Οι γονείς αντιδρούν στην υποβάθμιση σχολικών μονάδων στις Φέρες

Συντάκτης Νewsroom 20 Νοεμβρίου, 2012 09:15

Οι γονείς αντιδρούν στην υποβάθμιση σχολικών μονάδων στις Φέρες

Την έντονη διαμαρτυρία τους στην προϊσταμένη της Α/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Έβρου εξέφρασαν για την πρόταση υποβάθμισης δύο δημοτικών σχολείων στις Φέρες, τα ΔΣ της Ένωσης Γονέων και των συλλόγων Γονέων των αντίστοιχων σχολείων  των Φερών. Ανάλογη ήταν και η διαμαρτυρία για το δημοτικό σχολείο Τυχερού και σειρά δημοτικών και νηπιαγωγείων σ’ όλο το Νομό.


Η κυβέρνηση προχωρά τις υποβαθμίσεις, συγχωνεύσεις, το κλείσιμο σχολείων με πρόσχημα «την ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, την αξιοποίηση των υποδομών και την εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας, την παιδαγωγική λειτουργία των σχολείων».

ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΣΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΓΙΔΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΓΟΝΙΟΣ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ.

Πρόκειται για συνέχιση της ίδιας πολιτικής που, στο όνομα της κρίσης, αποψιλώνει παντελώς ό,τι έχει να κάνει με τις λαϊκές ανάγκες. Επιδιώκεται η δημιουργία πολυδύναμων σχολείων – και για το Nομό μας, αρχικά μόνο στις πόλεις – σχολείων που θα ασφυκτιούν και θα παράγουν μαζικά ευέλικτους, καταρτίσιμους εργαζόμενους, σχολείων που θα μπορούν να προσελκύσουν χορηγούς. Αυτό θέλουν με τις καταργήσεις σχολείων.

Οι σχετικές προτάσεις – αποφάσεις  από κοινού με την κατεύθυνση για 30άρια τμήματα, τις τραγικές περικοπές των χρηματοδοτήσεων, την παύση  των διορισμών, τη γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας,  έχουν δραματικές συνέπειες, στην ήδη υποβαθμισμένη μόρφωση των παιδιών μας. Χορηγοί θα μπαινοβγαίνουν στο σχολείο ανταλλάσσοντας τα ψίχουλα που θα πετούν με το δικαίωμά τους να καθορίζουν οι ίδιοι το αναλυτικό πρόγραμμα. Επίθεση δηλαδή τόσο στην τσέπη των εργαζομένων – γονιών όσο και στη σκέψη και συγκρότηση των μαθητών.

 

Στη συνάντηση το ΔΣ της Ένωσης Γονέων αναφέρθηκε και

  • στην απαράδεκτη κατάσταση που αφορά  στην πολιτική κάλυψης των διδακτικών κενών στα σχολεία αφού για κάθε 20κενά προσλαμβάνεται 1 αναπληρωτής, με αποτέλεσμα ακόμη να υπάρχουν πολλές ελλείψεις προσωπικού ιδιαίτερα στα σχολεία της Α/θμιας Εκπαίδευσης αλλά και της Β/θμιας  στο Β. Έβρο.
  • στο μεγάλο πρόβλημα  της θέρμανσης που δεν μπορούν να καλύψουν τα σχολεία με την τεράστια αύξηση της τιμής και την παράλληλη περικοπή της χρηματοδότησης προς τους Δήμους.
  • Στην επιτακτική ανάγκη να χτιστούν νέα σχολεία αφού τα υπάρχοντα δεν καλύπτουν εδώ και χρόνια τις σύγχρονες ανάγκες  και κάποια βγαίνουν εκτός λειτουργίας λόγω επικινδυνότητας (Λύκειο Φερών).
  • Στις νέες ανάγκες για σίτιση, εμβολιασμό, ιατρική κάλυψη μαθητών που λόγω της ανεργίας και της φτώχειας χάνουν την πρόσβαση στα βασικά αγαθά – δικαιώματά τους.

 

Το ΔΣ της Ένωσης Γονέων  έκανε σαφές πως τα παιδιά δεν είναι αριθμοί ούτε τα σχολεία επιχειρήσεις για να αντιμετωπίζονται με όρους αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας.

  • Απορρίπτουμε τη νέα διοικητική δομή -το νέο ολοήμερο σχολείο- τη διαφοροποίηση του προγράμματος στο επίπεδο της περιφέρειας και του σχολείου, τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων.
  • Διεκδικούμε σύγχρονα δημόσια σχολεία με μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών. Καμία τάξη πάνω από 20 μαθητές.
  • Παλεύουμε για κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην παιδεία. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν ενιαία παιδεία για όλους.
  • Απαιτούμε να διαγραφούν όλα τα χρέη των σχολικών επιτροπών και δωρεάν φως – νερό – τηλέφωνο και αφορολόγητο πετρέλαιο (όπως παίρνουν οι πρεσβείες και οι εφοπλιστές)
  • Έκτακτη χρηματοδότηση για  σίτιση όλων των παιδιών και έκτακτο κονδύλι για εμβολιασμούς από κινητές, Νοσοκομειακές μονάδες, Κέντρα Υγείας κλπ καθώς και δωρεάν πιστοποιητικό υγείας σε όλους τους μαθητές.

Τους προειδοποιούμε, θα μας βρουν απέναντι.

Δεν θα τους περάσει.

Προασπίζουμε το δικαίωμα των παιδιών μας στη μόρφωση και τη ζωή.

 


Συντάκτης Νewsroom 20 Νοεμβρίου, 2012 09:15

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV