Διαπίστευση έλαβε το Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας

Συντάκτης Νewsroom 21 Φεβρουαρίου, 2011 10:47

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία διαπίστευσης κατά ISO για το Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας  Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στον τομέα των υδάτων ανθρώπινης κατανάλωσης.


Συγκεκριμένα η διαπίστευση αφορά τα πόσιμα και μεταλλικά νερά για:

1. Καταμέτρηση καλλιεργήσιμων μικροοργανισμών στους 22oC και στους 37oC,

2. Ανίχνευση και καταμέτρηση Pseudomonas aeruginosa,

3. Ανίχνευση και καταμέτρηση Clostridium perfringens,

4. Ανίχνευση και καταμέτρηση Ολικών Κολοβακτηριοειδών και Escherichia coli και

5. Ανίχνευση και καταμέτρηση εντεροκόκκων εντερικής προέλευσης.

Είναι σαφές ότι στις πολυσχιδείς δραστηριότητες του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κυρίαρχο ρόλο έχουν τα αποτελέσματα δοκιμών σε περιβαλλοντικά δείγματα (πρωτίστως νερού ανθρώπινης κατανάλωσης). Όπως επισήμανε ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του ΠΕΔΥ ΑΜΘ Αν. Καθηγητής κ. Θ.Κ. Κωνσταντινίδης, «το πρώτο βήμα έχει ήδη ολοκληρωθεί, αφού το ΠΕΔΥ ΑΜΘ έχει λάβει την πιστοποίηση κατά το πρότυπο ISO/IEC 17025, που εφαρμόζεται σε παγκόσμια κλίμακα και έχει εκδοθεί αποκλειστικά για τη διαπίστευση των Εργαστηρίων, αλλά ασφαλώς έπονται τα επόμενα βήματα, τα οποία περιλαμβάνουν τους εργαστηριακούς ελέγχους σε τρόφιμα και έλεγχο περιβαλλοντικών δειγμάτων για παρουσία Legionella spp». Το ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη εξέταση αφορά τόσο το γενικό πληθυσμό, αλλά και τους εργαζόμενους, αφού σε ορισμένες περιπτώσεις πρόκειται για επαγγελματική έκθεση.

Επιπλέον ο κ. Θεοχάρης Γ. Κωνσταντινίδης, Ιατρός Ειδικός Βιοπαθολόγος και Τεχνικός Υπεύθυνος για τη διαπίστευση του ΠΕΔΥ ΑΜΘ σημειώνει ότι η υπέρτατη απόδειξη της αξιοπιστίας ενός εργαστηρίου παρέχεται από τη διαπίστευσή του, την αναγνώριση δηλαδή, από ένα εθνικό φορέα, της ικανότητάς του να εκτελεί συγκεκριμένες αναλύσεις σε συγκεκριμένα μεγέθη, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες διαδικασίες, με συγκεκριμένη αβεβαιότητα μετρήσεων. Στην Ελλάδα παρουσιάζεται αυξημένο ενδιαφέρον για διαπίστευση για αρκετούς λόγους. Ο βασικός λόγος είναι ότι με την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, ο ανταγωνισμός γίνεται εντονότερος και κριτήριο για την επιβίωση είναι πλέον η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Βασικός στόχος της διαπίστευσης είναι η μείωση της πιθανότητας εμφάνισης σφαλμάτων στη διενέργεια των αναλύσεων. Το πρότυπο αυτό καθορίζει τί απαιτείται από ένα εργαστήριο, ώστε να επιδείξει την ύπαρξη τόσο της τεχνικής επάρκειας του προσωπικού του, όσο και της διαθεσιμότητας πόρων τεχνικής φύσεως (εξοπλισμός, πρότυπα, εγκαταστάσεις, έγκυρες μέθοδοι κλπ) με στόχο την παραγωγή αξιόπιστων αποτελεσμάτων για συγκεκριμένες αναλύσεις. Επιπλέον, το πρότυπο αυτό απαιτεί από τα εργαστήρια να εφαρμόζουν ένα σύστημα ποιότητας, που εκτός από τις τεχνικές απαιτήσεις, ικανοποιεί και μια σειρά διοικητικών απαιτήσεων όπως: Οργάνωση, Σύστημα Ποιότητας, Έλεγχος Εγγράφων, Ανασκόπηση αιτήσεων, προσφορών και συμβάσεων, Προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών, Εξυπηρέτηση χρηστών, Παράπονα, Έλεγχος μη συμμορφούμενης εργασίας δοκιμών ή/και διακριβώσεων, Βελτίωση, Διορθωτικές ενέργειες, Προληπτικές ενέργειες, Έλεγχος αρχείων, Εσωτερικές επιθεωρήσεις, Ανασκοπήσεις από τη διοίκηση. Σύμφωνα με τα παραπάνω, η απόλυτη και μοναδική απόδειξη τεχνικής επάρκειας, δηλαδή αξιοπιστίας, ενός εργαστηρίου και δοκιμών είναι η διαπίστευσή του κατά τα πρότυπα.

Τα οφέλη από την εφαρμογή ενός προτύπου είναι: Αναγνώριση του εργαστηρίου σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, Έγκυρα αποτελέσματα, τα οποία μπορεί ο κάθε χρήστης να εμπιστευθεί, Καλύτερη οργάνωση του εργαστηρίου, Αναγνώριση της ικανότητας του προσωπικού, Αναγνώριση των δυνατοτήτων του εξοπλισμού του εργαστηρίου, Διερεύνηση των δυνατοτήτων βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών.


Συντάκτης Νewsroom 21 Φεβρουαρίου, 2011 10:47

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV