Κινητοποίηση των φοιτητών σήμερα στην Ορεστιάδα

Συντάκτης Νewsroom 10 Μαρτίου, 2021 11:29

Κινητοποίηση των φοιτητών σήμερα στην Ορεστιάδα

Σε κινητοποίηση σήμερα Τετάρτη στην κεντρική πλατεία Ορεστιάδα προχωρά η Επιτροπή αγώνα φοιτητών Ορεστιάδας

Κύριο θέμα οι αλλαγές στην παιδεία που “καταδικάζουν” τα πανεπιστημιακά τμήματα της πόλης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Επιτροπής αγώνα φοιτητών Ορεστιάδας:


Η κυβέρνηση αντί να δώσει λύση στα δίκαια αιτήματα των φοιτητών για το ασφαλές άνοιγμα των Πανεπιστημίων πέρασε νέο νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση που θα υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο τις σπουδές και τη λειτουργία των Πανεπιστημίων.                                                                                                                         Το νομοσχέδιο απελευθερώνει πλήρως την αγορά προγραμμάτων σπουδών, ξενόγλωσσων προπτυχιακών, μεταπτυχιακών, κύκλων κατάρτισης, κάθε είδους πιστοποιητικών, επί πληρωμή. Εξισώνει τα πτυχία των ιδιωτικών κολεγίων με αυτά των Πανεπιστημίων και θα προχωρήσει στη θέσπιση παράλληλων προγραμμάτων σπουδών (joineddegrees) ανάμεσα στα Τμήματα υποβαθμίζοντας τα πτυχία. Προσαρμόζει περαιτέρω τη διοίκηση των ιδρυμάτων σε πρότυπα αγοράς-manager, βάζοντας τις ίδιες τις επιχειρήσεις μέσω των Συμβουλίων Ιδρύματος να διοικούν.

Συγκεκριμένα οι επιπτώσεις του νομοσχεδίου για τα δύο τμήματα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης της Ορεστιάδας μπορούν να προκαλέσουν το κλείσιμο της σχολής. Στο τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, ο αριθμός εισακτέων για το 2020 ήταν 272 φοιτητές-τριες και στο Δασολογίας 195 φοιτητές-τριες. Με βάση την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, που προβλέπεται στο νέο νομοσχέδιο και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις περσινές βαθμολογίες εισαγωγής και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, στο τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης θα εισέρχονταν 30 φοιτητές-τριες και στο Δασολογίας ΚΑΝΕΝΑΣ… Ουσιαστικά, είναι ζήτημα ενός – δύο ετών να κλείσουν οι σχολές της Ορεστιάδας.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην εισαγωγή των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ισχύει:

  1. Η καθιέρωση ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστημιακά τμήματα.
  2. Ο περιορισμός του αριθμού των επιλογών του μηχανογραφικού και συμπλήρωσή του σε δύο φάσεις και μηχανογραφικό για την εισαγωγή στα δημόσια ΙΕΚ.
  3. Χρονικό όριο φοίτησης. Για τα 4ετή προγράμματα σπουδών, το όριο θα είναι ν+2. Για τα προγράμματα σπουδών διάρκειας μεγαλύτερης των 4 ετών, θα είναι ν+3.

Οι βασικές αρχές του νομοσχεδίου για τη φύλαξη των πανεπιστημίων προβλέπουν τα εξής:

  • Εγκαθίσταται υποχρεωτικά σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης εισόδου – εξόδου στα ΑΕΙ. Εφαρμογή στην είσοδο όλων των εξωτερικών χώρων των ΑΕΙ, και σε περιπτώσεις που δεν είναι αυτό εφικτό, τότε σε όλους τους εσωτερικούς χώρους/κτίρια.
  • Έκδοση κανονισμού ελεγχόμενης πρόσβασης από κάθε ΑΕΙ.
  • Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, αυτό λαμβάνεται υπόψιν κατά την ετήσια τακτική επιχορήγηση του ΑΕΙ.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

  • Να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα στήριξης της δημόσιας υγείας και της εκπαίδευσης!
  •  Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο-έκτρωμα για τα εργασιακά!
  • Να πάψει κάθε συζήτηση για νέες αντιδραστικές αλλαγές στα Πανεπιστήμια!
  • Να δοθούν όλα τα απαραίτητα τεχνικά μέσα για την τηλε-εκπαίδευση στους φοιτητές υπολογιστές, δωρεάν ίντερνετ, πρόσβαση σε ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες και όλο το απαραίτητο υλικό για τα μαθήματα με ευθύνη του Υπουργείου και των Ιδρυμάτων
  • Να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα και για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια με το πέρας της καραντίνας, να γυρίσουμε στα αμφιθέατρα με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. 
  • Άμεσες προσλήψεις προσωπικού διδακτικού, διοικητικού, καθαριότητας. Κατασκευή υποδομών, καταγραφή διδακτικών κενών, αναπροσαρμογές διδακτέας ύλης και προγράμματος σπουδών ώστε να μην επιβαρυνθούν άλλο οι σπουδές μας.
  • Μηνιαία επιδότηση κατοικίας σε κάθε φοιτητή που νοικιάζει σπίτι και κατάργηση δημοτικών τελών για τους φοιτητές. Μηνιαίο επίδομα για τους εργαζόμενους φοιτητές, για τους απολυμένους, για τους ανέργους.
  • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς με ευθύνη της εργοδοσίας για φοιτητές και εργαζόμενους.

Προχωράμε σε κινητοποίηση την Τετάρτη 10 Μαρτίου στην Πλατεία Ορεστιάδας στις 12:00.


Συντάκτης Νewsroom 10 Μαρτίου, 2021 11:29

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV