Αποστολή του “slow food” Θράκης στην έκθεση “slow fish” στη Γένοβα

Συντάκτης Νewsroom 3 Μαΐου, 2011 07:49



Στη διεθνή διοργάνωση Slow Fish 2011, στη Γένοβα της Ιταλίας θα συμμετέχει η Συντροφιά Slow Food Θράκης .

Το Slow Fish, η πέμπτη διεθνής συνάντηση του κόσμου του ψαρέματος και των θαλάσσιων οικοσυστημάτων επιστρέφει στην Genoa Fiera, το διεθνές εκθεσιακό κέντρο της Γένοβας στις 27-30 Μαϊου. Συζητήσεις, συναντήσεις, εργαστήρια και γευσιγνωσίες θα εστιάσουν σε θέματα που αφορούν το βιώσιμο ψάρεμα και την υπεύθυνη κατανάλωση θαλασσινών.

Διοργανωτές του Slow Fish είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση της Λιγουρίας, το Slow Food και η Mareterra di Liguria – Fondazione Carige, ύπο την αιγίδα του Υπουγείου Γεωργίας, Τροφίμων και Δασικής Πολιτικής της Ιταλίας; της Επαρχιακής Αυτοδιοίκησης της Γένοβας και του Δήμου της Γένοβας, καθώς και την στήριξη του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Γένοβας.

Το Slow Fish 2011 πραγματεύεται το κεντρικό θέμα «Μικρο-αλλιευτές: ένα επαπειλούμενο είδος», και εστιάζει στους ανθρώπους της θάλασσας: τις παραδοσιακές τεχνικές τους, τις κουλτούρες τους, τις ευκαιρίες, τις δυσκολίες και τις δεξιότητες τους. Και κοιτάζει το παρόν της μικρο-αλιείας, τον εκμοντερνισμό της και την ένταξή της στο παγκόσμιο διατροφικό σύστημα.

Στη διοργάνωση συμμετέχει για πρώτη χρονιά φέτος και η Ελλάδα, με ένα Tasting Workshop (γευστικό εργαστήρι) που οργάνωσε το Slow Food Θράκης, με την φροντίδα του εθνοβοτανολόγου Παύλου Γεωργιάδη και την επιμέλεια της γνωστής γαστρονόμου και δημοσιογράφου κ. Αγλαϊας Κρεμέζη. Από την Αλεξανδρούπολη ταξιδεύουν στη Γένοβα πέντε ξεχωριστά ψαρο-εδέσματα, ανάμεσά τους μελίπαστος γαύρος, χταπόδι λιόκαυτο και μαρινάτο, αλλά και πατητές ελιές Μάκρης και γαλοτύρι Σαμοθράκης. Εβρίτικο τσίπουρο θα συμπληρώσει το Θρακιώτικο μπουφέ. Στην Ιταλία ταξιδεύουν και δύο ψαράδες της περιοχής οι οποίοι θα μοιραστούν τις εμπειρίες και τη γνώση τους με συναδέλφους τους από ολόκληρο τον κόσμο.

Το Slow Fish είναι επίσης μία διεθνής εκστρατεία του Slow Food που στοχεύει να ενημερώσει τους καταναλωτές, αλλά και να ενθαρρύνει την συνεργασία μεταξύ όλων αυτών που συγκροτούν τον κόσμο της μικρο-αλιείας προάγουν το καλό, καθαρό και δίκαιο ψάρι: www.slowfood.it/slowfish/welcome_en.lasso

Το Slow Fish, θα προσεγγίσει το θέμα της βιώσιμης κατανάλωσης ψαριού πολύπλευρα. Με συζητήσεις και σεμινάρια κατά τη διάρκεια των Εργαστηρίων του Νερού, αλλά και ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά προγράμματα όπως τα Εργαστήρια της Γεύσης και το Θέατρο της Γεύσης. Πρωτοτυπία για αυτή τη χρονιά είναι το Sushi Island, που θα παρουσιάσει την Ιαπωνική τέχνη κοπής του ψαριού. Χρησιμοποιώντας αυτά τα Μεσογειακά είδη ψαριού που συχνά τα προσπερνάμε, όχι αυτά που υπερ-αλιεύονται. Τα Εργαστήρια του Νερού θα εξερευνίσουν τη σημασία βιώσιμων επιλογών και πως αυτές συνδέονται με την υγεία του καταναλωτή. Διατροφολόγοι και βιολόγοι θα συζητήσουν για το πώς οι περιβαλλοντικές ανησυχίες θα πρέπει να επηρρεάσουν την ιατρική γνώμη περί κατανάλωσης του ψαριού.

Η Alliance Osteria θα κάνει την εμφάνισή της στο Slow Fish, με είκοσι μαγείρους του Ιταλικού και του διεθνούς δικτύου, που θα προετοιμάσουν εδέσματα που βασίζονται στα προστατευόμενα Presidia του Slow Food. Στα Εργαστήρια της Γεύσης και το Θέατρο της Γεύσης, γαστρονόμοι θα εξερευνήσουν την ποικιλία που προσφέρει το πάντρεμα ψαριού και λαδιού, χρησιμοποιόντας ελαιόλαδα από τον Οδηγό για το Ελαιόλαδο του Slow Food. Τα δύο αυτά εργαστήρια θα απευθύνθούν στο ευρύ κοινό, κυρίως στα παιδιά, και θα λάβουν χώρα στον χώρο «To Slow Food Εκπαιδεύει». Μεταξυ άλλων, θα παρουσιάσουν τη θάλασσα μέσα από τα μάτια και τις ιστορίες των ψαράδων παραδοσιακές τεχνικές και ρυθμούς ψαρέματος, προτάσεις για την επιλογή του καλύτερου ψαριού, συμβουλές για την ανάγνωση των ετικετών και για το μαγείρεμα νόστιμων πιάτων με θαλασσινά στο σπίτι.

Στο Slow Fish επιστρέφουν τα Εργαστήρια του Νερού, ευκαιρίες ανάλυσης και συζήτησης γύρω από βασικά θέματα, και παρουσιάσεις μαγειρικής από μαγείρους στο Θέατρο της Γεύσης. Καθώς επίσης και οι Osterias της Θάλασσας, τα Νησιά της Γεύσης, Street Food και τα Fishwich, όπου οι επισκέπτες μπορούν να γευτούν γαστρονομικές σπεσιαλιτέ της Ιταλίας, μαζί με εξαιρετικά κρασιά από την Οινοθήκη. Ο εκθεσιακός χώρος της Αγοράς θα πρεοσφέρει μία πλούσια συλλογή φρέσκων και διατηρημένων αλλιευμάτων, συμπεριλαμβανωμένων των Presidia της Θάλασσας, έλαια, μπαχαρικά, αλάτι, φύκη και πολλά άλλα συναφή προϊόντα.

Για πρώτη φορά, το Slow Fish 2011 θα επεκταθεί πέρα από τα περίπτερα της Genoa Fiera, συμπεριλλαμβάνοντας γνωστές τοποθεσίες της πόλης, με συμπόσια και συναντήσεις που θα είναι ανοιχτές για το κοινό, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Επιστήμης.

Η διοργανωτές ακολουθούν μία συστημική προσέγγιση για να μειώσουν την επιβάρυνση στο περιβάλλον κατα το Slow Fish 2011, συνεχίζοντας τις προσπάθειες του Slow Food που άρχισαν με το Salone del Gusto το 2006. Σκοπός είναι να υπάρξει μία σημαντική δέσμευση σε κάθε πλευρά της εκδήλωσης με τη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών, με τη σωστή διαχείριση των απορριμάτων, εκλογικευμένη μεταφορά των αγαθών, καθώς και την περιορισμένη χρήση νερού και ενέργειας.

Slow Food Θράκης


Συντάκτης Νewsroom 3 Μαΐου, 2011 07:49

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV