Διευκολύνσεις για τον ΕΛΟΓΑΚ ζητά η Ελένη Τσιαούση

Συντάκτης Νewsroom 3 Μαρτίου, 2011 10:32

Η Βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ κα. Ελένη Τσιαούση κατέθεσε αναφορά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα την κατάργηση της επιβάρυνσης του ΕΛΟΓΑΚ με τις δαπάνες προβολής, ανάπτυξης, προώθησης και νομικής προστασίας των κτηνοτροφικών προϊόντων.


Στην  αναφορά  της η κα. Ε. Τσιαούση επισημαίνει ότι:

«Ο Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛ.Ο.ΓΑ.Κ) από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα ασχολείται διαδοχικά με την εφαρμογή του συστήματος των ποσοστώσεων του αγελαδινού γάλακτος, τον έλεγχο ποιότητας του γάλακτος πρώτης ύλης, την εφαρμογή της νομοθεσίας για τα ισοζύγια γάλακτος (προέλευση πρώτης ύλης και παραγωγή προϊόντων) και τα τελευταία δύο χρόνια με την εφαρμογή της νομοθεσίας για τα ισοζύγια κρέατος (παραγωγή, σφαγεία, εμπόριο, κρεοπωλείο).

Από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του ο οργανισμός λειτουργεί με τις νομοθετημένες εισφορές των γαλακτοπαραγωγών, των βιομηχανιών και επεξεργαστών γάλακτος και των αγοραστών κρέατος. Όλα τα λειτουργικά του έξοδα καλύπτονται από τις εισφορές, χωρίς να επιβαρύνεται ούτε ένα ευρώ ο κρατικός προϋπολογισμός. Επιπλέον όταν χρειάστηκε σημαντικά ποσά δόθηκαν σε έκτακτες καταστάσεις και καταστροφές (όπως οι καταστροφικές φωτιές του 2007) για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων και την αγορά ζωοτροφών, αλλά και για τη διαφήμιση των ελληνικών γαλακτοκομικών προϊόντων.

Όλο αυτό το λειτουργικό πλαίσιο που τόσα χρόνια εξυπηρετεί τις ανάγκες της παραγωγής με επίκεντρο τον καταναλωτή, διαταράσσεται  και στρεβλώνεται με την τροποποίηση του άρθρου 94 του ιδρυτικού νόμου του Οργανισμού (ν. 2127/1993 ΦΕΚ Α48), όπου αναφέρεται ότι μπορεί ”ο ΕΛ.Ο.ΓΑ.Κ να χρηματοδοτεί δαπάνες προβολής, ανάπτυξης, προώθησης και νομικής προστασίας των κτηνοτροφικών προϊόντων, επαγγελματικών οργανώσεων κτηνοτρόφων πανελλαδικού χαρακτήρα που λειτουργούν νόμιμα στη χώρα, με χρήματα από τα έσοδά του που προέρχονται από τις εισφορές των κτηνοτρόφων παραγωγών γάλακτος και των βιομηχανιών – βιοτεχνιών μεταποίησης. Η χηματοδότηση πραγματοποιείται αφού προσκομίσουν παραστατικά δαπάνης”.

– Λαμβάνοντας υπόψη ότι:

  • Η συγκεκριμένη τροποποίηση πρόκειται να προκαλέσει αναστάτωση στην αγορά δεδομένου ότι το χρηματικό ποσό δεν μπορεί να ικανοποιήσει τους επαγγελματίες ολόκληρης της χώρας, αφετέρου δε, θα στερήσει από τους κτηνοτρόφους την επιδότηση για την βελτίωση της ποιότητας γάλακτος.
  • Οι δραστηριότητες και οι λειτουργικές ανάγκες του οργανισμού ο οποίος τις προσεχείς ημέρες πρόκειται να προσλάβει 82 άτομα με σύμβαση ορισμένου χρόνου για την υποστήριξη των πραγματοποιούμενων ελέγχων. Ενώ ταυτόχρονα υλοποιείται από τον οργανισμό το πρόγραμμα ηλεκτρονικής διασύνδεσης των σφαγείων της χώρας (για  την αποτροπή παράνομων ελληνοποιήσεων) με ανοιχτό το θέμα του κόστους υποστήριξής του.
  • Επιτακτική είναι η ανάγκη αντικατάστασης τριών αναλυτών γάλακτος σε αντίστοιχα εργαστήρια, που σε περίπτωση μη αντικατάστασής του να υπάρχει άμεσος κίνδυνος μην λειτουργίας τους λόγω έλλειψης αναλώσιμων.
  • Σημαντικό χρηματικό ποσό έχει προβλεφθεί για τη προώθηση του σήματος προέλευσης σε συνεργασία με τον ΣΕΒΓΑΠ καθώς επίσης και για τη διοργάνωση διεθνούς συνεδρίου γάλακτος».

Με την αναφορά της η κα. Ε. Τσιαούση ζητάει να ενημερωθεί από τον κύριο  Υπουργό, για τις προθέσεις της κυβέρνησης και τις περαιτέρω ενέργειες προκειμένου, να μην επιβαρύνεται ο ΕΛ.Ο.ΓΑ.Κ επιπλέον με το κόστος των δαπανών προβολής, ανάπτυξης, προώθησης και νομικής προστασίας των κτηνοτροφικών προϊόντων (όπως προβλέπεται  στην προς ψήφιση τροποποίηση του άρθρου 97 του ιδρυτικού ν. 2127/1993 του Οργανισμού), καθώς το ποσό δεν φθάνει για να καλύψει όλους τους επαγγελματίες της χώρας, σε μια εποχή μάλιστα όπου τα λειτουργικά έξοδα του Οργανισμού αποτελούν και βασική προτεραιότητά του, έτσι ώστε να μπορέσει να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες και ελέγχους προς όφελος του καταναλωτή.

Από δελτίο τύπου της βουλευτού


Συντάκτης Νewsroom 3 Μαρτίου, 2011 10:32

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV