Την άμεση καταβολή των αγροτικών αποζημιώσεων ζητά η Όλγα Ρενταρή-Τέντε

Συντάκτης Νewsroom 4 Φεβρουαρίου, 2011 10:09

Την άμεση καταβολή των αγροτικών αποζημιώσεων ζητά η Όλγα Ρενταρή-Τέντε

Η Βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ, κ. Όλγα Ρενταρή-Τέντε κατέθεσε ερώτηση μαζί με άλλους 19 Βουλευτές προς τους Υπουργούς Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης «σχετικά με την απόδοση αποζημιώσεων στους αγρότες».


Στην ερώτηση της η Βουλευτής αναφέρει ότι το Σεπτέμβριο του 2010 ψηφίστηκε νέος Νόμος περί γεωργικών ασφαλίσεων (Ν. 3877/2010) που καλύπτει το σύνολο της φυτικής και ζωικής παραγωγής στη χώρα.

Με τον παραπάνω νόμο καταργήθηκε η παρακράτηση της εισφοράς του 3% επί των τιμολογίων πώλησης των αγροτικών προϊόντων υπέρ του ΕΛΓΑ και καθορίστηκε  ο νέος τρόπος καταβολής της εισφοράς.

Ωστόσο, αυτή η διαδικασία αφορά την καλλιεργητική περίοδο  του 2011 και από το 2010 εκκρεμούν πληρωμές οι οποίες εκτιμώνται στα 80 εκ. ευρώ. Οι ζημιές αυτές   προβλέπεται να πληρωθούν από τις εισφορές που παρακρατήθηκαν από τους αγρότες με το προηγούμενο σύστημα του 3% επί των τιμολογίων πώλησης των αγροτικών προϊόντων που πούλησαν οι αγρότες εντός του 2010. Αυτές οι εισφορές που εισπράχθηκαν από εμπόρους, συνεταιρισμούς ενώσεις κ.τ.λ. έχουν αποδοθεί στις αρμόδιες ΔΟΥ και υπολογίζονται σε 77 εκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο έχει εγγραφεί εξάλλου και στον προϋπολογισμό του 2011.

Επειδή κατά την κ. Ρενταρή, η μη έγκαιρη καταβολή αποζημιώσεων αποτελούσε πάντα τριβή του κράτους με τον αγροτικό κόσμο, ζήτησε από τους  Υπουργούς να δράσουν άμεσα προκειμένου να καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις που αφορούν τις ζημιές του 2010 στους αγρότες. Για την κ. Ρενταρή το ζήτημα είναι μεγίστης προτεραιότητας, καθώς οι αποζημιώσεις είναι βασική πηγή εσόδων για τους αγρότες.

Από δελτίο τύπου της βουλευτού


Συντάκτης Νewsroom 4 Φεβρουαρίου, 2011 10:09

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV