Αναζωπύρωση στην Λύρα – Άλλη μια δύσκολη νύχτα για τον κεντρικό Έβρο

Συντάκτης Νewsroom 26 Ιουλίου, 2022 21:49

Αναζωπύρωση στην Λύρα – Άλλη μια δύσκολη νύχτα για τον κεντρικό Έβρο

Άλλη μια δύσκολη νύχτα για την περιοχή του κεντρικού Έβρου με την πυρκαγιά να συνεχίζει το καταστροφικό έργο της για έκτη ημέρα στο Δάσος της Δαδιάς αλλά και στην γύρω περιοχή

Αυτήν την ώρα φαίνεται πως υπάρχει αναζωπύρωση στην Λύρα, σε ένα μέτωπο περίπου 2 με 2,5 χιλιόμετρα με τις φωτιές να καίνε έντονα βλάστηση Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Σουφλίου της Δ.Ε. Τυχερού Δημήτρη Δαρουση η φωτιά στην περιοχή της Λύρας έχει αναζωπυρωθεί έντονα. Χαρακτηριστικές οι φωτογραφίες που δημοσίευσε πριν λίγα λεπτά που αποτυπώνουν το μέγεθος της φωτιάς. Παράλληλα τα εναέρια μέσα έχουν ήδη σταματήσει τις ρίψεις καθώς έχει πέσει το σκοτάδι.

Νωρίτερα σήμερα η εικόνα έδειχνε καλύτερη στα σημεία της πυρκαγιάς και με τον καπνό που εξαπλώνεται συνεχώς και δυσκολεύει το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων να μην είναι τόσο έντονος, ωστόσο, όπως τονίζουν όσοι βρίσκονται στο πεδίο, δεν περιμένουν η φωτιά να υποχωρήσει άμεσα, με τις αλλαγές του ανέμου και το δύσβατο του εδάφους να αποτελούν βασικά εμπόδια για τις δυνάμεις που επιχειρούν.


Παράλληλα οι δυνάμεις αναμένεται να ενισχυθούν τις επόμενες ώρες και με εθελοντές πυροσβέστες ενώ ήδη από εχθές έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχή.

Η σημερινή ενημέρωση της Πυροσβεστικής για την πυρκαγιά

Στο ενεργό νοτιοδυτικό μέτωπο επικεντρώνονται οι προσπάθειες των επιχειρήσεων στην πυρκαγιά στο Σουφλί Έβρου στο δάσος της Δαδιάς, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε για τις δασικές πυρκαγιές. «Στην πολύ δύσκολη πυρκαγιά στο Σουφλί Έβρου στο δάσος της Δαδιάς λόγω της πυκνής δασικής ύλης των συνεχών αλλαγών κατεύθυνσης της φοράς του ανέμου και της αδυναμίας πρόσβασής μας, διότι πρόκειται για προστατευόμενη περιοχή Natura, το σύνολο των προσπαθειών μας και των επιχειρήσεών μας επικεντρώνονται στο ενεργό νοτιοδυτικό μέτωπο, ενώ στα υπόλοιπα σημεία η κατάσταση είναι ελεγχόμενη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

   Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, λόγω του ισχυρού Α/ΒΑ ανέμου που πνέει στην περιοχή, πυροδοτήθηκε μερική εξάπλωση του ήδη ενεργού νοτιοδυτικού μετώπου, που οδηγεί προς το πυροφυλάκιο της Λευκίμμης, ωστόσο, όπως είπε, καταβάλλεται πολύ μεγάλη και συντονισμένη προσπάθεια από όλες τις εμπλεκόμενες δυνάμεις να δημιουργηθεί νέα ζώνη άμυνας προς τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο που οδηγεί στις κεραίες της ΕΡΤ.

   «Λόγω της εκτεταμένης διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών με χωματουργικά μηχανήματα βαρέως τύπου, έχει αποτραπεί η πιθανότητα να μεταδοθεί προς το παρόν η πυρκαγιά από την Α2 ζώνη στην Α1 που βρίσκεται ο σκληρός πυρήνας του δάσους και είναι η αποικία του σπάνιου είδους του μαυρόγυπα με τις φωλιές του», σημείωσε ο κ. Αρτοποιός.

   Στο σημείο επιχειρούν αδιάκοπα από την πρώτη στιγμή 320 πυροσβέστες, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 75 υδροφόρα οχήματα ενώ περιοδικά επιχειρούν από αέρος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας 5 αεροσκάφη, 9 ελικόπτερα. Εκτός των επίγειων και εναερίων πυροσβεστικών επιχειρήσεων ταυτοχρόνως, όπως είπε ο κ. Αρτοποιός, δημιουργούνται επιπλέον αντιπυρικές ζώνες και λωρίδες με χωματουργικά μηχανήματα βαρέως τύπου προκειμένου να έχουν καλύτερη πρόσβαση οι δασοκομάντος και τα πεζοπόρα τμήματα εντός πυκνού δασικού οικοσυστήματος που εμποδίζει δυστυχώς την πρόσβαση των πυροσβεστών.

   Επιπλέον, το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει 8 μηχανήματα έργου, 1 ομάδα “ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ” αποτελούμενη από 36 στελέχη, 4 υδροφόρα οχήματα ενώ η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου έχει διαθέσει 3 υδροφόρα οχήματα και 8 μηχανήματα έργου.

   Ο κ. Αρτοποιός χαρακτήρισε εξίσου σημαντική τη συνδρομή που παρέχουν οι δασικές υπηρεσίες Έβρου με τους υλοτόμους, οι οποίοι πραγματοποιούν αραίωση της καύσιμης ύλης και δημιουργία επιπλέον αντιπυρικών ζωνών και λωρίδων, ενώ προσέθεσε ότι σημαντικότατη επίσης είναι η συνδρομή τοπικής αυτοδιοίκησης α΄και β’ βαθμού. Παράλληλα, στην περιοχή παραμένουν δυνάμεις της ΕΛΑΣ.

   «Ο αποτελεσματικός συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων δυνάμεων ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή σε αυτή την πολύ δύσκολη πυροσβεστική επιχείρηση. Ευχαριστούμε όλους τους φορείς που μας συνδράμουν στο πεδίο. Όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της περιφέρειας της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι σε γενική επιφυλακή», υπογράμμισε ο κ. Αρτοποιός.


Συντάκτης Νewsroom 26 Ιουλίου, 2022 21:49

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV