Αλλάζουν όλα για δίπλωμα και ταυτότητα από αύριο

Συντάκτης Νewsroom 26 Ιουλίου, 2022 12:52

Αλλάζουν όλα για δίπλωμα και ταυτότητα από αύριο

Από αύριο 27 Ιουλίου η εφαρμογή για την έκδοση της ψηφιακής ταυτότητας και του διπλώματος οδήγησης θα είναι διαθέσιμη να «κατέβει» από το Google Play και το App Store από την Τετάρτη.

Σε λίγες ώρες από τώρα, ταυτότητα και δίπλωμα οδήγησης θα είναι πια παρελθόν, τουλάχιστον με την παραδοσιακή έννοια, καθώς θα μπορούμε να τα αφήνουμε στο σπίτι και πλέον να κυκλοφορούμε με τις ψηφιακές μορφές αποθηκεύοντας τα εύκολα και γρήγορα στο κινητό μέσα από τη νέα εφαρμογή που θα είναι διαθέσιμη και επίσημα από αύριο.


Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών, ο στόχος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ώστε οι ταυτότητες των πολιτών και τα διπλώματα οδήγησης να είναι μέσα σε ένα ψηφιακό πορτοφόλι φαίνεται ότι επιτεύχθηκε.

Με βάση την τροπολογία, τα στοιχεία που θα αποθηκεύονται στην εν λόγω εφαρμογή θα μπορεί ο κάτοχος του κινητού τηλεφώνου «να τα επιδεικνύει, για σκοπό ταυτοποίησής του, σε φορείς του δημόσιου τομέα κατά έννοια περ. α’ παρ. του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’143), δικαστικές αρχές και φυσικά και νομικά πρόσωπα του ιδιωτικού τομέα, που νομιμοποιούνται για έλεγχο ταυτότητας ταυτοποίηση, στο πλαίσιο άσκησης των κατά αρμοδιοτήτων τους εκπλήρωσης των κατά υποχρεώσεών τους».ADVERTISING

Στοιχεία που θα αποθηκεύονται σε ψηφιακή μορφή

Ταυτότητα

Ο αριθμός ταυτότητας,
Το ονοματεπώνυμο με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες
Το πατρώνυμο με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες
Το μητρώνυμο με ελληνικούς χαρακτήρες
Η ημερομηνία γέννησης
Ο τόπος γέννησης
Η ημερομηνία και αρχή έκδοσης της ταυτότητας
Η φωτογραφία του κατόχου

Δίπλωμα οδήγησης

Ο αριθμός άδειας οδήγησης
Το ονοματεπώνυμο με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες
Η ημερομηνία γέννησης
Ο τόπος γέννησης
Η ημερομηνία και αρχή έκδοσης άδειας οδήγησης
Η ημερομηνία λήξης ισχύος άδειας οδήγησης
Ο αριθμός φορολογικού μητρώου (Α.Φ.Μ.)
Ο κωδικός κατηγορίας οχήματος
Η ημερομηνία έκδοσης κατηγορίας οχήματος
Η ημερομηνία λήξης ισχύος κατηγορίας οχήματος
Η φωτογραφία του κατόχου.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι η αποθήκευση των άνωθεν στοιχείων θα μπορεί να γίνει από μία μόνο κινητή συσκευή φυσικόυ προσώπου.

Ο Υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ. Πιερρακάκης έχει δηλώσει ότι ο στόχος, μετά το δίπλωμα και την ταυτότητα, είναι να «μπει» στα κινητά μας τηλέφωνα το ΚΤΕΟ και η ασφάλεια, χωρίς ωστόσο να καταργείται η διαδικασία να χρησιμοποιούνται και τα έντυπα.


Συντάκτης Νewsroom 26 Ιουλίου, 2022 12:52

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV