Η Κινηματογραφική Λέσχη Αλεξανδρούπολης παρουσιάζει την ταινία ATTENBERG

Συντάκτης Νewsroom 20 Φεβρουαρίου, 2011 10:48

Η Κινηματογραφική Λέσχη Αλεξανδρούπολης παρουσιάζει την ταινία ATTENBERG

ATTENBERG
Δευτέρα, 21 – Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου
Attenberg – Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη
Σενάριο: Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη, Ηθοποιοί: Αριάν Λαμπέντ, Βαγγέλης Μουρίκης, Ευαγγελία Ράντου, Γιώργος Λάνθιμος, Ελλάδα, 2010, διάρκεια:95′

Οικογενειακοί δεσμοί, σεξ και θάνατος είναι στο επίκεντρο της στιλιζαρισμένης αυτής ταινίας – βραβείο ερμηνείας στη Βενετία για την Αριάν Λαμπέντ.

Με τη σχέση της νεαρής Μαρίνας με τον ετοιμοθάνατο πατέρα της αλλά και με τη στενή της φίλη, Μπέλα, καταπιάνεται η ταινία της Αθηνάς Τσαγγάρη. Πίσω απ’ αυτές υπάρχει και το θέμα του σεξ και του θανάτου. Το σεξ παρουσιάζεται στις σκηνές (στιλιζαρισμένες), με την Μπέλα να προσπαθεί να μάθει τη Μαρίνα να φιλά (που θυμίζει τον «Κυνόδοντα»), καθώς και μέσα από διάφορα ντοκιμαντέρ πάνω στη σεξουαλικότητα των ζώων του φυσιογνώστη Ντέιβιντ Ατενμπορο (απ’ όπου και η παραφθορά του Attenberg).


Κριτική: Ν.Φ. Μικελίδης

Διαδρομή της ταινίας σε φεστιβάλ

Για πρώτη φορά στην ιστορία του, το κορυφαίο Αμερικανικό Φεστιβάλ ανεξάρτητου κινηματογράφου Σάντανς, φιλοξενεί στο πρόγραμμά του ελληνική ταινία. Η ταινία της Αθηνάς Τσαγγάρη, Attenberg, θα προβληθεί στο Τμήμα Spotlight, στο οποίο παρουσιάζονται οι καλύτερες ταινίες που έχουν διαγράψει σημαντική πορεία σε Διεθνή Φεστιβάλ μέσα στη χρονιά. Το Φεστιβάλ του Σάντανς πραγματοποιείται από τις 20-30 Ιανουαρίου 2011.

Η Πανελλήνια πρεμιέρα, της ταινίας πραγματοποιήθηκε στο 51ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, όπου το Attenberg, συμμετείχε στο Διεθνές Τμήμα του Φεστιβάλ.

Μετά την παγκόσμια πρεμιέρα που έκανε τον Σεπτέμβριο στη 67η Μπιενάλε της Βενετίας, αποσπώντας το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας για την πρωταγωνίστριά της, Αριάν Λαμπέντ, και την πολύ σημαντική διάκριση του βραβείου «Λίνα Μαντζιακάπρε», το Attenberg, έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στο Φεστιβάλ του Ρόντερνταμ, και στο Επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ D’ Angers Premier Plan. Η φεστιβαλική πορεία του Attenberg δεν σταματά εδώ, καθώς έχει δεχθεί προσκλήσεις από μεγάλα Διεθνή Φεστιβάλ της Λατινικής Αμερικής, της Ασίας, αλλά και της Ευρώπης και της Αμερικής.

Μέχρι στιγμής η ταινία της Αθηνάς Τσαγγάρη, έχει ταξιδέψει στο Φεστιβάλ του Τορόντο, [όπου ψηφίστηκε από το indiewire  -το πιο έγκριτο και δημοφιλές site ανάμεσα στους Αμερικάνους κριτικούς και bloggers-  ως η 9η καλύτερη ανάμεσα στις ταινίες όλων των προγραμμάτων του φεστιβάλ του Τορόντο, ενώ η πρωταγωνίστρια της ταινίας Αριάν Λαμπέντ ψηφίστηκε ως η 4η καλύτερη ηθοποιός. (Meek’s Cutoff,’ ‘Tabloid’ and James Franco Top indieWIRE’s Toronto Poll – indieWIRE)], στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ του Ρέϊκιαβικ, στο φεστιβάλ του Λονδίνου, στη Vienalle της Αυστρίας, στο Whistler Festival στην British Columbia (το αντίστοιχο “Telluride Film Festival” του Καναδά) όπου το Attenberg είναι μία από τις έξι μόνο ταινίες που έχουν επιλεγεί για το νέο διαγωνιστικό πρόγραμμα “New Voices” που εγκαινιάζεται φέτος.

Επίσης, η ταινία έχει εξασφαλίσει διανομή στον Καναδά (από την εταιρία του Ron Mann FILMS WE LIKE), στην Αγγλία (από την εταιρία ARTIFICIAL EYE/CURZON CINEMAS, μία από τις μεγαλύτερες και πιο επιφανείς arthouse εταιρίες στην διανομή), στην Αυστρία (εταιρία διανομής KINOSTADT).

Η ταινία έχει αποσπάσει μέχρι στιγμής 2 βραβεία, το Βραβείο Coppa Volpi Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας (Arian Labed) και Τιμητική Διάκριση Lina Mangacapre, Φεστιβάλ Βενετίας 2010


Συντάκτης Νewsroom 20 Φεβρουαρίου, 2011 10:48

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV