Συμπαράσταση στους εργαζόμενους – απολυμένους της ΕΡΑ Ορεστιάδας

Συντάκτης Νewsroom 12 Ιουνίου, 2013 06:38

Συμπαράσταση στους εργαζόμενους – απολυμένους της ΕΡΑ Ορεστιάδας

Στο άκουσμα της πρωτοφανούς απόφασης της κυβέρνησης για το κλείσιμο της ΕΡΤ δεκάδες Ορεστιαδίτες συγκεντρώθηκαν στις εγκαταστάσεις της ΕΡΑ Ορεστιάδας προκειμένου να δηλώσουν την συμπαράσταση τους στους εργαζομένους της ΕΡΑ, των οποίων οι συμβάσεις έληξαν το πρωί της Τρίτης 11 Ιουνίου με την δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης κατ΄εξουσιοδότηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης.

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΑ εξέδωσαν την κάτωθι ανακοίνωση διαμηνύοντας ότι παραμένουν στις επάλξεις, πραγματοποιώντας μάλιστα ζωντανή παραγωγή μετά τα μεσάνυχτα:


“Τις κρίσιμες αυτές ώρες για την ΕΡΤ, πλήθος κόσμου, αιρετοί, εκπρόσωποι φορέων, κομμάτων, συνδικαλιστές, απλοί πολίτες, έχουν συρρεύσει στο προαύλιο της Ε. ΡΑ Νέας Ορεστιάδας για να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους και να δηλώσουν την αντίθεσή τους στην «πραξικοπηματικού» τύπου απόφαση για το κλείσιμο της Δημόσιας Τηλεόρασης και του Δημοσίου Ραδιοφώνου.

Συνάδελφοι όλων των Μέσων Ενημέρωσης του Έβρου επικοινωνούν με το Ραδιοφωνικό Σταθμό Ορεστιάδας, ενώ σε ένδειξη συμπαράστασης η Δημοτική Τηλεόραση Ορεστιάδας δε θα μεταδώσει το βραδινό δελτίο ειδήσεων. Νωρίτερα, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ορεστιάδας εκφράστηκε ομόφωνα η αντίθεση στην απόφαση «λουκέτου» της ΕΡΤ και αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης, όλοι οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων προσήλθαν στο προαύλιο του ραδιοφωνικού σταθμού, δηλώνοντας τον αποτροπιασμό τους για την απόφαση «ξαφνικού θανάτου» της ΕΡΤ.

Αυτήν την ώρα, στην Αλεξανδρούπολη, μπροστά στο δημαρχείο, ο ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ενώ ομάδες πολιτών από όλο το νομό δηλώνουν με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη τους. “

Φορείς της περιοχής, εκπρόσωποι των οποίων βρέθηκαν στο προάυλιο της ΕΡΑ Ορεστιάδας, εξέδωσαν σχετικά ψηφίσματα συμπαράστασης.

Ανακοίνωση της Ένωσης Γονέων του Δήμου Ορεστιάδας για την ΕΡΤ

«Η αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης για το κλείσιμο της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, που έχει ως συνέπεια την απόλυση όλων των εργαζομένων και την κατάργηση περιφερειακών ραδιοσταθμών, μας βρίσκει αντίθετους. Δυστυχώς, βιώνουμε ένα καθεστώς ιδιότυπης χούντας που ανοίγει τον ασκό του Αιόλου μίας γενικευμένης αντίδρασης. Είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων και τους συμπαραστεκόμαστε με την παρουσία μας στο προαύλιο της Ε. ΡΑ Νέας Ορεστιάδας. Για εμάς το θέμα είναι, πέραν όλων των άλλων, μείζονος εθνικής σημασίας. Σημειώνουμε ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση δεν έκλεισε ούτε στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής…»

Ανακοίνωση του Συλλόγου Δασκάλων Ορεστιάδα για την ΕΡΤ

«Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ορεστιάδας δηλώνει τη συμπαράστασή της στον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ, ενάντια στην άγρια καταστολή της δημόσιας ενημέρωσης. Σήμερα η ΕΡΤ, αύριο η σειρά μας…»

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ Έβρου για ΕΡΤ

«Ευθεία επίθεση στο λαό, στους εργαζόμενους και τη δημοκρατία από την τρικομματική κυβέρνηση. Με άλλη μία, πραξικοπηματική ενέργεια, η κυβέρνηση, υποταγμένη στις επιταγές της Τρόικας και της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που υπηρετεί, αφήνει στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους, φιμώνει τη Δημοκρατία και αφαιρεί το δικαίωμα του Ελληνικού λαού στην ενημέρωση, κάνοντας σκληρή επίθεση στο δημόσιο χώρο επικοινωνίας. Με «χουντικές» πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, διαλύουν όλα τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά. Η Νομαρχιακή Επιτροπή Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ συμπαραστέκεται στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και υπερασπίζεται μέχρι τέλους το δημόσιο χαρακτήρα και τη λειτουργία της ΕΡΤ».

Ανακοίνωση ΕΑΑΚ Ορεστιάδας για ΕΡΤ

«Ως Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση Ορεστιάδας, συμμετέχουμε ενεργά στον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ, καταγγέλλουμε απερίφραστα την παξικοπηματικού τύπου απόφαση για κλείσιμο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. Ηθικός αυτουργός και εκτελεστής αυτής της απόφασης είναι η ίδια η συγκυβέρνηση. Είναι οι ίδιοι που επιστρατεύουν καθηγητές, απολύουν εργαζόμενους, συγχωνεύουν νοσοκομεία και κλείνουν πανεπιστήμια. Ως ΕΑΑΚ, θεωρούμε τον αγώνα αυτόν αγώνα όλης της κοινωνίας. Καλούμε σε παλλαϊκή συμμετοχή σε όλα τα καλέσματα των απολυμένων της ΕΡΤ»

Thrakinea για ΕΡΤ

«Η ΕΡΑ Ορεστιάδας στηρίζει την ακριτική Ελλάδα. Κάποτε εδώ στον Έβρο ακούγαμε μόνο Τουρκικούς σταθμούς. Το www.thrakinea.gr στηρίζει τους εργαζόμενους της ΕΡΤ στον αγώνα τους».

Ανακοίνωση της «πρωτοβουλίας ακροατών της Ε.ΡΑ Ορεστιάδας»

«Μεγαλώσαμε δίπλα στα σύνορα ακούγοντας Τουρκικά και Βουλγαρικά ραδιόφωνα. Χωρίς «Τρίτο», χωρίς «Δεύτερο» και αργότερα χωρίς Cosmos. Στην τηλεόραση, η τότε ΥΕΝΕΔ και ΕΡΤ, πάντα με σήμα «πλούσιο» σε παρεμβολές από τα Τουρκικά και τα Βουλγαρικά κανάλια. Παρηγοριά μας μόνο η Ε. ΡΑ Νέας Ορεστιάδας. Συνδετικός κρίκος μας με ό,τι ποιοτικό, με τον ίδιο τον πολιτισμό, με τη φωνή της «καθαρής» ενημέρωσης, ήταν μόνο ο ραδιοφωνικός σταθμός Ορεστιάδας. Στέλνουμε μήνυμα αλληλεγγύης στην ΕΡΤ και στους εργαζομένους της. Θα αντισταθούμε με όλη μας τη δύναμη στην κατάργηση της ΕΡΤ»

Δήλωση Περιφερειακής Συμβούλου ΑΜΘ, Μ. Γκουγκουσκίδου για ΕΡΤ

«Ως Περιφέρεια ΑΜΘ καταδικάζουμε την αιφνιδιαστική ενέργεια της κυβέρνησης περί κατάργησης της ΕΡΤ. Θεωρούμε ότι η απόφαση αυτή αποτελεί ένα ακόμη, βαρύ πλήγμα στους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας μας. Δηλώνουμε την αλληλεγγύη και τη στήριξή μας στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και καλούμε όλους τους κατοίκους της Περιφέρειάς μας να σταθεί στο πλευρό τους».

Ανακοίνωση ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ορεστιάδας για ΕΡΤ

«Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ορεστιάδας καλεί την κοινωνία να ξεσηκωθεί και να στείλει στον πολιτικό και κοινωνικό απόπατο τα «ζόμπι» της κυβερνητικής πολιτικής. Διαλύουν και ξεπουλούν όλες τις υπηρεσίες και τα κοινωνικά αγαθά. Κάνουμε την αρχή με την κατάκτηση της ενημέρωσης σήμερα, και ακολουθεί το «σπάσιμο» της επιστράτευσης. Ο δρόμος του λαού και οι αγώνες του θα φέρουν την «άνοιξη» στην κοινωνία και θα αποτελειώσουν την εξαθλίωση και την υποταγή. Μη σκεφτούν την εισβολή της Αστυνομίας στην ΕΡΤ».

Ανακοίνωση της Ανοιχτής Συνέλευσης Ορεστιάδας για ΕΡΤ

«Η τρικομματική, χουντική κυβέρνηση έδειξε για μία ακόμη φορά το αυταρχικό της πρόσωπο. Μέσα σε πέντε μόλις ώρες κατήργησε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δημοκρατικό δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών στην ανεξάρτητη ενημέρωση και εξώθησε 2.656 εργαζόμενους στην ανεργία και στην εξαθλίωση. Η Ελλάδα αποτελεί ίσως παγκόσμια πρωτοτυπία, ως η μόνη χώρα χωρίς Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, αφήνοντας το ρόλο της ενημέρωσης στα χέρια των μεγαλονταβατζήδων κεφαλαιοκρατών που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των εντολοδόχων της Τρόικα και αντίστροφα. Η ΕΡΤ και Ε. ΡΑ Ορεστιάδας δεν είναι τσιφλίκι κανενός για να ανοίγει και να κλείνει κατά βούληση του κάθε διαχειριστή πολιτικάντη. Το δικαίωμα στην ελεύθερη και ανεξάρτητη ενημέρωση ανήκει και θα ανήκει σε όλο το λαό. Ο αγώνας των εργαζομένων της ΕΡΤ είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας. Ήρθε η ώρα να τελειώνουμε μαζί τους, μια και καλή».

Ανακοίνωση Δικηγορικού Συλλόγου Ορεστιάδας

«Δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στους εργαζόμενους της ΕΡΤ. Καταγγέλλουμε την αδιανόητη ενέργεια διάλυσης της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, που προσβάλει την Ελλάδα. Θα είναι η μόνη χώρα της Ε. Ε. χωρίς δημόσια ραδιοτηλεόραση. Εκφράζουμε την αγανάκτησή μας για την πραξικοπηματική καταστρατήγηση της συνταγματικής νομιμότητας (άρθρο 14 ΣΤΕ για δικαίωμα πολιτών στην ενημέρωση). Η αυταρχική άσκηση της εξουσίας με πρακτικές κατοχικής κυβέρνησης σε καμία περίπτωση δε λύνει τα κοινωνικά προβλήματα, αντίθετα, ΤΑ ΕΝΤΕΙΝΕΙ. Ποιο θα είναι άραγε το επόμενο θύμα στο βωμό της λογιστικής λογικής και της ευημερίας των αριθμών; Καλούμε τους κυβερνώντες να επιδείξουν σύνεση και να επανορθώσουν».

 Ανακοίνωση didymoteicho.net

Η ομάδα του didymoteicho.net δηλώνει τη συμπαράστασή της στον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ. Η δημόσια ενημέρωση πρέπει να ακούγεται σε όλα τα μήκη και πλάτη του Έβρου.

Ανακοίνωση ΕΕΒΟΠ για ΕΡΤ

 «Η Ένωση Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Ν. Ορεστιάδας και περιφέρειας αντιστέκεται στη φίμωση της ΕΡΤ. Αντιδρά και αντιστέκεται μαζί με τους εργαζομένους στο κλείσιμο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και του ραδιοφωνικού σταθμού της ακριτικής Ορεστιάδας. Όχι στην ερημοποίηση της περιφέρειας. Όχι στη φίμωση των ακριτών. Θυμίζουμε σε όλους πως ο Έβρος έχει μεγάλη και στρατηγική σημασία, πως η Ορεστιάδα στέλνει Ελληνικό σήμα ανάμεσα σε δεκάδες ξενόγλωσσες συχνότητες. Αυτή η φωνή δεν πρέπει και δεν θα αφήσουμε να σταματήσει ΠΟΤΕ!»

Μαυρίδης Βασίλειος- Επικεφαλής δημοτικής παράταξης «Ορεστιάδα Πρώτη Γραμμή»

Η αιφνιδιαστική και άδικη απόφαση για το κλείσιμο της ΑΡΤ ΑΕ, δεν πρέπει να αφήσει αδιάφορο κανέναν από εμάς. Η εξυγίανση μιας επιχείρησης δεν επιτυγχάνεται  με «λουκετο» και απόλυση 2700 εργαζομένων, αλλά με ορθολογισμό δαπανών και σωστή διαχείριση πόρων και ανθρωπίνου δυναμικού. Ο «τρόπος» που παίρνονται τέτοιες αποφάσεις, πρέπει να μας προβληματίσει και να μας αφυπνίσει. Σήμερα  η ΕΡΤ ,αύριο ποιος? Όλοι  δίπλα στον αγώνα των εργαζομένων για την άμεση απόσυρση  η κατάργηση της πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης.

Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων Βορείου Έβρου(Ορεστιάδας-Βύσσας-Κυπρίνου –Τριγώνου)

Συμπαραστεκόμαστε  στον δίκαια αγώνα σας για την απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης να βάλει λουκέτο στην ΕΡΤ

Γκατζίδης Σταμάτης μέλος της Ν.Ε Έβρου ΚΚΕ:Εκφράζουμε την  πλήρη συμπαράσταση μας στους εργαζομένους της ΕΡΤ .Η πρωτοφανής απόφαση της τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ΔΗΜΑΡ δείχνει το αδίστακτο πρόσωπο της. Χρειάζεται τώρα να εκφραστεί η μέγιστη δυνατή συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ. Όλοι πρέπει να βγάλουμε τα δικά μας πολιτικά  συμπεράσματα. Αγώνας τώρα για την ανατροπή  αυτής της πολιτικής. Αγώνας τώρα για άλλο δρόμο ανάπτυξης ,έξω από τις δαγκάνες της ΕΡΤ.

Λευτέρης Χαμαλίδης επικεφαλής δημοτικής Παράταξης «Νέα Αρχή»:Η απόφαση της κυβέρνησης  για το κλείσιμο της ΕΡΤ Α.Ε και όλων των θυγατρικών της εταιριών,είναι μια πράξη πραξικοματική. Αποτελεί ένα βάναυσο πλήγμα στη δημόσια ενημέρωση των πολιτών. Η συμπαράσταση μας στον αγώνα των εργαζομένων στη δημόσια ανεξάρτητη φωνή της Ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, είναι αυτονόητη. Ο δήμος Ορεστιάδας πρέπει να είναι αρωγός στην προσπάθεια για τη διατήρηση της δημόσιας φωνής και σε κεντρικό άλλα και σε περιφερειακό επίπεδο. Εμείς ως δημοτική παράταξη θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις σε αυτήν την προσπάθεια.

Ψήφισμα Β΄ ΕΛΜΕ Έβρου

Αν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ είναι οι θύλακες της σπατάλης και της διαφθοράς, τότε οι υπουργοί που υπέγραψαν αυτές τις αποφάσεις και οι βουλευτές που θα τις στηρίξουν είναι οι ογκόλιθοι της ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ.  Οι εκπαιδευτικοί μαζί με το σύνολο του Ελληνικού λαού, είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων της ΕΡΤ. Με ενότητα και αγάπη θα ανατρέψουμε όλα τα αίσχη της κατοχικής συγκυβέρνησης.

Ψήφισμα Εργατικού Κέντρου Ορεστιάδας

Σήμερα πρέπει να αντιληφθεί ο καθένας ότι ασφάλεια δεν υπάρχει πουθενά και για κανέναν. Η συμπαράστασή μας είναι αυτονόητη, αυτό όμως που επιβάλλεται πλέον είναι ο αγώνας. Αγώνας μέχρι την τελική νίκη, που θα σηματοδοτηθεί από την εκδίωξη της κατοχικής και επικίνδυνης αυτής κυβέρνησης. Ας είναι η ΕΡΤ η αρχή του τέλους γι΄αυτήν την παρωδία.

Ψήφισμα από Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (Μ.Α.Σ.) βρίσκεται στο προαύλιο του ραδιοφωνικού σταθμού της Ε.ΡΑ. Ορεστιάδας για να εκφράσει τη συμπαράστασή του, στους εργαζόμενους της. Η αντιδραστική απόφαση της τριτοκομματικής κυβέρνησης Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ-Κουβέλη για το κλείσιμο της ΕΡΤ, με διαδικασίες μάλιστα που θυμίζουν άλλες μαύρες του παρελθόντος, δεν είναι καθόλου τυχαία. Εξυπηρετεί τη συνολική αντεργατική πολιτική της λυκοσυμμαχίας της Ε.Ε., πολιτική που πρέπει οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να ανατρέψουν, με οργανωμένο, ταξικά προσανατολισμένο αγώνα. Στον αγώνα αυτό το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών θα είναι στο πλάι τους.

Ψήφισμα Εποχικού Προσωπικού Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Ορεστιάδας

Η εντολοδόσα τρικομματική κυβέρνηση λειτουργώντας πραξικοπηματικά αποφάσισε το κλείσιμο της ΕΡΤ, στερώντας από ενημέρωση τους Έλληνες πολίτες και πετώντας στο δρόμο 2.865 εργαζόμενους. Με τη σημερινή ανακοίνωση ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για τις απολύσεις στο δημόσιο που θα έχουν επιπτώσεις και στον ιδιωτικό τομέα. Το Σωματείο Εποχικού Προσωπικού ΕΒΖ Ορεστιάδας, έχοντας επίγνωση πως ο αγώνας των εργαζομένων της ΕΡΤ, είναι αγώνας όλων των εργαζομένων και όλης της κοινωνίας, στέκεται στο πλευρό τους και δηλώνει της αλληλεγγύη του και ότι μόνο με την ανατροπή αυτής της πολιτικής και τον έλεγχο της παραγωγής από τη βάση των εργαζομένων θα μας εξασφαλίσει από τις απολύσεις και τις εφεδρείες που επιβάλλουν οι «από πάνω».

 

 


Συντάκτης Νewsroom 12 Ιουνίου, 2013 06:38

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV