Αναφορά Τσιαούση για ασφαλιστικά ζητήματα των Σχολικών Επιτροπών

Συντάκτης Νewsroom 14 Μαρτίου, 2011 10:16

Η Βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ κα. Ελένη Τσιαούση κατέθεσε αναφορά προς τον Υπουργό  Οικονομικών και την  Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, με θέμα  την απλοποίηση των διαδικασιών κρατήσεων υπέρ του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων επί των δαπανών των Σχολικών Επιτροπών.


Στην  αναφορά  της η κα. Ε. Τσιαούση επισημαίνει ότι:

«Λαμβάνοντας υπόψη  τα σχετικά έγγραφα του Μ.Τ.Π.Υ. με αριθμ. διεκπ/σης 12828/3-4-07, 21350/30-5-07 και 8957/29-3-2010, διαπιστώνεται ότι εξακολουθεί να υφίσταται το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα οι Σχολικές Επιτροπές στο Νομό Έβρου. Η κράτηση σε όλα τα τιμολόγια των Σχολικών Επιτροπών κυρίως μικρών ή υποχρηματοδοτούμενων σχολείων ανεξαιρέτως ποσού έχει σαν αποτέλεσμα να μετατρέπει τους ήδη φορτωμένους με αλλότρια των καθηκόντων τους πράγματα διευθυντές σε λογιστές. Ειδικά στον ακριτικό Νομό μας δεν είναι και λίγες οι περιπτώσεις όπου  οι υπόλογοι διαχείρισης των Σχ. Επιτροπών διευθυντές των σχολικών μονάδων, που δεν εδρεύουν σε αστικά κέντρα ( κυρίως δημοτικών σχολείων), για να πληρώσουν ένα λογαριασμό , για παράδειγμα του ΟΤΕ, και να κάνουν την παρακράτηση, είναι αναγκασμένοι να πάνε σε κατάστημα του ΟΤΕ που βρίσκεται σε αστικό κέντρο, αφού δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από τα ΕΛΤΑ – Τράπεζες ή κάποιο πρακτορείο, όπου εξοφλούνται λογαριασμοί.

Είναι γνωστό ότι πάρα πολλά τιμολόγια αφορούν μικροποσά ποικίλων ειδών που προμηθεύονται τα σχολεία από διάφορα καταστήματα αναζητώντας πάντα τις συμφέρουσες οικονομικά λύσεις.  Έτσι ωθούνται  αποκλειστικά σε έναν ή δύο προμηθευτές ώστε να έχουν συνολικά λίγα τιμολόγια, άρα λιγότερες φορές τη διαδικασία της παρακράτησης, με αποτέλεσμα να μην πετυχαίνουν πάντα τις συμφέρουσες ποιοτικά και οικονομικά αγορές. Παράλληλα  αρκετοί είναι οι  προμηθευτές που θεωρούν ότι δεν έχουν υποχρέωση να πληρώνουν το ΜΤΠΥ, και έτσι υπερτιμολογούν τα είδη με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται τελικά την παρακράτηση οι Σχολικές Επιτροπές, δημιουργώντας κάθε χρόνο ένα φαύλο κύκλο προβλημάτων σε αυτές.

Για αντιμετώπιση όλων των παραπάνω προβλημάτων και σε συνάρτηση με το διαμορφούμενο πλαίσιο εξορθολογισμού του οικονομικού συστήματος καθώς και της διοικητικής δομής του εκπαιδευτικού μας συστήματος προτείνουμε η κράτηση υπέρ του Μ.Τ.Π.Υ., να πραγματοποιείται μόνο στα τιμολόγια, που αφορούν πετρέλαιο, προμ. αγαθών,παροχή υπηρεσιών, και οι οποίες καταβάλλονται στις αρμόδιες ΔΟΥ. Αλλά κυρίως η πιο πρακτική και αποδοτικότερη διαδικασία θα ήταν οι κρατήσεις να πραγματοποιούνται εκ των προτέρων στο ποσό με το οποίο επιχορηγείται η κάθε Σχολική Επιτροπή, ώστε σε τελική ανάλυση οι υπόλογοι της διαχείρισης, που είναι οι διευθυντές σχολείων, να γνωρίζουν ακριβώς το ποσό που έχουν στη διάθεση τους για να διαχειριστούν, προκειμένου να καλύψουν και να εξυπηρετήσουν τις  ανάγκες των Σχολικών Μονάδων, αποφεύγοντας την έτσι την εμφάνιση των ίδιων ακριβώς δύσμορφων φαινομένων και περιπτώσεων σε κάθε σχολική χρονιά».

Με την αναφορά της η κα. Ε. Τσιαούση ζητάει να ενημερωθεί από τους αρμόδιους Υπουργούς, προκειμένου με την ανάλογη νομοθετική ρύθμιση να απλοποιηθεί η διαδικασία κρατήσεων υπέρ του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων επί των δαπανών των Σχολικών Επιτροπών. Η μη ολιστική προσέγγιση του συγκεκριμένου ζητήματος εμφιλοχωρεί μια ακόμη δυσκολία, στα σοβαρά λειτουργικά και πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι  σχολικές μονάδες του Νομού Έβρου.

 


Συντάκτης Νewsroom 14 Μαρτίου, 2011 10:16

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV