Ιανουάριος 2011 και οι αγρότες ξανά στους δρόμους

Συντάκτης Νewsroom 13 Ιανουαρίου, 2011 11:03

Η Γραμματεία Έβρου της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (Π.Α.ΣΥ.) καλεί για άλλη μια φορά τους μικρομεσαίους αγρότες να συμμετέχουν στον αγώνα στους δρόμους. “Εβδομάδα των αποφάσεων” έχει οριστεί η εβδομάδα από τις 24 μέχρι τις 29 Ιανουαρίου.


Οι αγρότες διαμαρτύρονται για τα νέα αντιαγροτικά μέτρα και επιπρόσθετα βάρη, που θα κλιθούν να σηκώσουν το 2011. Μεταξύ άλλων αναφέρονται η μείωση των τιμών παραγωγών, η αύξηση του κόστους παραγωγής και οι περικοπές στις επιδοτήσεις.

Η Π.Α.ΣΥ. καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι “Αυτά τα «άγρια» νέα μέτρα δεν μπορούν να τα αντέξουν οι μικρομεσαίοι αγρότες, που εδώ και δεκαετίες δέχονται σφοδρή επίθεση από την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ κι έχουν, πλέον, φτάσει στο «αμήν» και στο «μη παρέκει». Τα χρέη τους στην Αγροτική Τράπεζα είναι τεράστια και πολλοί απειλούνται με κατασχέσεις χωραφιών, σπιτιών και άλλων περιουσιακών στοιχείων. Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη, καθώς, λόγω της εφαρμοζόμενης πολιτικής που φουντώνει την ανεργία, δεν υπάρχει, πια, η δυνατότητα που είχαν παλιότερα να κάνουν κι άλλη δουλειά, για να συμπληρώνουν το πενιχρό αγροτικό εισόδημά τους και να ζουν αξιοπρεπώς τις οικογένειές τους.”

Η ΠΑΣΥ καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες με τις κινητοποιήσεις τους να διεκδικήσουν μεταξύ άλλων:

Την απαγόρευση με νόμο κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού της κατοικίας και αγροτικής εκμετάλλευσης με αντικειμενική αξία 300.000 ευρώ, με διαγραφή χρεών από τους τόκους και πάγωμα πληρωμών για όσο διαρκεί η κρίση.

Να μην πληρώνουν πρόστιμα και τέλη για άδειες γεωτρήσεων.

Πάγωμα οποιασδήποτε αύξησης στα τιμολόγια της ΔΕΗ, αφορολόγητο πετρέλαιο.

Κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όλων των αγροτών, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, στα αγροτικά εφόδια, μηχανήματα, ενέργεια, καμιά αύξηση στην τιμή του ψωμιού, μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ.

Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος κατά την περασμένη καλλιεργητική περίοδο, λόγω των χαμηλών τιμών των προϊόντων και των ζημιών στην παραγωγή από αντίξοες καιρικές συνθήκες, αρρώστιες κ.ά.

Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών και επιδοτήσεων για όλα τα γεωργικά και ζωοκομικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα.

Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών στη φυτική και την κτηνοτροφική παραγωγή.

Επιδότηση των ζωοτροφών και μέτρα ενίσχυσης για αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής.

Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, καμιά παρακράτηση στις επιδοτήσεις.

Όχι στη μετατροπή των Ενώσεων Συνεταιρισμών και των συνεταιριστικών επιχειρήσεων σε ανώνυμες εταιρείες, που έχει ως αποτέλεσμα το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων και των συμφερόντων των μικρομεσαίων γεωργοκτηνοτρόφων, όπως έγινε στη ΝΕΟΓΑΛ, με την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης. Στήριξη του κρατικοσυνεταιριστικού χαρακτήρα και της παραγωγής των μεταποιητικών μονάδων (ΔΩΔΩΝΗ, Βιομηχανία Ζάχαρης, ΣΕΚΑΠ, ΕΛΒΙΖ).

Κάλυψη των ελλειμμάτων και χρηματοδότηση του ΟΓΑ κατά τα 2/3 από το κράτος και 1/3 από τον ασφαλισμένο. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, κατώτατη σύνταξη στα 1.120 ευρώ, επίδομα τοκετού από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις αγρότισσες, που να αντιστοιχεί σε 4μηνη άδεια με βάση το βασικό μισθό, σύνταξη χηρείας στους αγρότες και τις αγρότισσες.

ΕΛΓΑ, αποκλειστικά κρατικός φορέας, με πλήρη ασφάλιση αγροτικής παραγωγής και κεφαλαίου για το 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους, κάλυψη ελλειμμάτων του από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Αναβάθμιση των κοινωνικών συνθηκών ζωής στην ύπαιθρο με την πλήρη κάλυψη και υψηλού επιπέδου δημόσιες και δωρεάν παροχές σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, παιδικούς σταθμούς, αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα, με κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε αυτούς τους τομείς.



    Συντάκτης Νewsroom 13 Ιανουαρίου, 2011 11:03

    Δημοφιλή άρθρα

    Ράδιο Έβρος TV