Σήμανση και στα μη-τροποποιημένα ζωικά προϊόντα ζητά η Ελένη Τσιαούση

Συντάκτης Νewsroom 21 Φεβρουαρίου, 2011 10:11

Η Βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ κα. Ελένη Τσιαούση κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα την καθιέρωση κρατικού σήματος σε ζωικά προϊόντα που έχουν αποκλείσει τους τροποποιημένους οργανισμούς από κάθε διαδικασία παραγωγής τους.


Στην  ερώτησή της η κα. Ε. Τσιαούση επισημαίνει ότι:

«Με την απόρριψη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της υποχρεωτικής σήμανσης των τροφίμων που προέρχονται από ζώα, τα οποία έχουν τραφεί με γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, έχει δημιουργηθεί μείζον θέμα στην ελληνική αγορά για την επισήμανση προϊόντων ζωικής παραγωγής που δεν έχουν καταναλώσει γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές.

Η πρωτοβουλία του Υπουργείου για τη δημιουργία προτύπου από τον ΟΠΕΓΕΠ (Οργανισμός Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων) αποτελεί μια σοβαρή προσέγγιση, απέναντι σε ένα μεγάλο  ευρωπαϊκό νομοθετικό κενό, το οποίο επιτρέπει στα μεταλλαγμένα να κρύβονται στις κτηνοτροφές. Την ίδια ώρα μάλιστα  που οι Έλληνες παραγωγοί κτηνοτροφών δηλώνουν ότι η χρησιμοποίηση μεταλλαγμένων έχει εξελιχθεί σε επιδημία, διότι είναι περίπου 15% φθηνότερα από τα φυσικά.

Παράλληλα σε απάντηση του Υφυπουργού κύριου Γ. Κουτσούκο στην ερώτηση που είχα υποβάλλει στις 23/11/2010 αρ.πρωτ. 6537, είχε επισημάνει ότι ”υπάρχει κίνδυνος  εισερχόμενοι σπόροι, που ενδεχόμενα να μην πληρούν τις προϋποθέσεις και κυρίως να έχουν προσμίξεις με Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς, οι οποίες είναι δυνατόν να επιμολύνουν τις καλλιέργειες καλαμποκιού, όταν οι αγρότες δεν προμηθεύονται σπόρο καλαμποκιού από επίσημες πηγές πώλησης, ο οποίος έχει ελεγχθεί από τις περιφερειακές υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΚΕΠΠΥΕΛ)”.

Σήμερα οι περισσότερες εταιρείες της ελληνικής αγοράς έχουν εξασφαλίσει καθαρές ζωοτροφές και είτε διεκδικούν σήμανση στις συσκευασίες τους ή προχωρούν ήδη σε σήμανση, με δική τους πρωτοβουλία.

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι τη στιγμή που όλο και περισσότερες εταιρίες στρέφονται στην παραγωγή ποιοτικότερων προϊόντων απαλλαγμένων από μεταλλαγμένα με στόχο να ικανοποιήσουν το αίτημα των καταναλωτών, το κράτος θα πρέπει να εξασφαλίσει παραγωγή ελεύθερη από μεταλλαγμένα και επιπλέον τα ελληνικά προϊόντα με σήμανση να αποκτήσουν το απαραίτητο συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι εκείνων που  θα εισαχθούν  στη χώρα μας».

Με την ερώτησή της η κα. Ε. Τσιαούση ρωτάει τον κύριο Υπουργό:

  • Ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε προκειμένου να προχωρήσει άμεσα και χωρίς άλλες χρονικές καθυστερήσεις η πρωτοβουλία του Υπουργείου για τη δημιουργία προτύπου από τον ΟΠΕΓΕΠ κρατικού σήματος σε ζωικά προϊόντα που έχουν αποκλείσει τους τροποποιημένους οργανισμούς από κάθε διαδικασία παραγωγής τους;
  • Πως θα αντιμετωπίσετε τον κίνδυνο που ελλοχεύει, από τις παράνομες εισαγωγές σπόρων καλαμποκιού, που δεν πληρούν τις επίσημες  προϋποθέσεις και έχουν προσμίξεις με Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς και απειλούν να προσβάλουν καλλιέργειες καθαρές από Γ.Τ.Ο. , εξαιτίας της χωρικής γειτνίασης τους με καλλιέργειες που χρησιμοποιούν τους συγκεκριμένους σπόρους στην προσπάθειά τους να μειώσουν το κόστος παραγωγής;

Από δελτίο τύπου της βουλευτού


Συντάκτης Νewsroom 21 Φεβρουαρίου, 2011 10:11

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV