Θα υποστηρίξει η τοπική κοινωνία την επένδυση στο ζεόλιθο;(video)

Συντάκτης Νewsroom 17 Σεπτεμβρίου, 2011 17:50

Θα υποστηρίξει η τοπική κοινωνία την επένδυση στο ζεόλιθο;(video)

Zeolithos
Τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους, ενημέρωσε κλιμάκιο της εταιρείας «Ν. ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.» με διακριτικό τίτλο GEO-VET για την εξέλιξη της πορείας αδειοδότησης για την εξόρυξη ζεόλιθου στην περιοχή «Παλαιοχώραφο» Πετρωτών, την Παρασκευή  στην Ορεστιάδα .

Οι εκπρόσωποι της εταιρείας Αλεξανδρίδης & Σία

Τα μέλη του κλιμακίου της εταιρείας, ενώ εξήγησαν στους παρευρισκόμενους τα οφέλη που θα επιφέρει η αδειοδότηση και συνεπώς η έναρξη εξόρυξης ζεόλιθου στη συγκεκριμένη περιοχή, κυρίως μέσω της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, ζήτησαν για ακόμη μια φορά τη συνδρομή της τοπικής κοινωνίας στον αγώνα για την αδειοδότηση. Το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης, ωστόσο, κατέλαβαν τα ερωτήματα και οι αντίστοιχες διευκρινήσεις σχετικά με τη νομική διαμάχη μεταξύ της εταιρείας και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Να σημειωθεί, ότι η συγκεκριμένη επένδυση, για την οποία έχουν εκφραστεί θετικά και έχουν την οποίαν έχουν εγκρίνει οι βουλευτές του νομού, η αποκεντρωμένη διοίκηση της περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης, η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το δημοτικό συμβούλιο της Ορεστιάδας και η τοπική κοινότητα των Πετρωτών είχε “ξεπαγώσει” τον περασμένο Μάρτιο, με απόφαση διυπουργικής επιτροπής υπό τον Θόδωρο Πάγκαλο. Μια ημέρα αργότερα, ο γραμματέας της αποκεντρωμένης διοίκησης  Μακεδονίας-Θράκης, Θύμιος Σώκος, είχε εγκρίνει την απευθείας μίσθωση λατομείου. Ωστόσο, στις 14 Ιουνίου (σε φάση ισχυρού κλονισμού της κυβέρνηση Παπανδρέου), ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Μανιάτης ανακάλεσε την απόφαση, ενώ


α) Αμφισβήτησε αν ο γενικός γραμματέας της αποκεντρωμένης περιφέρειας είχε, νομικά, τη δυνατότητα να επανέλθει σε ένα θέμα που είχε κριθεί και σε επίπεδο υπουργού, με υπογραφή Μπιρμπίλη.

β) προέβαλλε,  ότι στην απόφαση να ξαναμπεί το θέμα της απευθείας μίσθωσης του λατομικού χώρου δεν υπάρχει αναφορά πως «ανακαλείται ρητά» η προηγούμενη αρνητική απόφαση του τότε γ.γ. της περιφέρειας ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Στην απόφασή του όμως δεν υπάρχει καμία αναφορά στη διυπουργική επιτροπή, η οποία αποφάσισε διαφορετικά και ουσιαστικά επανέφερε το θέμα, όπως ο νόμος ορίζει, στον γ.γ. της αποκεντρωμένης διοίκησης.

Στην σημερινή φάση και ενώ ο χρόνος τρέχει, καλείται πλέον η τοπική κοινωνία να αποφασίσει αν είναι διατεθειμένη να υποστηρίξει τις αποφάσεις που πήρε από τις αρχές του 2011 και αν θα πιέσει για την υλοποίηση αυτών, ή αν θα επιτρέψει να χαθεί μια από τις σημαντικότερες ευκαιρίες ανάπτυξης για τον Βόρειο Έβρο…


Συντάκτης Νewsroom 17 Σεπτεμβρίου, 2011 17:50

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV