Εξαίρεση για δικαιοπραξίες που αφορούν μικρά αγροτεμάχια στον Έβρο…

Συντάκτης Νewsroom 26 Οκτωβρίου, 2011 09:56

Την έκδοση ειδικής τροπολογίας, που θα ορίζει την εξαίρεση από την έκδοση βεβαίωσης μηχανικού (που προβλέπει ο Ν.4014/2011), κατά τη σύνταξη δικαιοπραξιών, που αφορούν μικρά αγροτεμάχια στο Νομό Έβρου, ζητάει με την αναφορά της η Βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ κα. Ελένη Τσιαούση  που κατέθεσε προς τον Υπουργό Οικονομίας και τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.


Πιο συγκεκριμένα  η κα. Ε. Τσιαούση σημειώνει ότι:«Το Μάιο του 2010 σταμάτησε η διαδικασία κύρωση των προσυμφώνων σε οριστικά συμβόλαιο και η επικύρωση ανωμάλων δικαιοπραξιών. Στην περιοχή του Βορείου Έβρου, πολλοί πολίτες είχαν αγοράσει στο παρελθόν ακίνητα με προσύμφωνα, τα οποία σήμερα δεν μπορούν να τα εκτελέσουν σε συμβόλαια.

Επίσης  το άρθρο 23 παράγραφος 4  του Ν.4014/2011,- με το οποίο είναι απαραίτητη η επισύναψη στο συμβόλαιο τοπογραφικού διαγράμματος, ακόμα και για τα αγροτεμάχια μαζί με την βεβαίωση του μηχανικού ότι εντός του αγρού δεν υπάρχουν κτίσματα ή κτιριακές εγκαταστάσεις κλπ. -, έχει οδηγήσει στο να σταματήσει κάθε διαδικασία σύναψης συμβολαίου διότι αδυνατούν οι ενδιαφερόμενοι να καλύψουν τα επιπλέον έξοδα που έχουν επιβληθεί ακόμη και σε μικρά αγροτεμάχια. Η βεβαίωση αυτή προστίθεται στη μεγάλη και συνεχώς αυξανόμενη συσσώρευση δικαιολογητικών, διογκώνοντας την γραφειοκρατική διαδικασία ακόμη και των απολύτως νομίμων χώρων, η οποία ασφαλώς για την έκδοσή της θα απαιτεί και την καταβολή σχετικής αμοιβής αυξάνοντας ακόμα περισσότερο το κόστος της δικαιοπραξίας».

Παράλληλα η κα. Ε. Τσιαούση τονίζει στην αναφορά της ότι: «Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι σε μια ακριτική περιοχή όπως ο Νομός Έβρου, όπου τα περισσότερα αγροτεμάχια είναι πολύ μικρής έκτασης, τα συγκεκριμένα έξοδα που επιβαρύνουν τους ενδιαφερόμενους πολίτες, αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα στο να προχωρήσουν οι διαδικασίες αγοραπωλησίας. Με αποτέλεσμα να έχει παρατηρηθεί κατακόρυφη μείωση στις δικαιοπραξίες και οι μικροεκτάσεις να παραμένουν ανεκμετάλλευτες, ιδιαίτερα σε έναν παραμεθόριο Νομό, όπου η οικονομική του δραστηριότητα επιβαρύνεται δυσανάλογα με την υπόλοιπη χώρα».

 


Συντάκτης Νewsroom 26 Οκτωβρίου, 2011 09:56

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV