Συνάντηση Του Νομάρχη Έβρου με τον Τούρκο Ομόλογο Για “Το Νησί της Ειρήνης”

Συντάκτης Νewsroom 29 Μαρτίου, 2010 15:43

Συνάντηση στην Αδριανούπολη με τον ομόλογό του κ. Μουσταφά Μπουγιούκ είχε ο Νομάρχης Έβρου κ. Νικόλαος Ζαμπουνίδης την Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2010 για την ανάπτυξη της Νησίδας Ειρήνης και Φιλίας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αντινομάρχης Αδριανούπολης κ. Αλί Ντενίζ Σουρμέν, καθηγητές του Πανεπιστημίου Αδριανούπολης και υπηρεσιακοί παράγοντες. Από ελληνικής πλευράς συμμετείχε η μελετητική ομάδα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.) αποτελούμενη από τον υπεύθυνο καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Τσαγκαράκη, τις αρχιτέκτονες μηχανικούς Πηγή Βαγγελή, Κατερίνα Βογιατζή, Βασιλική Γεωργίου, Έφη Μυλωνοπούλου, και το στέλεχος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Έβρου κ. Μαρία Νικολαΐδου.
Κεντρικό θέμα της σύσκεψης ήταν η παρουσίαση της μελέτης του Δ.Π.Θ. για ανάπτυξη της Νησίδας. Ο καθηγητής κ. Τσαγκαράκης και η ομάδα του μετά από πολύμηνη έρευνα και μελέτη παρουσίασαν μια ολοκληρωμένη κι εμπεριστατωμένη πρόταση ενισχυμένη από ό,τι πιο νέο αφορά στη βιώσιμη ανάπτυξη. Η μελέτη βασίζεται α) στο πολυπολιτισμικό μοντέλο ανάπτυξης: με έμφαση στη λαογραφία, τις επιστήμες, τις τέχνες, τον αθλητισμό, την ψυχαγωγία, β) στο αειφορικό μοντέλο ανάπτυξης και την εκπόνηση προδιαγραφών βάσει της φέρουσας ικανότητας των τοπικών οικοσυστημάτων.

Η σχετική μελέτη που παρουσιάστηκε από την ομάδα του Δ.Π.Θ. έτυχε θετικής αντιμετώπισης και επισημάνθηκε από τις δύο πλευρές ότι είναι ένα θέμα που θα πρέπει να τεθεί στην ατζέντα μελλοντικής συνάντησης των δύο Πρωθυπουργών, Ελλάδας και Τουρκίας, με θέμα τις πλημμύρες.
Ο Νομάρχης Έβρου είπε σχετικά “Σύντομα θα συναντηθεί ο Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Ερντογάν με αποκλειστικό θέμα τον Έβρο ποταμό και τις πλημμύρες.


Όλοι έχουμε υιοθετήσει την άποψη ότι μόνο αν υπάρξει πολιτική συμφωνία μεταξύ των τριών χωρών, Ελλάδας, Τουρκίας, Βουλγαρίας, θα βρεθεί λύση. Αυτό το ποτάμι της οργής πρέπει να γίνει το ποτάμι της Ειρήνης και της δημιουργίας. Όμως, αυτό που λέμε στις ηγεσίες μας είναι ότι πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες οριστικής αντιμετώπισης των πλημμυρών του ποταμού Έβρου.

Εμείς θέτουμε κι ένα άλλο θέμα προς συζήτηση στους Πρωθυπουργούς μας, την αξιοποίηση αυτής της Νησίδας που είναι το σημείο όπου συναντώνται οι τρεις χώρες. Κάθε χώρα θα συνδέεται με τη Νησίδα με δική της γέφυρα. Θα υπάρχουν δράσεις, θα συνυπάρχουν τρεις πολιτισμοί, τρεις κουλτούρες, τρεις διαφορετικές χώρες, χωρίς βίζα, με κοινές δραστηριότητες κι αυτό αποτελεί πραγματικά μια παγκόσμια πρωτοτυπία.”
Ο Νομάρχης Έβρου θέλοντας να τονίσει την κεντρική ιδέα της μελέτης και τη βούληση της ελληνικής πλευράς τόνισε “Συμφωνήσαμε ότι αυτό το νησί πρέπει να είναι νησί βιώσιμης ανάπτυξης. Πάνω στο νησί η μετακίνηση θα γίνεται με οικολογικά μέσα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μηχανές ηλεκτρικές και ποδήλατα και γενικότερα όπως είπα θα είναι το νησί της βιώσιμης ανάπτυξης, ένα νησί πρότυπο.”

Οι δύο πλευρές συμφωνήσανε ότι η πρόταση έχει μεγάλη δύναμη. “Η γεωγραφία είναι το μεγάλο πλεονέκτημα. Έχουμε συμφωνήσει αυτή την πρόταση να την ολοκληρώσουν μέσα σε περίπου δυο μήνες οι ομάδες των τεχνοκρατών. Σε ό,τι αφορά την τουρκική πλευρά θα ηγείται Αντινομάρχης, στη δε ελληνική ομάδα υπεύθυνος θα είναι ο Γενικός Γραμματέας της Νομαρχίας κ. Χρήστος Πετριτζίκης σε συνεργασία με τον καθηγητή του Δ.Π.Θ. κ. Τσαγκαράκη και την μελετητική ομάδα.” είπε ο κ. Ζαμπουνίδης. Πρόταση του Νομάρχη Έβρου είναι επίσης, να μεταβούν στις Βρυξέλλες οι τρεις Νομάρχες Έβρου, Αδριανούπολης και Χασκόβου, αφού προηγηθούν οι συναντήσεις αφενός μεν των Πρωθυπουργών, αφετέρου των τριών Νομαρχών. “Έχοντας στις αποσκευές μας μια ολοκληρωμένη πρόταση θα συναντήσουμε τους Επιτρόπους μας και το Γραφείο της Τουρκίας, προκειμένου να βρεθούν πηγές χρηματοδότησης.”

Στο θέμα που αφορά την εμπλοκή ιδιωτών σχετικά με την αξιοποίηση της Νησίδας ο Νομάρχης απάντησε “Αν θα εμπλέξουμε ιδιώτες αυτό θα το κρίνουν οι πολιτικές μας ηγεσίες, αλλά κι αν ακόμα εμπλακούν ιδιώτες θα είναι πολύ συγκεκριμένες οι δράσεις, δεν θα μπορεί κάποιος να αυθαιρετεί.”
Κλείνοντας και οι δυο Νομάρχες συμφώνησαν ότι έγινε ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση αξιοποίησης της Νησίδας. Ανταλλάχθηκαν δώρα και ο κ. Ζαμπουνίδης εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον ομόλογό του “Θέλω να ευχαριστήσω τον Νομάρχη, τον συνάδελφό μου, να τονίσω την ιδιαίτερη συνεργασία που έχουμε. Τον ευχαριστώ για την πολύ καλή συνεργασία που είχαμε με τις πλημμύρες φέτος. Ελπίζω οι δυο μας να βάλουμε τα θεμέλια, να συμφωνήσουν οι αρχηγοί μας, να λυθεί το πρόβλημα ούτως ώστε μετά από μερικά χρόνια οι πλημμύρες για μας να είναι μια ανάμνηση.”

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο Νομάρχης Έβρου παρουσίασε, επίσης, την πρόταση που αφορά την ανάπτυξη του νησιού της Σαμοθράκης με θέμα “Σαμοθράκη Το νησί της βιώσιμης ανάπτυξης”, μια μελέτη ανάλογη της Νησίδας Ειρήνης και Φιλίας, η οποία δρομολογεί ανάλογες δράσεις. “Στόχος του εγχειρήματος είναι να μετατρέψουμε τα μειονεκτήματα σε πλεονεκτήματα και να δημιουργήσουμε μια ισόρροπη ανάπτυξη αξιοποιώντας τους φυσικούς και ανθρώπινους πόρους του νησιού δημιουργώντας ένα πρότυπο ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο.” είπε ο κ. Ζαμπουνίδης.


Συντάκτης Νewsroom 29 Μαρτίου, 2010 15:43

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV