Απεργούν οι εργαζόμενοι των προγραμμάτων “Βοήθεια στο σπίτι”

Συντάκτης Νewsroom 2 Νοεμβρίου, 2010 11:55

Απεργούν σήμερα πανελλαδικά οι εργαζόμενοι στα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι» και προγραμματίζουν μεγάλη πανελλαδική συγκέντρωση μπροστά από το υπουργείο Εσωτερικών, διεκδικώντας τη συνέχιση των προγραμμάτων και μετά το τέλος Δεκεμβρίου, οπότε λήγουν, αλλά και τη διασφάλιση του εργασιακού τους μέλλοντος. Στη κινητοποίηση συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι των προγραμμάτων στη περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης.


Χθες το βράδυ είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσουν δυο λεωφορεία, ένα από την Ορεστιάδα και ένα από τη Καβάλα με εργαζόμενους για να συμμετάσχουν στην πανελλαδική κινητοποίηση.  Έχουν γίνει και άλλες κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις του συντονιστικού των εργαζομένων προς το υπουργείο Εσωτερικών, όμως η κυβέρνηση δεν ξεκαθαρίζει τη θέση της για το μέλλον των προγραμμάτων, από το οποίο επωφελούνται 130.000 ηλικιωμένοι και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Τα προγράμματα είχαν ξεκινήσει πριν 8,5 χρόνια με κοινοτικά κονδύλια και με τη προοπτική στη συνέχεια να γίνουν δομές που θα χρηματοδοτούνται με κρατικά κονδύλια. Αυτό έγινε στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, όχι όμως στη χώρα μας. Τέλος Δεκεμβρίου λήγει και η τελευταία παράταση του κοινοτικού προγράμματος και η κυβέρνηση έχει πει ότι θα τα σταματήσει αν δεν διασφαλίσει κάποια κοινοτικά κονδύλια. Ταυτόχρονα όμως έχουν γίνει δηλώσεις πως θα σταματήσουν μεν τα προγράμματα τέλος Δεκεμβρίου και θα απολυθούν οι 4.500 εργαζόμενοι σε αυτά, αλλά μπορεί να επαναπροκηρυχθούν μετά τον Ιανουάριο του 2011! Ίσως η κυβέρνηση σχεδιάζει να απαλλαγεί από τους σημερινούς εργαζόμενους, που σημειωτέον προσλήφθηκαν με διαδικασίες ΑΣΕΠ και να προσλάβει άλλους.

Στη κινητοποίηση θα συμμετάσχουν εργαζόμενοι από Βόρεια Ελλάδα, από Θεσσαλία, από Πελοπόννησο, από τα νησιά, ακόμα και από τη Κρήτη. Βασικά αιτήματά τους είναι να συνεχιστεί η λειτουργία των προγραμμάτων και να μετατραπούν οι συμβάσεις τους από ορισμένου χρόνου, σε αορίστου χρόνου. Μάλιστα μας ανέφερε πως το συντονιστικό έχει κάνει πολλές προτάσεις για τον τρόπο συνέχισης των προνοιακών αυτών δομών, όπως να συγχρηματοδοτούνται από το κράτος και τους δήμους, αλλά σε καμιά δεν πήραν απάντηση.

Πηγή: Εβδόμη


Συντάκτης Νewsroom 2 Νοεμβρίου, 2010 11:55

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV