Το μήνυμα του υπ. δημάρχου Ορεστιάδας, Λευτέρη Χαμαλίδη, προς τη νεολαία του δήμου

Συντάκτης Νewsroom 21 Οκτωβρίου, 2010 10:51

Το μήνυμα του υπ. δημάρχου Ορεστιάδας, Λευτέρη Χαμαλίδη, προς τη νεολαία του δήμου



Η αντιμετώπιση μιας σειράς θεμάτων που αφορούν τη νεολαία του δήμου Ορεστιάδας, αποτελεί βασική προτεραιότητα της προγραμματικής πρότασης για μια ΝΕΑ ΑΡΧΗ. Οι νέοι της περιοχής νιώθουν “θυμωμένοι”, κι όχι άδικα, βλέποντας γύρω τους να επικρατεί η αναξιοκρατία, η αδιαφορία για την επίλυση των προβλημάτων, η αδιαφάνεια, ο καιροσκοπισμός. Βιώνουν αβεβαιότητα, ανασφάλεια, παρακμή. Αισθάνονται παραμελημένοι, εγκλωβισμένοι, απαξιωμένοι, χωρίς δουλειά, χωρίς ελπίδα, χωρίς αύριο…

Μόνο τυχαίες δεν είναι οι πληθυσμιακές “απώλειες” νέων ανθρώπων που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια, αποτέλεσμα πολιτικών που ακολουθήθηκαν αλλά και εξαιτίας της απουσίας πρωτοβουλιών από την πλευρά της αυτοδιοίκησης που θα συνέβαλαν στη δημιουργία ενός πιο ελκυστικού και ελπιδοφόρου περιβάλλοντος, με περισσότερες επαγγελματικές, εργασιακές και επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Παρά το γεγονός ότι ο δήμος δεν έχει ούτε την αρμοδιότητα ούτε και τη δυνατότητα για να αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο πρόβλημα που απασχολεί σήμερα τους νέους, αυτό της ανεργίας, εντούτοις μέσα από μια σειρά δράσεων, πρωτοβουλιών και διεκδικήσεων, που θα αρχίσουν να αναπτύσσονται από την 1η ημέρα της ΝΕΑΣ ΑΡΧΗΣ, θα δείξει το πραγματικό και έμπρακτο ενδιαφέρον του για τους νέους και νέες της περιοχής, συμβάλλοντας στην αντιστροφή της, σήμερα, διαμορφωμένης κατάστασης.

Ο νέος “Καλλικρατικός” δήμος Ορεστιάδας παρουσιάζει σημαντικό αρχαιολογικό, πολιτιστικό και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον και η αύξηση της επισκεψιμότητας στην περιοχή είναι ένας απόλυτος εφικτός στόχος που θα “ανοίξει” νέες εργασιακές προοπτικές. Για την επίτευξη αυτού του στόχου υπάρχουν συγκεκριμένες δράσεις που θα αναληφθούν και θα δώσουν μετρήσιμα αποτελέσματα.

Παράλληλα, θα στηριχθούν σε απόλυτο βαθμό νέοι επιχειρηματίες και νέοι αγρότες- κτηνοτρόφοι, βιοκαλλιεργητές, νέες μικρές μεταποιητικές επιχειρήσεις, με όποιες υποδομές κριθούν απαραίτητες για την υποστήριξη δημιουργίας- λειτουργίας τους.

Στο πλαίσιο αυτό, κάθε επιχείρηση που θα ξεκινά νέος-α μέχρι 35 ετών θα απαλάσσεται για δύο χρόνια, από την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας, της υποχρέωσης καταβολής δημοτικών τελών. Επιθυμία μας είναι να δημιουργήσουμε το ευνοϊκότερο δυνατόν περιβάλλον για να παραμείνουν και να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά οι νέοι-εες στην περιοχή.

Όσο αφορά σε θέματα πολιτισμού, αθλητισμού, νέων τεχνολογιών, εθελοντισμού, έκφρασης των νέων, τα οποία αποτελούν σημαντικό μέρος των νεανικών ενδιαφερόντων, υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις που θα υλοποιηθούν, όπως:

  • Η διαμόρφωση θεματικών πλατειών ή πάρκων για skateboard, πατίνια κ.α.
  • Η δημιουργία του “ΤΟΙΧΟΥ”, σε σημείο που θα επιλεγεί και στον οποίο θα μπορούν να αναγράφονται μηνύματα, συνθήματα ή και να σχεδιάζονται γκράφιτι.
  • Η προώθηση προγραμμάτων ανταλλαγών νέων με αδελφοποιημένους δήμους, στο πλαίσιο των διεθνών σχέσεων του δήμου.
  • Η πραγματική και ουσιαστική στήριξη εθελοντικών ομάδων νέων για την ευκολότερη ολοκλήρωση της δράσης που αναπτύσσουν και η προώθηση “πράσινων δράσεων και πρωτοβουλιών”.
  • Η διοργάνωση ημερίδων και θεματικών εκδηλώσεων για θέματα που ενδιαφέρουν τους νέους.
  • Η δημιουργία πίστας μότο- κρος στο χώρο του παλαιού σκουπιδότοπου.
  • Η δημιουργία studio για πρόβες ή και για ηχογραφήσεις που θα χρησιμοποιείται από μουσικά σχήματα του δήμου.
  • Η διοργάνωση συναυλιών με τοπικά γκρουπ, καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, σε πάρκα- πλατείες, σε ολόκληρο το δήμο.
  • Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, με hot spot wi-fi internet, και σημείων με Η/Υ σε κάθε τοπικό διαμέρισμα.
  • Τέλος, ο νεότερος σε ηλικία δημοτικός σύμβουλος θα οριστεί, αποκλειστικά, ως υπεύθυνος εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα νεολαίας.

Είμαστε αποφασισμένοι να σταθούμε δίπλα στους νέους και τις νέες, να αφουγκραστούμε τις αγωνίες, τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους. Να τους στηρίξουμε, να κάνουμε μια ΝΕΑ ΑΡΧΗ με σχέσεις αλληλοσεβασμού και κατανόησης. Τους καλούμε να έρθουν κοντά μας και να διαπιστώσουν ότι δεν είναι “όλοι ίδιοι”. Στην προσπάθεια για ΝΕΑ ΑΡΧΗ οι νέοι και οι νέες πρέπει να είναι οι πρωταγωνιστές.


Συντάκτης Νewsroom 21 Οκτωβρίου, 2010 10:51

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV