Ρ. Χατζηγιάννογλου: Ήρθε η ώρα να ληφθεί κυβερνητική απόφαση και να πάψουν τα σενάρια για μεταφορά της Νοσηλευτικής

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 5 Απριλίου, 2022 19:05

Ρ. Χατζηγιάννογλου: Ήρθε η ώρα να ληφθεί κυβερνητική απόφαση και να πάψουν τα σενάρια για μεταφορά της Νοσηλευτικής

Ήρθε η ώρα να παρθεί επιτέλους η απόφαση για την Νοσηλευτική, μια απόφαση που θα κάνει σαφές πως η Νοσηλευτική παραμένει στο Διδυμότειχο ο δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου μιλώντας σήμερα στο ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ και στην εκπομπή “Εντός τόπου και χρόνου” για το ζήτημα που προέκυψε από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ) και επαναφέρει το σενάριο μεταφοράς της Σχολής στην Αλεξανδρούπολη.

Αρχικά ο δήμαρχος ανέφερε ότι για την περίπτωση του τμήματος Νοσηλευτικής υπάρχει κάτι “θολό” καθώς η πρόταση δεν ήταν του συλλογικού οργάνου του πανεπιστημίου προς τον υπουργό αλλά ήταν μόνο η εισήγηση του πρύτανη. Επίσης όπως έκανε γνωστό ο δήμαρχος από όσες πληροφορίες έχει λάβει υπήρξε ισοψηφία για το αν συμφωνεί ή διαφωνεί με αυτή την εισήγηση το συλλογικό όργανο του Πανεπιστημίου εξηγώντας πως “δεν μιλάμε για απόφαση, μιλάμε για εισήγηση, θα κριθεί από την κυβέρνηση ακόμα κατά πόσο συμμερίζεται αυτές τις εισηγήσεις και αυτές τις αποφάσεις οι οποίες όπως είδαμε και στο υπόλοιπο μέρος τους μιλάνε για καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων σχεδόν στο σύνολο της περιφέρειας του ΔΙΠΑΕ“. Εν συνεχεία ανέφερε τα προβλήματα που αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια το τμήμα, με την πανεπιστημιοποίηση αρχικά και την ελάχιστη βάση εισαγωγής, θέματα που έπληξαν το τμήμα, και ανέφερε την συγκεκριμένη εισήγηση ως την τρίτη φορά που βρίσκει προβλήματα το τμήμα με την πανεπιστημιακή κοινότητα και τον ακαδημαϊκό χάρτη “είμαι σίγουρος ότι δεν θα είναι κάτι που θα εξελιχθεί άμεσα αλλά σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να το αφήσουμε έτσι” ξεκαθάρισε ο κ. Χατζηγιάννογλου προσθέτοντας πως πρέπει να ληφθούν αποφάσεις και να κλείνει το ζήτημα της Νοσηλευτικής γιατί όσο μένει “στον αέρα” αυτό επιτρέπει σε διάφορους φορείς να εκφέρουν προτάσεις και εισηγήσεις για το τμήμα Νοσηλευτικής.

Απαντώντας αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια η Σχολή αλλά και στην παλαιότερη -γραπτή- βούληση των δύο Πανεπιστημίων (Δημοκριτείου και ΔΙΠΑΕ) -όπως έχει εκφραστεί με γραπτές αποφάσεις του 2020- να περάσει το τμήμα στο ΔΠΘ και να μεταφερθεί στην Αλεξανδρούπολη (όπως θίγεται και στην επίμαχη εισήγηση) ο δήμαρχος απάντησε πως ανέκαθεν ήταν στο χέρι της κάθε κυβέρνησης και του πανεπιστημίου να δημιουργήσει τις υποδομές και τις θέσεις ΔΕΠ ώστε το τμήμα να λειτουργεί χωρίς προβλήματα: “εδώ έχουμε το εξής παράλογο ότι η ίδια η κυβέρνηση και το πανεπιστήμιο που μπορούν να στηρίξουν την Νοσηλευτική έρχονται και μας λένε ότι δεν μπορείτε να στηρίξετε την Νοσηλευτική, δεν μπορεί να λειτουργήσει η Νοσηλευτική εκεί, γιατί το νοσοκομείο είναι μικρό, γιατί είστε μακριά από το κέντρο, γιατί, γιατί, γιατί… είναι ειρωνεία αυτοί που μπορούν να στηρίξουν την Νοσηλευτική να λένε δεν μπορούμε να την κρατήσουμε γιατί υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες“. Παράλληλα ανέφερε ότι όσο λειτουργεί το τμήμα τα προβλήματα δεν προήλθαν ποτέ από την τοπική κοινωνία η οποία έχει στηρίξει το τμήμα και έχει ζητήσει επαλειμμένα κυβερνητική στήριξη για αυτό, απαντώντας παράλληλα πως δεν δόθηκαν στο τμήμα όπως σε άλλα τμήματα θέσεις ΔΕΠ ενώ μόνο μία φορά πριν χρόνια έγινε προκήρυξη για δύο θέσεις ΔΕΠ και δεν καλύφθηκαν. Επιπρόσθετα το ΔΙΠΑΕ ουδέποτε εξέφρασε στην Δημοτική Αρχή θέμα μεταφοράς ανέφερε ο κ. Χατζηγιάννογλου.


Ο Δήμαρχος ανέφερε πως όλοι οι τοπικοί φορείς να πάρουν θέση για το ζήτημα και πως είναι η ώρα να κλείσει δια παντώς το οποιοδήποτε σενάριο για την περιοχή. Απαντώντας ποια ήταν η θέση των κυβερνητικών στελεχών για το μέλλον της Νοσηλευτικής στις μεταξύ τους συζητήσεις, καθώς το τελευταίο διάστημα υπήρξαν πολλές επαφές με αφορμή την ίδρυση του νέου τμήματος Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο ο κ. Χατζηγιάννογλου ανέφερε πως πάντα υπήρχε συζήτηση για την Νοσηλευτική στο περιθώριο στην οποία πάντα ο Υφυπουργός κ. Συρίγος έφερνε στο προσκήνιο τις αντικειμενικές δυσκολίες για την εκπαίδευση των φοιτητών στην οποία απαντούσαν με την πρόταση πως “αντί να κοιτάξουμε πως θα εκπαιδευτούνε καλύτερα τα παιδιά στο ΠΓΝΑ μπορούμε να κοιτάξουμε πως θα αναπτυχθεί το νοσοκομείο Διδυμοτείχου ώστε να εκπαιδευτούν καλύτερα τα παιδιά στο Διδυμότειχο” εξηγώντας πως είναι καθαρά πολιτική βούληση το τι πρέπει να υπάρξει και να στηριχθεί για την ανάπτυξη του Βορείου Έβρου.

“Ήρθε η ώρα που πρέπει να παρθεί αυτή η απόφαση. Είναι η κατάλληλη στιγμή τώρα με τις νέες εγκαταστάσεις που ήδη έχουν δρομολογηθεί για το ΔΠΘ οπότε δεν θα υπάρχουν θέματα υποδομών σε τρία-τέσσερα χρόνια, με τις νέες θέσεις ΔΕΠ που προκηρύχθηκαν και έχουμε για δύο θέσεις σχεδόν 20 αιτήσεις – για αυτό που μας έλεγαν ότι δεν υπάρχει συμμετοχή. Διότι πλέον δεν είναι ένα ΤΕΙ σε ένα Διδυμότειχο το οποίο δεν έχει από δω μέσα είναι ένα ΑΕΙ που σε 3-4 χρόνια θα έχει δικές του υποδομές θα έχει το χώρο του σαν σχολή πανεπιστημιακή” ανέφερε ο Δήμαρχος. Ακόμη απάντησε ότι και στα τρέχοντα ζητήματα υπάρχουν λύσεις με συνεργασίες είτε μέσω του πανεπιστημίου είτε με το ΠΓΝΑ ώστε οι φοιτητές να μετακινούνται ένα διάστημα και να κάνουν κάποια εργαστήρια στην Αλεξανδρούπολη καθώς το τμήμα έχει κτήριο και καθηγητές “δεν είναι δύσκολο να έχουμε μια λειτουργική Νοσηλευτική στο Διδυμότειχο το θέμα είναι να το θέλουμε” ανέφερε μιλώντας για φορείς που δεν επιθυμούν την ανάπτυξη της περιοχής και φέρνουν συνεχώς εμπόδια.

Αύριο, Τετάρτη 6 Απριλίου έχει συγκληθεί έκτακτο δημοτικό συμβούλιο με μοναδικό θέμα την Νοσηλευτική, στην συνέχεια θα συγκληθεί και η επιτροπή αγώνα, όπου υπάρχει πληθώρα μελών από φορείς της περιοχής με σκοπό την έκδοση ψηφίσματος και το αίτημα συνάντησης με κυβερνητικούς φορείς για να υπάρξει θετική λύση και απόφαση παραμονής της σχολής στην πόλη. Αν δεν επιτευχθεί το ζητούμενο “θα πάρουμε τα μέτρα τα οποία χρειάζεται για να πιέσουμε με όσες δυνάμεις έχουμε το κράτος και την πολιτεία να μας ακούσει […] Δεν υπάρχει περίπτωση να το αφήσουμε να περάσει έτσι, αυτά που θα δουν θα τους ξαφνιάσουν δυσάρεστα” τόνισε ο κ. Χατζηγιάννογλου.


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 5 Απριλίου, 2022 19:05

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV