νομαρχία για την παρουσίαση του προγράμματος .
Ο κ. Μηνόπουλος είπε ότι ο Νομάρχης Έβρου κ. Νικόλαος Ζαμπουνίδης δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στη συνέντευξη τύπου, λόγω υπηρεσιακών υποχρεώσεων του στην Αθήνα και τόνισε ότι ο κ. Ζαμπουνίδης είναι o κύριος πρωταγωνιστής, υποστηρικτής και συντελεστής του Τρένου του Πολιτισμού.
Ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης- Έβρου υπογράμμισε ότι έχει υποβληθεί ένα πρόγραμμα που αφορά το Τρένο του Πολιτισμού για ένταξη στο ΕΣΠΑ, από την Υπερνομαρχία Ροδόπης-Έβρου, τις Νομαρχίες Έβρου, Ροδόπης, Χασκόβου και του δήμου Σβίλεγκραντ.

Ο κ. Μηνόπουλος αναφέρθηκε και στην ημερίδα που συνδιοργανώνουν αύριο στις 10.30 το πρωί στην Αλεξανδρούπολη (Ξενοδοχείο Alexander Beach) η Νομαρχία Έβρου και η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” και η έναρξή της θα γίνει από τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γεώργιο Νικητιάδη.
“Πρόκειται για ένα άλλο σημαντικό γεγονός, που είναι ενταγμένο στις εκδηλώσεις του Τρένου του Πολιτισμού . Η εφημερίδα τα ΝΕΑ είχαν μια πολύ καλή πρωτοβουλία, να βγουν έξω από την Αθήνα, να αποκεντρωθούν, να επισκεφθούν την ελληνική περιφέρεια. Και η έναρξη των εκδηλώσεων αυτών γίνεται, όχι τυχαία, από το νομό μας. Έτσι αύριο το πρωί γίνεται μια ημερίδα που αφορά τον τουρισμό και τον πολιτισμό, έννοιες αλληλένδετες, με εξαιρετικούς εισηγητές, που είτε δραστηριοποιούνται στον Έβρο είτε έλκουν την καταγωγή τους από την περιοχή. Αύριο μάλιστα η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ θα έχει ένα πολυσέλιδο αφιέρωμα στον Έβρο και νομίζω ότι γίνεται μια εξαιρετική προβολή του νομού μας στην έναρξη μάλιστα της φετινής τουριστικής σεζόν. Μπορεί να προβλέπεται ότι τα πράγματα θα είναι δύσκολα και για τον τουρισμό, αλλά θέλω να πιστεύω, ότι όπως και πέρσι που ο δικός μας χώρος πήγε καλά, έτσι και φέτος, με τις προσπάθειες προβολής που κάνουμε και με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων και επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, θα πάνε καλά τα πράγματα.” τόνισε ο κ. Μηνόπουλος.
Από την πλευρά της η κ. Ελένη Γκιοκτσέ, Διευθύντρια της Διεύθυνσης Πολιτισμού και υπεύθυνη των εκδηλώσεων Τρένο του Πολιτισμού ανέφερε ότι “Το Τρένο του Πολιτισμού πραγματοποιεί το ταξίδι του για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και ουσιαστικά καθιερώνεται ως ένας θεσμός πολιτιστικός μέσα από τον οποίο η Νομαρχία Έβρου διαμορφώνει την πολιτική και την παρέμβαση της στα πολιτιστικά πράγματα του τόπου μας. Το πιο σημαντικό στοιχείο αυτής της πολιτικής της Νομαρχίας είναι να συνεργάζεται, να συνεργάζεται με συλλόγους, με καλλιτέχνες, με δήμους, με δημοτικές επιχειρήσεις, με θεατρικές ομάδες, με μεμονωμένα άτομα και να αναδεικνύει ότι παράγεται στον τόπο μας και το οποίο μπορεί να αφορά είτε την παράδοση, είτε τις σύγχρονες τέχνες.”
-Η υποδοχή του Τρένου του Πολιτισμού θα γίνει αύριο Παρασκευή 11 Ιουνίου και ώρα 8.30 μ.μ. στο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Αλεξανδρούπολης, από τις τοπικές αρχές και τους κατοίκους με παραδοσιακούς σκοπούς και γκάιντα. Θα τραγουδήσει ο Χρόνης Αηδονίδης και η Παιδική Χορωδία του Συλλόγου “Αρχείο Μουσικολαογραφικής Παράδοσης Χρόνης Αηδονίδης”.

Συναυλία Χρόνη Αηδονίδη

Το πρόγραμμα του Σαββάτου 12 Ιουνίου στην Αλεξανδρούπολη περιλαμβάνει μουσικοχορευτική εκδήλωση με τον Χρόνη Αηδονίδη. Συμμετέχουν : Χρόνης Αηδονίδης, Βαγγέλης Μάμμος, Χρήστος Κισσούδης, Γιώργος Γιαρένης, χορευτικές ομάδες του Συλλόγου “Αρχείο Μουσικολαογραφικής Παράδοσης Χρόνης Αηδονίδης”
(Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης. Ώρα 8.00 μμ.)

Πλούσια πολιτιστικά δρώμενα

Τρία βαγόνια, μιας παλιάς εμπορικής αμαξοστοιχίας του Ο.Σ.Ε. που αγοράσθηκαν από τη Νομαρχία Έβρου μεταμορφώθηκαν σε έναν πολύχρωμο και πολυδιάστατο χώρο πολιτιστικών δράσεων, μέσα από τις οποίες μπορεί κανείς να “ταξιδέψει” στην τέχνη, την παράδοση, την ιστορία και τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία του ακριτικού νομού..
Το “Τρένο του Πολιτισμού” ξεκινά το ταξίδι του αύριο από την Αλεξανδρούπολη και θα ολοκληρώσει τις διαδρομές του στον πολιτισμό στα μέσα Σεπτέμβρη. Σε όλη αυτή τη διάρκεια του ταξιδιού του
θα μεταφέρει σε όλους τους Δήμους του Έβρου, πλούσια πολιτιστικά δρώμενα και θα φιλοξενεί στα βαγόνια του ποικίλες εκθέσεις και εκδηλώσεις: Θεατρικές παραστάσεις για παιδιά και ενήλικες, παραδοσιακούς χορούς, συναυλίες , παραστάσεις κουκλοθέατρου και θεάτρου σκιών, εργαστήρια κατασκευής κούκλας και φιγούρας καραγκιόζη, εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας και βιβλίου καθώς και παρουσιάσεις συγγραφέων.
Φέτος το καλοκαίρι θα πραγματοποιηθούν περισσότερες από 200 εκδηλώσεις σε όλο τον Έβρο, από τις οποίες άλλες θα γίνουν μέσα στα βαγόνια, άλλες στους σιδηροδρομικούς σταθμούς των πόλεων όπου θα σταθμεύει το τρένο και άλλες μέσα στις πόλεις και στα χωριά.

Tο πρόγραμμα των εκδηλώσεων


Συντάκτης Νewsroom 10 Ιουνίου, 2010 14:47

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV