Εγκαινιάστηκε το πρώτο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων στην Κομοτηνή

Συντάκτης Νewsroom 30 Απριλίου, 2013 14:33

Εγκαινιάστηκε το πρώτο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων στην Κομοτηνή

H Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας εκφράζει την ικανοποίηση της για την ίδρυση στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης του πρώτου Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, η λειτουργία του οποίου εγκαινιάσθηκε στην Κομοτηνή την Παρασκευή 26 Απριλίου 2013.

Η Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΠΕΠΙΣ κ. Νικολάου – Μαυρανεζούλη στην τοποθέτησή της στη διάρκεια των εγκαινίων ανέφερε τα εξής:


«Η βία κατά των γυναικών είναι ίσως η πιο επαίσχυντη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν κάνει διαχωρισμό μεταξύ συνόρων, πολιτισμών ή πλούτου. Όσο συνεχίζεται, δεν μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι κάνουμε ουσιαστική πρόοδο προς την ισότητα, την ανάπτυξη και την ειρήνη». (1995, 4η Παγκόσμια Διάσκεψη Γυναικών, Πεκίνο).

Δυστυχώς στην εποχή της πολύπλευρης οικονομικής κρίσης τα φαινόμενα της βίας αυξάνονται. Οι γυναίκες υφίστανται τις συνέπειες της κρίσης στην προσωπική, κοινωνική, εργασιακή, οικονομική ζωή τους.

Οι ευθύνες τους για τη στήριξη των μελών της οικογένειας, και την αντιμετώπιση των νέων προβλημάτων που προκύπτουν συνεπάγεται μεγαλύτερο φορτίο για τη φροντίδα των αγαπημένων τους προσώπων αλλά και εντονότερη ψυχολογική και συναισθηματική πίεση των γυναικών.

Η δυνατότητα να απευθυνθούν σε μια υπηρεσία, να συνομιλήσουν με ειδικούς επιστήμονες, να δεχθούν  ψυχοκοινωνική στήριξη  σε θέματα βίας, να  πληροφορηθούν  για ζητήματα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας μπορεί να τις δυναμώσει και να τις στηρίξει στις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες της εποχής μας. ΓΥΝΑΙΚΑ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ Η ΜΟΝΗ, ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΗ.

Περιμένουμε με ανυπομονησία τη λειτουργία των αντίστοιχων Συμβουλευτικών Κέντρων σε Καβάλα και Αλεξανδρούπολη. Πιστεύουμε ότι και με την ίδρυση ξενώνα Φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας στην Κομοτηνή θα δημιουργηθεί ένα σημαντικό δίκτυο δομών που υποστηρίζουν τις γυναίκες της περιφέρειάς μας.

Ευθύνη όλων μας είναι η ενεργοποίηση των Υπηρεσιακών Μονάδων Ισότητας στους Δήμους, η συγκρότηση Δημοτικών Επιτροπών Ισότητας σε κάθε Δήμο, η κατάρτιση σχεδίων δράσης για την ένταξη της Ισότητας των φύλων στις πολιτικές των φορέων, η εκπαίδευση όσων υποδέχονται και διαχειρίζονται θέματα σχετικά με τη βία σε βάρος των γυναικών π.χ. αστυνομία και η ανάπτυξη της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Με τέτοιες δράσεις θα αντισταθούμε στη βαρβαρότητα, θα προωθήσουμε την ισότητα των ανθρώπων, θα υποστηρίξουμε την αξιοπρέπεια, την ελευθερία και την προσωπικότητα των γυναικών, θα ευνοήσουμε την ανάπτυξη και την πρόοδο της κοινωνίας.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της η κ. Νικολάου απευθύνθηκε στους κ.κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, Υπουργό Εσωτερικών  και  Χαράλαμπο Αθανασίου, Αν. Υπουργό Εσωτερικών, τονίζοντας ότι σε τέτοιες εποχές δύσκολες θεσμοί όπως η ΓΓΙΦ δεν καταργούνται και δεν υποβαθμίζονται. Λειτουργούν ως σύμβολα και υπερασπίζονται τα δικαιώματα των γυναικών, όταν μάλιστα αποτελούν μια από τις πρώτες θεσμικές κατακτήσεις του γυναικείου κινήματος.

 


Συντάκτης Νewsroom 30 Απριλίου, 2013 14:33

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV