Από 19 εώς 21 Ιουνίου οι “Βυζαντινές Γιορτές Κάστρου” στο Διδυμότειχο

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 12 Ιουνίου, 2021 09:09

Από 19 εώς 21 Ιουνίου οι “Βυζαντινές Γιορτές Κάστρου” στο Διδυμότειχο

Η Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Δήμου Διδυμοτείχου Στέλλα Θεοδοσίου-Ζυγογιάννη μίλησε στο ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ και στην εκπομπή “Εντός τόπου και χρόνου” για τις Βυζαντινές Γιορτές Κάστρου

Στο πλαίσιο εξωστρέφειας και του ανοίγματος των ιστορικών κτηρίων που κατέχει ο Δήμος Διδυμοτείχου και είναι μέρη πολιτισμού, γίνεται σε κάθε εκδήλωση η προσπάθεια να είναι επισκέψιμα αυτά τα κτήρια. Πρωταγωνιστής σε αυτό είναι το “Ευγενίδειο” κέντρο του Δήμου, το οποίο έχει πρόεδρο τον κ. Λεωνίδα Γεωργιάδη, και σε συνεργασία με τους συλλόγους της πόλης φέτος θα αναβιώσουν οι “Βυζαντινές Γιορτές Κάστρου” ή όπως είναι γνωστό εδώ και χρόνια στο Διδυμότειχο “Καλέ Παναΐρ” (Πανηγύρι Κάστρου), το τριήμερο Σάββατο 19, Κυριακή 20 και Δευτέρα 21 Ιουνίου με διάφορα δρώμενα ιστορικά και πολιτιστικά.

Το Σάββατο 19 Ιουνίου το μουσικό σχήμα “Ἑβρίτικη Ζυγιά” και ο Σύλλογος “Τα Δίδυμα Τείχη” θα παρουσιάσουν ιστορικά γεγονότα σε συνδυασμό με καθιστικά τραγούδια σε μια “ημέρα μνήμης”, εκδήλωση την οποία θα μπορούν να παρακολουθήσουν οι πολίτες καθήμενοι, όπως ορίζουν και τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Παράλληλα η Δημοτική Πινακοθήκη Ναλμπάντη, που έχει αναπλαστεί θα είναι ανοιχτή κάθε μέρα και από τις 18:00 για τα παιδιά και θα βρίσκονται κυρίες που έχουν συγγράψει παιδικά βιβλία, με σκοπό να τα γνωρίσουν στα παιδιά. Επιπλέον ο φούρνος που βρίσκεται στον λόφο του Καλέ θα είναι ανοιχτός με την συνδρομή του συλλόγου “Θεοδώρα Καντακουζηνή” και με τη βοήθεια του συλλόγου “Μπέης”, και θα προσφέρουν εδέσματα στον κόσμο που θα ετοιμάζονται εκείνη την ώρα.
Όλο το τριήμερο θα υπάρχει εκδήλωση κουκλοθέατρο για παιδιά στην αυλή του “Καστρινού“.
Στο παλιό τουριστικό περίπτερο θα συνεχιστεί μία έκθεση φωτογραφίας με παλιά στιγμιότυπα της περιοχής του Διδυμοτείχου με την συνδρομή του συλλόγου “Δίδυμα Τείχη” και του “Ἑυγενιδείου” ενώ την ξενάγηση στον χώρο θα κάνουν κυρίες ντυμένες με παραδοσιακές φορεσιές από τον σύλλογο “Θεοδώρα Καντακουζηνή”.
Όταν θα πραγματοποιηθεί η μεταφορά της Ιερής Εικόνας από την Εκκλησία του Σωτήρος Χριστού προς τον Άγιο Αθανάσιο, το “Ευγενίδειο”, ακολουθώντας το τοπικό έθιμο θα μοιράζει κεράσια και νερά στους συμμετέχοντες από την αυλή του “Καστρινού”.


Την Κυριακή 20 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί συναυλία με την Λίτσα Γκιντίδου και τον Χρήστο Γκρέμο και την Δευτέρα 21 Ιουνίου οι “Καστροπολίτες” με τον Ιωάννη Σαρσάκη θα παρουσιάσουν μία ιστορική διαδρομή με την συνοδεία γκάιντας, για να τιμηθεί η παράδοση της παρουσίας γκαιντατζήδων που συμμετείχαν κάθε χρόνο στις εκδηλώσεις του τριημέρου.

Επίσης την Δευτέρα 21 Ιουνίου η σκυτάλη των εκδηλώσεων θα δοθεί σε νέα συγκροτήματα παραδοσιακού ήχου, με τα οποία ήρθε ο δήμος σε επαφή ωστόσο δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα το πρόγραμμα της ημέρας, όπως ανέφερε η κ. Θεοδοσίου Ζυγογιάννη.

Ο χώρος που θα γίνουν οι συναυλίες θα είναι μπροστά από την Μητρόπολη στον λόφο του κάστρου και όλες οι εκδηλώσεις θα είναι δωρεάν για τους επισκέπτες.

Πλέον κάθε Κυριακή παραμένει ανοιχτή η Πινακοθήκη Ναλμπάντη για τους επισκέπτες με την δυνατότητα να είναι ανοιχτή και εκτάκτως καθημερινές μετά από τηλεφωνική επικοινωνία ενώ τέλος η Αντιδήμαρχος ανέφερε ότι μία εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί επίσης στην περιοχή του κάστρου αργότερα χρονικά θα είναι η συναυλία για το αυγουστιάτικο φεγγάρι, εφόσον το επιτρέψουν υγειονομικά οι συνθήκες.


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 12 Ιουνίου, 2021 09:09

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV