Η ληστρική φοροεπιδρομή που αναμένεται πριν τις εκλογές

Συντάκτης Νewsroom 22 Μαΐου, 2012 07:55

Η ληστρική φοροεπιδρομή που αναμένεται πριν τις εκλογές

Τριπλή επιβάρυνση θα φέρουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα που θα αποστείλει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών στις αρχές Ιουνίου σε περίπου 200.000 φορολογούμενους που θα κληθούν να πληρώσουν μαζί το φόρο εισοδήματος την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης και το αυξημένο τέλος επιτηδεύματος. Περίπου στον ίδιο χρόνο θα αποσταλούν και τα σημειώματα για το ΕΤΑΚ όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς.


Ενώ πέρυσι η ΓΓΠΣ έστειλε ξεχωριστό εκκαθαριστικό για το φόρο εισοδήματος και ξεχωριστό εκκαθαριστικό για την έκτακτη εισφορά και το τέλος επιτηδεύματος, φέτος τα στέλνει «πακέτο», επιβάλλοντας στους φορολογούμενους να τα πληρώσουν όλα και όχι επιλεκτικά.

Οι πρώτες χιλιάδες εκκαθαριστικών εκδίδονται αυτομάτως καθώς φέτος η πλειοψηφία των δηλώσεων υποβάλλονται υποχρεωτικά μέσω internet.

Η ΓΓΠΣ, όμως, εκτός από το φόρο εισοδήματος υπολογίζει και την έκτακτη εισφορά 1% – 4% πάνω στα εισοδήματα που θα δηλωθούν  για το 2011, ενώ προσθέτει και 500 ευρώ τέλος επιτηδεύματος στους επιτηδευματίες και σε μισθωτούς που έχουν μπλοκ αποδείξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις 80.000 δηλώσεις που έχουν υποβληθεί έως τώρα, οι 70.000 ήταν ηλεκτρονικές. Από αυτές οι 40.000 αντιστοιχούν σε χρεωστικό σημείωμα, με το συνολικό φόρο να φτάνει στα 61 εκατ. ευρώ, οι 20.000 είναι μηδενικές και μόνο οι 10.000 έχουν επιστροφή φόρου που συνολικά δεν ξεπερνά τα 6 εκατ. ευρώ!

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών βεβαιώνουν ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν εκδοθεί περίπου 200.000 εκκαθαριστικά σημειώματα (με φόρο εισοδήματος, έκτακτη εισφορά και τέλος επιτηδεύματος) από τα οποία αναμένονται έσοδα της τάξης των 250 εκατ. ευρώ.

«Η πληρωμή των φόρων είναι εθνικό καθήκον», είπε χθες ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γ. Ζανιάς στο περιθώριο επίσκεψης στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε η εντατικοποίηση των ελέγχων.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Ζανιάς, τα πολυσυζητημένα εκκαθαριστικά του ΕΤΑΚ 2009 θα αποσταλούν κανονικά τις επόμενες ημέρες, ενώ το ειδικό τέλος ακινήτων θα επιστρέψει στους λογαριασμούς της ΔΕΗ μετά τις εκλογές.

O κ. Ζανιάς επισήμανε ότι δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο προεκλογικής χαλάρωσης των εισπρακτικών και ελεγκτικών μηχανισμών σημειώνοντας ότι αν χρειαστεί θα επικοινωνήσει προσωπικά με κάθε έναν προϊστάμενο εφορίας για να ανακοπεί η πτωτική πορεία των εσόδων.

Η ΓΓΠΣ εκτιμά ότι μέσα στον Ιούλιο θα μπορεί να εκδώσει και τα εκκαθαριστικά τους Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για το 2010 και το 2011, που εκτιμάται ότι θα αποφέρουν περίπου 500.000.000 ευρώ.

Περισσότεροι από 100.000 φορολογούμενοι οι οποίοι κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2010 ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ, θα πληρώσουν ΦΑΠ για το 2010.

Ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του 2011 θα πληρωθεί από περίπου 600.000 φορολογούμενους που κατέχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.

Όλα αυτά αποτελούν στην πραγματικότητα μια από τις ελάχιστες σανίδες σωτηρίας του προϋπολογισμού και αυτό το γνωρίζουν καλά στο υπουργείο Οικονομικών, που «βλέπουν» καθίζηση των εσόδων έως 35% σε μεγάλες εφορίες της χώρας, με αποτέλεσμα να υπολογίζεται ότι σύντομα η «τρύπα» στα έσοδα θα φτάσει στα 1,2 δισ. ευρώ.

 


Συντάκτης Νewsroom 22 Μαΐου, 2012 07:55

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV