“Δύο ορόσημα για την Ορεστιάδα” χαιρετισμός του Σταύρου Παπαθανάκη

Συντάκτης Νewsroom 21 Ιουνίου, 2011 08:54

ΔΥΟ ΟΡΟΣΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ


ΤΑ 140 ΧΡΟΝΙΑ (1872-2012) ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΦΙΛΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΑ 90 ΧΡΟΝΙΑ 1923-2013) ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Υπογράμμισε στην εκδήλωση των Καραγατσιανών –Αδριανουπολιτών ο περιφερειακός σύμβουλος Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Σταύρος Παπαθανάκης.

 

Χαιρετίζοντας το ετήσιο αντάμωμα των Καραγατσιανών-Αδριανουπολιτών στο άλσος Αδριανουπόλεως στη Νέα Ορεστιάδα ο περιφερειακός σύμβουλος Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης Σταύρος Παπαθανάκης υπογράμμισε:

«Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του συλλόγου για την καθιέρωση της ετήσιας συνάντησης, στην οποία δίνουν το παρών τους οι απόγονοι των ιδρυτών της νεότερης πόλης, σε ένα αντάμωμα μνήμης και συναισθημάτων.

»Σήμερα και με αφορμή τα 88ά γενέθλια οφείλουμε να αναδείξουμε δυο επετείους-ορόσημα που σηματοδοτούν την ιστορική και πολιτιστική της ταυτότητα.

»Πρώτον, του χρόνου, το 2012, γιορτάζουμε τη συμπλήρωση 140 χρόνων (1872-2012) από την ίδρυση του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Αδριανούπολης (Φ.Σ.Α.) που είναι το ιστορικότερο σωματείο του Θρακικού προσφυγικού Ελληνισμού, που διαδραμάτισε σημαντικότατο ρόλο στην εκπροσώπηση των Θρακών προσφύγων από την πρώτη στιγμή της εγκατάστασής τους στη γη της Μακεδονίας. Η πολύτιμη βιβλιοθήκη του με τους 5.000 σπάνιους τόμους θα είναι ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός, αν γίνει εφικτό το αίτημα της επιστροφής της στο γενέθλιο τόπο της Θράκης και ειδικότερα στην πόλη της Νέας Ορεστιάδας.

»Δεύτερον, σε δυο χρόνια, το 2013, θα γιορτάσουμε τα 90 χρόνια (1923-2013) από την ίδρυση της Νέας Ορεστιάδας ως συνέπεια εθνικών και ιστορικών εξελίξεων με αποκορύφωμα τη σύμβαση της ανταλλαγής των πληθυσμών και την υπογραφή της Συνθήκης της Λοζάνης. Η ταυτισμένη με τη νεότερή μας ιστορία ίδρυση της πόλης θα πρέπει να αναδειχθεί ως γεγονός μείζονος εθνικής σημασίας. Η Νέα Ορεστιάδα θα πρέπει να διεκδικήσει το δικό της ρόλο στη νέα γεωγραφία και οικονομία ως μια ΚΙΒΩΤΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΘΡΑΚΙΚΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ. Προς αυτή την κατεύθυνση απαιτείται η ενεργοποίηση όλων των κοινωνικών, οικονομικών πολιτιστικών δυνάμεων της πόλης της Θρακικής εσωτερικής και εξωτερικής διασποράς. Θα είναι μια μεγάλη ευκαιρία να αναδειχθούν τα μεγάλα αιτήματα και οι διεκδικήσεις, για τις οποίες πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας οφείλουν να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη στο πλαίσιο μιας συνολικότερης στρατηγικής για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης και την Ελλάδα στη Βαλκανική, τον Εύξεινο Πόντο και τη Μεσόγειο.

»Είναι μια μεγάλη ευκαιρία και ευθύνη για τις δυνάμεις της περιφέρειας, οι οποίες θα πρέπει να ανταποκριθούν στις προκλήσεις των καιρών και να διασφαλίσουν το συλλογικό ταξίδι σε ένα μέλλον συνοχής, αλληλεγγύης, κοινωνικής δικαιοσύνης που θα χαρακτηρίζεται από μια κουλτούρα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που θα μας επιτρέπει τη συνάντηση με το διαφορετικό και θα δημιουργεί τους όρους και τις προϋποθέσεις ειρηνικής συνεργασίας και φιλίας των λαών της περιοχής».

 


Συντάκτης Νewsroom 21 Ιουνίου, 2011 08:54

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV