Επέκταση του επιδόματος μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες μητέρες και στις αγρότισσες

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 1 Μαρτίου, 2024 10:31

Επέκταση του επιδόματος μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες μητέρες και στις αγρότισσες

Τροπολογία για την επέκταση του επιδόματος μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες μητέρες και στις αγρότισσες, κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, στο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΘΟ.

Το επίδομα ισούται με 780 ευρώ (όσο ο κατώτατος μισθός), ισχύει για εννέα μήνες και αφορά πλέον όλες τις μητέρες, μισθωτές ή μη μισθωτές. Προϋπόθεση για τη λήψη του είναι η μητέρα να είναι ασφαλιστικά ενήμερη. Η ρύθμιση έχει αναδρομική ισχύ από τον Σεπτέμβριο, άρα όσες απέκτησαν τέκνο από τις 24/9/23 και μετά μπορούν να το πάρουν.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η τροπολογία:


1. Η μητέρα ασφαλισμένη του -ΕΦΚΑ, ελεύθερη επαγγελματίας, αυτοαπασχολούμενη αγρότισσα, δικαιούται ειδική παροχή προστασίας μητρότητας διάρκειας εννέα (9) μηνών, η οποία εκκινεί μετά την καταβολή του επιδόματος μητρότητας του ΕΦΚΑ. Ειδικά για περίπτωση υιοθεσίας, η καταβολή ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας εκκινεί από την επομένη της τελεσιδικίας της δικαστικής απόφασης υιοθεσίας, ανεξάρτητα από το εάν ο δικαιούχος έλαβε επίδομα λοχείας από τον ΕΦΚΑ. Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.) καταβάλλει στις δικαιούχους μηνιαίως τον εκάστοτε ισχύοντα κατώτατο μισθό, κατόπιν ελέγχου ασφαλιστικής ενημερότητας.

2. Την ειδική παροχή προστασίας μητρότητας μισθωτών δικαιούνται και η τεκμαιρόμενη μητέρα του άρθρου 1464 του Αστικού Κώδικα, που αποκτά τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας, ή υιοθετεί τέκνο από την ένταξη
του παιδιού στην οικογένεια και έως την ηλικία των οκτώ (8) ετών.

3. Η μητέρα δικαιούται να μεταβιβάσει έως 7 μήνες από την ειδική παροχή προστασίας μητρότητας στον πατέρα, ανεξαρτήτως αν αυτός εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή
αυτοαπασχολούμενος ή αγρότης.

4. Στην περίπτωση απόκτησης κοινού παιδιού από ομόφυλους συζύγους, δικαιούχος της ειδικής παροχής γονέας καθορίζεται με κοινή δήλωση των συζύγων προς τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Στη περίπτωση αυτή, ο δικαιούχος γονέας δικαιούται να μεταβιβάσει έως 7 μήνες από την ειδική παροχή προς τον άλλον γονέα, ανεξαρτήτως αν αυτός εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας, ή αυτοαπασχολούμενος, ή αγρότης.

Πηγή: ΕΡΤ


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 1 Μαρτίου, 2024 10:31

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV