Συναγερμός στον Έβρο λόγω κρουσμάτων αφθώδους πυρετού σε Βουλγαρία, Τουρκία

Συντάκτης Νewsroom 13 Ιανουαρίου, 2011 10:43

Η Βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ κα. Ελένη Τσιαούση κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα τη λήψη προληπτικών μέτρων για την αποτροπή εμφάνισης του αφθώδους πυρετού στο Νομό Έβρου.


Στην ερώτησή της η κα. Ε. Τσιαούση επισημαίνει ότι:
«Σε συνέχεια της ερώτησης που κατατέθηκε στις 6/7/2010 Αρ. Πρωτ. 12669 με θέμα ”Λειτουργία του πρότυπου Διασυνοριακού Κτηνιατρικού Κέντρου Εξωτικών νοσημάτων στην Ορεστιάδα” και με αφορμή τα περιοριστικά μέτρα για τη μετακίνηση και την αγοραπωλησία ζωντανών ζώων και νωπού κρέατος που έχουν επιβληθεί στις περιφέρειες του Μπουργκάς, του Γιάμπολ και του Χάσκοβο, μετά τον εντοπισμό αφθώδους πυρετού στη Βουλγαρία, επανέρχομαι στο θέμα των μέτρων προστασίας του Νομού Έβρου από τον αφθώδη πυρετό.

Για πρώτη φορά ύστερα από 12 χρόνια στη Βουλγαρία εμφανίστηκε κρούσμα αφθώδους πυρετού, όπου το τελευταίο κρούσμα αφθώδους πυρετού είχε εμφανιστεί το 1998 στην πόλη Συμεώνοβγκραντ, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Η κρατική Κτηνιατρική Υπηρεσία της Βουλγαρίας ανακοίνωσε στις 5 Ιανουαρίου 2011, ότι διέταξε τη θανάτωση 500 ζώων μετά την καταγραφή 37 κρουσμάτων αφθώδους πυρετού, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Ενώ η πώληση ζωντανών ζώων απαγορεύτηκε στη νοτιοανατολική Βουλγαρία και πραγματοποιούνται έλεγχοι σε όλα τα σφαγεία και το κυνήγι στην περιοχή απαγορεύτηκε και όσα άγρια ζώα σκοτώνονται ή βρίσκονται νεκρά ελέγχονται. Επίσης έχει επισημανθεί πως ο φορέας της αρρώστιας ήρθε στη Βουλγαρία από την Τουρκία, όπου υπάρχουν πολυάριθμες εστίες αφθώδους πυρετού. Επίσης οι γύρω περιοχές Γιάμπολ, Σλίβεν, Σούμεν και Βάρνα χαρακτηρίστηκαν ως περιοχές χαμηλού κινδύνου, από τις οποίες απαγορεύεται η απομάκρυνση ζώντων ζώων.

Στην περιοχή του Νομού Έβρου κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τις καταστροφικές συνέπειες (με τη θανάτωση μεγάλου αριθμού βοοειδών, αιγοπροβάτων και χοίρων), εξαιτίας της προσβολής των κοπαδιών από τη ζοωνόσο του αφθώδους πυρετού, καθώς επίσης και την καραντίνα στην οποία είχε τεθεί η περιοχή μετά από σχετική απόφαση της ΕΕ, για τον περιορισμό και την καταπολέμηση της επιζωοτίας».

Με την ερώτησή της η κα. Ε. Τσιαούση ρωτάει τον κύριο Υπουργό:
Ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε προκειμένου να προφυλαχθεί το ζωικό κεφάλαιο των κατοίκων της περιοχής από τα συγκεκριμένα κρούσματα, που εντοπίστηκαν στην γειτονική χώρα Βουλγαρία;
Ποια προληπτικά μέτρα προτίθεστε να λάβετε ώστε ο Νομός Έβρου να είναι προετοιμασμένος σε περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων αφθώδους πυρετού στην περιοχή;

Από δελτίο τύπου Ελένης Τσιαούση

Τι είναι ο αφθώδης πυρετός;

Ο αφθώδης πυρετός είναι ασθένεια που προκαλείται από έναν πολύ μολυσματικό ιό μικρών διαστάσεων (διαμέτρου 27-30 νανομέτρων), ο οποίος προσβάλλει τα οπληφόρα ζώα (βοοειδή, αιγοπρόβατα, χοίρους). Εκδηλώνεται με φυσαλίδες και έλκη στη μουσούδα, στη μύτη, στους μαστούς και στα πόδια, δύο με εφτά μέρες μετά τη μόλυνση. Μεταδίδεται μέσω της άμεσης επαφής με το ζώο, αλλά και έμμεσα, κυρίως μέσω του αέρα (με εισπνοή αέρα που περιέχει τον ιό).

Ο ιός είναι πολύ ανθεκτικός και επιβιώνει στον αέρα για ένα μήνα, στο κρέας (νωπό ή κιμά), σε προϊόντα όχι καλά παστεριωμένα, ακόμα και στο μηχανικό εξοπλισμό αλλά και στους ανθρώπους. Η ποσότητα που μπορεί να μεταφέρουν τα παπούτσια ή τα ρούχα είναι αρκετή για να μεταδώσει τη μόλυνση. Από μια πολύ μολυσμένη περιοχή ο άνεμος μπορεί να μεταφέρει τον ιό έως και τριακόσια χιλιόμετρα μακριά. Ο εμβολιασμός σταματά τα συμπτώματα, αλλά δεν εμποδίζει τη μετάδοση.

Στην Ε.Ε. έχει απαγορευτεί ο εμβολιασμός καθώς καθιστά  το εμπόριο των εμβολιασμένων ζώων σχεδόν αδύνατο. Επιτρέπεται μόνο δε μεμονωμένες περιπτώσεις και υπό προϋποθέσεις.

Τις μεγαλύτερες ζημιές εξαιτίας του αφθώδους πυρετού υπέστη την προηγούμενη δεκαετία η Μεγάλη Βρετανία, όπου μεταξύ του Φεβρουαρίου 2001 και το 2002 χρειάστηκε να θανατωθούν 4 εκ. μολυσμένα ζώα.


Συντάκτης Νewsroom 13 Ιανουαρίου, 2011 10:43

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV