Ν. Νικολαΐδης: Μεγάλη η διασπορά στα σχολεία – Τι συμβαίνει με τα ανοιχτά παράθυρα στις τάξεις

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 2 Φεβρουαρίου, 2022 07:05

Ν. Νικολαΐδης: Μεγάλη η διασπορά στα σχολεία – Τι συμβαίνει με τα ανοιχτά παράθυρα στις τάξεις

Μεγάλο ζήτημα τις τελευταίες ημέρες έχει αναδειχθεί το θέμα των μέτρων που λαμβάνονται στα σχολεία για την αντιμετωπιση της διασποράς του κορονοϊού, με πρώτιστο το μέτρο για ανοιχτά παράθυρα, την στιγμή που επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες.

Επιπρόσθετα ο κανονισμός που ορίζει το κλείσιμο τμημάτων και άλλα ζητήματα αναφορικά με την πανδημία που αντιμετωπίζει η εκπαιδευτική κοινότητα της ευρύτερης περιοχής της Ορεστιάδας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ορεστιάδας Νίκο Νικολαΐδη στην εκπομπή “Εντός τόπου και χρόνου”.

Μεγάλη είναι η διασπορά στα σχολεία μετά την επιστροφή των μαθητών από τις διακοπές των εορτών, όπως και ανέμεναν, τα τμήματα εξακολουθούν να είναι πολυάριθμα και οι καιρικές συνθήκες υποχρεώνουν μαθητές και καθηγητές να μένουν εντός των σχολικών κτηρίων και κατά τα διαλείμματα, κάτι που επιβαρύνει πάρα πολύ την κατάσταση εξήγησε ο κ. Νικολαΐδης ενώ με την ιδιότητα του προέδρου του συλλόγου που χειρίζεται τα self test προσέθεσε πως “το τελευταίο διάστημα έχουμε μεγάλες ανάγκες σε self test, που σημαίνει μεγάλη διασπορά μέσα στην μαθητική κοινότητα“.


Ο κ. Νικολαΐδης ξεκαθάρισε ότι το ισχύον πρωτόκολλο για την αποφυγή της διασποράς τηρείται από εκπαιδευτικούς και διευθυντές απαρέγκλιτα ενώ επεξήγησε την διαδικασία που ακολουθείται καθημερινά από την διεύθυνση των σχολείων και πως όταν εμφανιστεί κρούσμα αναφέρεται στην σχετική φόρμα ιχνηλάτησης και αποστέλλεται στην διεύθυνση υγείας της εκάστοτε περιφερειακής ενότητας, και από εκεί παίρνουν τα σχολεία οδηγίες με το τι πρέπει να γίνει ακριβώς και αν πρέπει να τεθεί κάποιο τμήμα σε αναστολή ή αν πρέπει να ληφθούν άλλα μέτρα.

Σχετικά με την οδηγία που έχει προκαλέσει αντιδράσεις κυρίως από γονείς καθώς επιτάσσει ανοιχτά παράθυρα ανά τακτά χρονικά διαστήματα στα σχολεία, εν μέσω χαμηλών θερμοκρασιών, ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε ότι ακούγονται και κάποιες υπερβολές. Εκτός από τα διαλείμματα που ανοίγουν τα παράθυρα και μπαίνουν οι καθαρίστριες στις τάξεις (όπου υπάρχουν καθαρίστριες), σε άσχημες καιρικές συνθήκες τα παράθυρα πρέπει να ανοίγουν ανά 20λεπτο για 5 λεπτά για να ανανεώνεται ο αέρας και έπειτα ξανακλείνουν για να αποφεύγεται η διασπορά ασθενειών – αυτή είναι η οδηγία και είναι αναγκαίο μέτρο εξήγησε ο κ. Νικολαΐδης. Αναφορικά με όσους εκφράζουν εύλογες ανησυχίες για την θέρμανση των σχολικών κτηρίων και τις χαμηλές θερμοκρασίες στις τάξεις ο κ. Νικολαΐδης τους κάλεσε να συνταχθούν με το αίτημά τους για αύξηση της επιχορήγησης της πολιτείας στα σχολεία για τις λειτουργικές τους ανάγκες καθώς η θέρμανση στοιχίζει 30% περισσότερο φέτος και η επιχορήγηση είναι στα ίδια επίπεδα, αύξηση την οποία χρόνια ζητούν οι εκπαιδευτικοί, οι ομοσπονδίες και οι σύλλογοί τους: “Δεν μπορούμε να αποφύγουμε το ανοιχτό ή το μισάνοιχτο παράθυρο ανά 20λεπτο για να καθαρίζει ο αέρας μπορούμε όμως να αυξήσουμε την θέρμανση και για να γίνει αυτό θα πρέπει να αυξηθεί η επιχορήγηση“.

Προβλήματα εντοπίζονται και με τα κενά εκπαιδευτικών που νοσούν ή απέχουν λόγω καραντίνας. Υπήρξαν κάποιοι διορισμοί με τρίμηνες συμβάσεις για την αναπλήρωση των απουσιαζόντων, ωστόσο ένας αριθμός που δεν επαρκεί καθώς οι απουσίες που προκύπτουν είναι πολλαπλάσιες από αυτούς που προσλήφθηκαν: ” Όταν σε ένα πολυθέσιο σχολείο λείπουν 3, 4 ή 5 εκπαιδευτικοί το να προσληφθεί ένας εκπαιδευτικός με τρίμηνη σύμβαση για να καλύψει τα κενά σε όλα τα σχολεία της Ορεστιάδας, τι να καλύψει ακριβώς;”. Δυστυχώς λόγω αυτών πολύ συχνά έχουν υπάρξει κενά στην διάρκεια της σχολικής ημέρας. Παράλληλα ο σχεδιασμός του Υπουργείου έχει αφήσει ακάλυπτες και άλλες ανάγκες όπως την παραλαβή self test για τις σχολικές καθαρίστριες. “Δεν έχει λυθεί απολύτως κανένα πρόβλημα” κατέληξε ο κ. Νικολαΐδης.

Στα βοηθητικά μέτρα εντάσσεται η τακτική διενέργεια self test που έχει βοηθήσει ιδιαίτερα στον εντοπισμό κρουσμάτων, ωστόσο οι εκπαιδευτικοί ζητούν συνεχώς επιπρόσθετα μέτρα αποφυγής της διασποράς μεταξύ αυτών τα ολιγάριθμα τμήματα, την πρόβλεψη για περισσότερους εκπαιδευτικούς για να αναπληρώνουν τις απουσίες και τα κενά. Ο κ. Νικολαϊδης προέτρεψε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και με αφορμή την Ημέρα Δράσης για την Υγεία εξέφρασε την αλληλεγγύη της εκπαιδευτικής κοινότητας προς τους ανθρώπους που δίνουν την μάχη καθημερινά στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και πρότρεψε την πολιτεία να στρέψει το βλέμμα σε ένα τόσο κρίσιμο τομέα εν μέσω μάλιστα πανδημίας.


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 2 Φεβρουαρίου, 2022 07:05

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV