Τις πληγές του μετράει σήμερα ο Έβρος από τις χθεσινές καταστροφές

Συντάκτης Νewsroom 13 Ιανουαρίου, 2021 13:38

Τις πληγές του μετράει σήμερα ο Έβρος από τις χθεσινές καταστροφές

Τις πληγές του από τις χθεσινές καταστροφές λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων μετράει σήμερα ο Έβρος με το πρώτο φως της ημέρας

Την εικόνα της κατάστασης με την παύση της σφοδρότητας των φαινομένων και μετά την χθεσινή δύσκολη μέρα και νύχτα έδωσαν στον αέρα του ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ ο δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος και ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς.

Δήμος Διδυμοτείχου

Την κατάσταση για τον δήμο Διδυμοτείχου μετέφερε ο δήμαρχος Ρωμύλος Χατζηγιάνογλου. Στους Μεταξάδες η εικόνα με το νερό να περνάει πάνω από τη γέφυρα της Αβδέλλας και 400 μέτρα πάνω από το ανάχωμα ήταν πρωτοφανής, στην Πολιά το ανάχωμα έσπασε, και πιθανότατα σε όλη την κοιλάδα του Ερυθροποτάμου είναι όλα τα αναχώματα σπασμένα, ανέφερε χαρακτηριστικά στο ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ ο δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου ενώ το πρωί στο Διδυμότειχο η στάθμη στο ποτάμι ήταν στο επίπεδο συναγερμού.
Συγκεκριμένα στην Πολιά καταγράφηκαν πολλές ζημιές, καθώς έπεσαν κολώνες της ΔΕΗ, κόπηκε το οδικό δίκτυο Πολιά προς Αβδέλλα ενώ τα νερά επέφεραν καταστροφές σε αποθήκες. Στο χωριό μάλιστα χθες έγινε χθες προληπτικά μια εκκένωση κατοίκων οι οποίοι μεταφέρθηκαν στην πόλη του Διδυμοτείχου.
Τα σχολεία του δήμου άνοιξαν σήμερα ωστόσο για το δημοτικό σχολείο Μεταξάδων υπήρξε δυσκολία στην μεταφορά μαθητών λόγω της αποκοπής του δρόμου στην Πολιά.
Επιπρόσθετα ο δήμαρχος Διδυμοτείχου ανέφερε πως μέχρι το μεσημέρι θα γνωστοποιηθεί ποιες περιοχές του δήμου θα μπουν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Ακόμη σύμφωνα με πληροφορίες του Ράδιο Έβρος το χωριό Ελληνοχώρι που επίσης έχει πλημμυρίσει σε αρκετά σημεία, σήμερα ήταν αποκλεισμένο λόγω πλημμυρών στο οδικό δίκτυο.


Από το πρωί ο δρόμος από και προς το Διδυμότειχο ήταν κλειστός.

Δήμος Σουφλίου

Στο Σουφλί, που ήταν και ο δήμος που επλήγη σε πολύ μεγάλο βαθμό, ο δήμαρχος κ. Καλακίκος ανέφερε μεγάλες καταστροφές σε υποδομές και οικίες, αποκλεισμό στον ορεινό όγκο όπου και τα σχολεία έμειναν κλειστά, χωρίς ρεύμα και με προβλήματα στην υδροδότηση πάρα πολλοί οικισμοί ενώ παρασύρθηκαν και πολλές γέφυρες ενώ ζημιές υπάρχουν και στα οδοστρώματα. Όπως έγινε γνωστό ήδη από χθες το Μικρό Δέρειο ήταν αποκλεισμένο λόγω πλημμύρας της γέφυρας και απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι με την συνδρομή του στρατού από τα πλημμυρισμένα σπίτια.

Ο δήμος Σουφλίου είναι ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από προηγούμενες καταστροφές και ίσως υπάρξει η προσθήκη για κάποιες κοινότητες ενώ χρειάζεται βοήθεια και συνδρομή από την κυβέρνηση στις προσπάθειες αποκατάστασης.

Η εικόνα στον νομό

Όπως ανέφερε ο κ. Πέτροβιτς στον αέρα του ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ ζημιές υπάρχουν σε οικίες, εκτάσεις, υποδομές, τμήματα των δρόμων και στην περίφραξη στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, οι οποίες καταγράφονται από τα συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου. Χθες πραγματοποιήθηκε διακομιδή δυο νεφροπαθών από το Δέρειο αλλά και τριών μεταναστών που κινδύνευσαν στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης με πυροσβεστικό όχημα και ασθενοφόρο καθώς οι δρόμοι είχαν πλημμυρίσει.

Παράλληλα υπάρχει η συζήτηση με τους δήμους για την περίπτωση να κηρυχθούν κάποιες περιοχές του Έβρου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αναφορικά με αυτήν την περίπτωση το Σουφλί είναι ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επίσης συζητείται και για τους άλλους δήμους Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Αλεξανδρούπολης κυρίως για την περιοχή Φερών και μάλιστα ο κ. Πέτροβιτς επικοινώνησε με τον κ. Χαρδαλιά και τον κ. Πέτσα και τους ενημέρωσε για το ενδεχόμενο να κηρυχθούν κάποιες περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου ανέφερε τον καλό συντονισμό των αρχών και συνεχάρη τις αρμόδιες υπηρεσίες για το έργο τους. Στην παρούσα φάση τόνισε πως η προσοχή των αρχών εστιάζεται στα ποτάμια Άρδα και Έβρο ενώ μίλησε για την κατάσταση των αναχωμάτων η οποία κρίνεται αρκετά καλή στα δύσκολα σημεία χωρίς να λείπουν και κάποιες ρίξεις λόγω των φαινομένων στην περιοχή Διδυμοτείχου αλλά και σε τμήματα νοτιότερα.


Συντάκτης Νewsroom 13 Ιανουαρίου, 2021 13:38

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV